Home Diversificarea la bebelusi (6-12 luni) – Ce trebuie sa stii despre alimentatia lui bebe in primul an de viata

Diversificarea la bebelusi (6-12 luni) – Ce trebuie sa stii despre alimentatia lui bebe in primul an de viata

Diversificarea la bebelusi nu trebuie sa inceapa mai devreme de 6 luni, potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si, oricum, nu inainte de a citi schema de diversificare si de a discuta cu medicul tau privind introducerea alimentelor solide in alimentatia lui bebe. De asemenea, trebuie sa stii ca diversificarea nu exclude alaptarea.

Bebelusul tau a crescut si, daca pana acum, laptele matern a fost suficient pentru buna lui dezvoltare, de acum este timpul sa il inveti si cu alte alimente, adica sa incepi diversificarea alimentatiei lui. Impreuna cu laptele matern, bebe va avea, asadar, si mese solide. Insa trebuie sa stii cum sa le introduci in alimentatie si ce reguli trebuie sa respecti in ceea ce priveste diversificarea la bebelusi.

diversificarea la bebelusi 6-12 luni

    In articolul de mai jos gasesti informatii despre:

  • importanta diversificarii alimentatiei la bebelusi
  • diversificarea la bebelusi (bebe la 6 luni, bebe la 7 luni, etc)
  • ce este un tabel diversificare bebelusi
  • schema diversificare bebelusi
  • dar si ce inseamna diversificarea la bebelusii vegani sau vegetarieni.

Diversificare la bebelusi – rolul inceperii diversificarii

Indiferent de momentul in care mamica alege sa inceapa diversificarea pentru bebelusul sau, aceasta constituie o etapa in sine.

Bebelusul creste rapid si se dezvolta de la zi la alta, iar o data cu el cresc si nevoile sale energetice si nutritive. Aportul caloric necesar se modifica de la o luna la alta. Un sugar de 6-8 luni are nevoie de aproximativ 700 de calorii pe zi, dintre care 600 si le ia din laptele matern. Diferenta in acest caz trebuie sa vina din alimente de calitate. In lipsa unui aport nutritiv corespunzator, dezvoltarea celui mic are de suferit (crestere incetinita sau stopata).

Un alt aspect deosebit de important il reprezinta aportul de fier. Rezervele de fier dobandite in momentul nasterii ii sunt suficiente bebelusului pana la 6 luni. De aici incolo, se impune suplimentarea. Laptele matern contine cantitati neglijabile de fier (0.03 mg) in raport cu nevoile sugarului, de 0.8 mg de fier pe zi. Astfel, pentru prevenirea declansarii anemiei feriprive, suplimentarea cu alimente bogate in fier este vitala cel putin pana la atingerea varstei de 1 an.

Pe langa fier, bebelusul mai are nevoie si de alte minerale si oligoelemente importante pentru o dezvoltare armonioasa. Zincul alaturi de intreaga suita de vitamine indispensabile cresterii si sustinerii sistemului imunitar, poate fi procurat din diverse alimente de baza in diversificare.

Reguli pentru diversificarea la bebelusii de 6-12 luni

Afla ceea ce vrei sa stii despre…

Sfatul pediatrului: “Diversificarea la sugari incepe de la 5 luni la cei alimentati cu formula si de la 6 luni la cei alimentati la san“

Diversificarea la bebelusii de 4 – 5 luni

Exista o serie de controverse privind diversificarea alimentatiei la bebelusii mai mici de 6 luni. O parte dintre specialisti sunt de acord ca diversificarea poate fi facuta dupa 4 luni, in niciun caz nu mai devreme, si nu mai tarziu de 6 luni si jumatate. Pe de alta parte, diversificarea alimentatiei va fi in stransa legatura cu dezvoltarea generala a bebelusului.

Introducerea diversificarii trebuie privita cu maxima raspundere si asumare. Introducerea mult prea timpurie a mancarii solide in alimentatia bebelusului poate avea consecinte nedorite asupra sistemului sau digestiv. Explicatia? Bebelusul nu are inca dezvoltate toate enzimele necesare pentru digerarea corespunzatoare a alimentelor. Pe deasupra, inaintea varstei de 17 saptamani, mucoasa intestinala si rinichii nu sunt suficient de bine dezvoltati pentru eliminarea reziduurilor rezultate in urma digestiei.

Cere sfatul pediatrului in cazul in care ai dubii in privinta introducerii alimentelor de diversificare.

pediatru diversificare

Dr. Carmen Paitici, pediatru. Policlinica Regina Maria Timisoara, Campus Iulius Mall

Foto: Dr. Carmen Paitici

“Diversificarea la sugari incepe de la 5 luni la cei alimentati cu formula si de la 6 luni la cei alimentati la san. Se respecta principiul progresivitatii si se incepe cu inlocuirea treptata a mesei de lapte de la pranz cu radacinoase introduse treptat tot la doua zile. Radacinoasele pot fi de exemplu morcovi, pastarnac, patrunjel, telina apoi cartofii si dovleceii.

Bine de retinut este faptul ca nu se sareaza si nu se indulceste nimic pana la varsta de un an. Introducerea de alimente noi se face atunci cand se asigura faptul ca este sanatos copilul. Dupa introducerea legumelor se poate da si carne de pui sau carne de curcan fiarta, separat de legume.”

Cu ce se incepe diversificarea bebelusului?

Diversificare clasica sau autodiversificare?

Intai de toate, aduna suficiente informatii pentru a sti daca ceea ce urmeaza sa aplici va fi corect. Informeaza-te asupra gamei de alimente de inceput pentru diversificare. Respecta niste reguli, dar nu ezita sa iti asculti si propria intuitie, cea de mama. Reactiile bebelusului vor fi, insa, cele mai concrete.

In ceea ce priveste diversificarea la bebelusi, exista doua tipuri:

Diversificarea clasica cu alimente pasate si piureuri de legume in general. Aceasta se bazeaza pe introducerea treptata a cate unui aliment urmand principiul tolerantei. Parintele are deplin control asupra a ceea ce ajunge in burtica celui mic.

Autodiversificarea, in schimb, nu functioneaza dupa o regula anume. Mecanismul consta in punerea la dispozitia copilului a diverse tipuri de alimente (bucatele de legume, carne, branza, ou) de texturi si culori diferite. Se porneste de la principiul ca, instinctual, bebelusul va alege acele alimente nutritive care ii plac si ii priesc.

Exista cateva semne care iti spun ca bebe e gata pentru diversificare. Printre acestea se numara urmatoarele: bebe sta bine in fundulet si isi sustine bine atat capul, cat si intregul corp, isi coordoneaza bine mainile si ochii, priveste mancarea si o apuca cu manuta si o duc la gurita singuri. Totusi, niciun copilas care are mai putin de 4 luni si cei mai multi dintre cei care au mai putin de 6 luni nu sunt capabili sa faca toate acestea.

Asadar, atunci cand bebe e pregatit, de preferat insa spre 6 luni, diversificarea poate incepe.

Orezul – cel mai potrivit aliment in prima etapa a diversificarii

Unul dintre cele mai bune alimente la inceput de diversificare este orezul. Pe langa orez, printre alimentele indicate in prima etapa a diversificarii se numara: perele, merele, cartoful, cartoful dulce, dovlecelul sau napul. Dupa ce bebelusul s-a familiarizat cu acestea, se poate trece la pastarnac, broccoli, avocado, orz, mazare si conopida.

Proteinele, insemnand carne rosie, carne de pasare, peste si linte se pot introduce dupa 6-7 luni. Acest lucru se va face abia dupa ce bebelusul a inceput sa consume o cantitate rezonabila de alimente solide.

Alimentele noi se introduc treptat

diversificare la bebelusi

Introducerea alimentelor solide se face treptat si prin portii mici. La fiecare nou aliment care se introduce in alimentatia lui bebe trebuie sa se respecte regula celor 4 zile: dupa introducerea fiecarui aliment nou, se lasa sa treaca 4 zile pana la introducerea unuia nou.

Asta deoarece e nevoie sa vedem daca bebe nu reactioneaza alergic la alimentul nou introdus in dieta. In plus, astfel poti descoperi alimentele predilecte pentru bebelus sau, din contra, cele care ii displac.

Asadar, totul se introduce treptat, cu rabdare si intr-o atmosfera placuta. Nu trebuie sa fortezi lucrurile si nici sa te stresezi cu reguli care, poate, nu isi au rostul. Se va incepe cu legumele si fructele. Carnea si alte produse de provenienta animala vor fi lasate pentru mai tarziu.

Desi acum se educa gustul, fii atenta la reactiile lui si respecta-i preferintele si gusturile! Daca observi ca primeste mai bine anumite legume, in timp ce pe altele nu vrea sa le inghita, nu insista pe ceea ce nu ii place. Variante sunt nelimitate si sigur vei gasi pana la urma acele retete care sa ii placa!

Diversificarea la bebelusi (6-12 luni)

Diversificarea la bebelusii de 6 luni

In mod uzual, diversificarea incepe cu varsta de 6 luni, fie ca vorbim despre un bebelus alaptat la san sau cu formula. Inceputul diversificarii presupune trecerea treptata de la lichid la semisolid si solid. Testarea a diverse ingrediente isi are rolul ei. Experimentele ii ofera copilului ocazia sa descopere noi gusturi si texturi.

Ideale sunt acum piureurile din legume. Nu uita sa nu pasezi complet legumele si sa ii lasi bebelusului posibilitatea sa simta textura lor pentru a se deprinde cu mestecatul. Paseaza legumele cu fruculita si nu le blendui. Iata cateva din legumele pe care le poti incerca acum: morcov, cartof, dovlecel, mazare, broccoli, ardei, telina, etc. In prima parte vei fierbe legumele doar cu putina sare. Dupa doua saptamani poti incepe sa adaugi 1 – 2 picaturi de ulei – de preferat uleiul obtinut prin presare la rece din seminte de struguri.

Totodata, incepe doar cu cate o leguma – asa vei observa si preferintele copilului. Dupa o saptamana poti incerca sa te joci cu combinatii de cate 2 legume si poti incepe sa adaugi si 2 – 3 fruze verzi cum ar fi menta, marar, patrunjel.

In perioada aceasta se pot introduce si piureurile de fructe. Ar fi minunat sa incepi cu fructele autohtone (mere, pere, prune, caise, piersici, etc) si sa lasi pentru mai tarziu fructele exotice (portocale, kiwi, ananas, etc).

Diversificarea la bebelusii de 7 luni

Se va continua cu ce am introdus pana acum in alimentatie. La piureul de fructe se poate adauga dovleacul fiert. Este foarte gustos si bine primit de bebelusi in combinatie fie cu mar sau pere coapte in cuptor. Putem sa continuam diversificarea prin a presara si un praf de scortioasa sau cateva picaturi de miere de albina. Ca fructe noi putem opta pentru mango sau kiwi. De asemenea, se pot introduce acum si fructele de padure cum ar fi afinele sau zmeura.

In supica de legume se pot pune la fiert, alaturi de legume, un catel de usturoi si cateva felii de ceapa. De asemenea, tot acum putem introduce si pastaile verzi si conopida.

La piureurile de legume se poate adauga si ulei de masline – dar in cantitati moderate pentru a nu schimba foarte mult gustul legumelor.

Minunat ar fi sa incepem sa obisnuim bebelusul cu spanacul, pe care il vom prepara cat mai simplu. Se recomanda sa nu adaugam deloc sare in piureul de spanac, acesta continand deja clorura de sodiu.

Inca ceva – de acum puteti lasa bebelusul sa tina si el lingurita in castronel. Incurajati-l sa pape singur, chiar daca va trebui sa petreceti mai mult timp cu curatenia. O ligurita la el, una la dumneavoastra, pentru a va asigura ca, totusi, ajunge ceva si in gurita.

Afla ceea ce vrei sa stii despre…

Diversificarea la bebelusii de 8 luni

Acum se pot introduce in alimentatie si biscuitii – dar cei facuti cu mana ta, in casa.

Tot acum se poate introduce orezul. Fiert, el se poate combina de minune cu fructe coapte in cuptor (mere de exemplu).

De asemenea, poti incepe sa folosesti lactatele – totul pregatit chiar de tine cu maxima atentie la regulile de igiena.

Poti face branzica dulce – care merge de minune cu cartoful fiert sau copt, sau iaurt – pe care nu recomand sa il combini cu fructe, ci doar cu biscuiti sau diversi fulgi de cereale (orez, porumb, grau, ovaz, etc).

bebe mananca / diversificarea la bebelusi

Putem incepe sa introducem supica de legume in care am fiert si carnita de pui. Dar fara carnita – ii vom da copilului doar zeama si legumele, care se pot lasa si bucatele mai mari pe care el sa le poata mesteca.

Diversificarea la bebelusii de 9 luni

bebe 9 luni diversificare

Desigur, vom continua cu tot ce am castigat pana acum! Si vom duce diversificarea mai departe cu supa crema de linte! Simpla, fara smantana, la inceput. Apoi o putem completa cu usturoi si putina smantana. Smantana o putem adauga incepand de acum si in alte combinatii, dar nu vom exagera. Astfel, putem completa piureul de cartofi cu o jumatate de lingurita de smantana.

In supa de legume cu pui se pot pune si galuste de gris – dar sa fie cat mai pufoase si mai moi, pentru ca bebelusul sa le poata papa usor.

In alte zile putem imbogati supica dregand-o cu un pic de ou batut si frecat cu smantana.

Un deliciu pentru bebelusi vor deveni cartofii fierti in coaja si combinati cu galbenus de ousor fiert tare.

Este momentul sa puteti pune bebelusul in scaunel la masa si sa il lasati sa pape singur-singurel!

Stiu, mamicile vor fi speriate de perspectiva mizeriei care sa va face – inevitabila – dar este calea cea mai buna pentru a deprinde copilul cu obiceiul de a manca singur si fara mofturi. El va fi incantat sa poata face acest lucru si, curand, nici nu va mai fi asa multa mizerie in jur.

Diversificarea la bebelusii de 10 luni

De acum putem introduce in alimentatie si ousorul fiert moale. Pentru inceput vom folosi doar galbenusul pe care il putem adauga in piureurile de legume. O jumatate de galbenus de ou este suficienta pentru o masa si, intr-o saptamana, nu vom administra mai mult de 1 galbenus!

Galbenusul se va combina numai cu legume! Nu se recomanda combinatiile cu branzica sau iaurt!

Galbenusul se poate adauga in supica de legume, dar, din nou, daca am pus galbenus acolo nu vom da carnita bebelusului. Daca nu am pus ousor, putem sa ii completam supica cu 1 – 2 lingurite de carnita de pui bine macinata.

bebe papa os de pui

Diversificarea la bebelusii de 11 luni

Cu siguranta ca totul a mers perfect pana acum! Bebelusul papa legume, fructe, carnita, ousor si lactate! Nu ne mai ramane decat sa continuam sa ii pregatim mese proaspete, diversificate si cat mai vesele si frumos aranjate.

Este important ca de acum copilul sa stea la masa cu parintii si sa participe la obiceiurile familiei cat mai mult, chiar daca acest lucru presupune un efort in plus din partea tuturor.

Ideal ar fi ca diversificarea hranei pentru bebelus sa fi adus obiceiuri noi, sanatoase, si in familie, astfel incat acum copilul sa poata gusta si manca ceea ce s-a gatit pentru intreaga familie.

Daca hrana a fost pregatita cu atentie, fara prea multe condimente, fara prajeli si carnuri grele, bebelusul poate papa ceea ce papa si parintii, fara probleme!

Acum putem introduce fara grija in alimentatia micutului si ciorba de sfecla rosie fiarta, ficateii de pasare fierti si pasati, pastele cu legume, nautul si fasolea.

Atata timp cat se vor exclude prajelile, grasimea si carnea grea cum ar fi porcul sau vita, bebelusul poate papa orice vom pregati pentru familie.

Diversificarea la bebelusii de 12 luni

Incepand cu luna aceasta putem considera ca diversificarea se apropie de sfarsit. Copilul deja papa singurel, in scaunelul lui, la masa cu restul familiei. Stie sa mestece, asa ca putem sa ii dam si bucati mai mari. Desigur, il vom supraveghea indeaproape si nu il vom lasa singur la nici o masa. Se va acorda o atentie sporita in cazul fructelor care de acum se vor papa cu tot cu coaja, pentru ca exista riscul ca bebelusul sa se inece cu coaja pe care nu o vom elimina, pentru ca este plina de elemente nutritive. Vom sta, insa, cu ochii pe copil atata timp cat rontaie bucatica de mar sau de para.

Fructele nu se vor combina cu nimic si se vor administra inainte de mese cu jumatate de ora, sau dupa mese cam la o ora, poate chiar doua.

Cu riscul ca ma repet, fructele nu se vor combina nici cu lactate! Se pot combina insa cu seminte – si foarte bune sunt in acest sens semintele de chia – bogate in calciu si proteine, dar si cele de susan – bogate in calciu!

De asemenea, semintele de dovleac nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului, ele fiind extrem de utile pentru combaterea parazitilor intestinali.

De acum putem deprinde copilul cu doua feluri de mancare la o masa, desigur, in portii mici, adaptate pentru burtica lui. Si, pentru ca instaurarea obiceiurilor sanatoase incepe de la o varsta cat mai mica, o salatita de legume crude, taiate marunt, nu ar trebui sa lipseasca de la masa copilului. Putem combina morcovul crud, dat pe razatoarea cea mai mica, cu un pic de telina, ulei de masline si lamaie.

Indiferent de varsta si de ce aliment nou ii punem in castronel bebelusului, sa tinem minte ca tot ce conteaza este ca masa sa ramana un moment placut si chiar vesel. Copilul nu trebuie fortat sa pape mai mult decat vrea si nici nu vom tipa la el in timpul mesei, indiferent de ce ar face! Daca vreti un bebe vesel, echilibrat si care sa pape mai tarziu fara probleme si mofturi, pastrati o atmosfera vesela si relaxata in timpul meselor si lasati bebelusul sa se joace cu mancarea, chiar daca va face mizerie in jur! Doar asa va capata incredere si va ajunge sa pape cat mai curand singurel!

Afla ceea ce vrei sa stii despre…

Diversificarea alimentatiei la bebelusi in familiile vegane sau vegetariene

Ati cules o multime de informatii, ati primit nenumarate sfaturi, copilul se apropie de varsta de 6 luni si inca sunteti confuz si nu va este clar cum se incepe diversificarea la bebelusi? Nu va speriati, toti parintii trec prin aceeasi situatie.

Specialistii considera ca diversificarea alimentatiei bebelusului se poate face cu succes si fara produse de origine animala. Dar acest lucru implica din partea parintilor o mai mare atentie la alegerea alimentelor pe care le introduc in alimentatia copilului si o buna cunoastere a solutiilor alternative, vegetale, la care ei pot apela.

Insa, plecand de la premisa ca parintii sunt vegani sau vegetarieni de ceva vreme, deci au experienta in domeniu si deja cunosc alternativele pentru produsele de origine animala, diversificarea alimentatiei bebelusului se va face la fel ca in cazul traditional, dar folosind resursele vegetariene.

Astfel, dupa perioada de alaptare – care se bazeaza strict pe laptele matern – ei stiu ca pot folosi lactate pe baza de soia, migdale, alune, etc.

Proteina din carne se poate substitui foarte bine cu proteina vegetala, aceasta fiind prezenta in legumele cu boabe cum ar fi mazare, linte, naut, soia sau chiar fasole!

Veganii si vegetarienii stiu ca semintele pot substitui cu succes necesarul de uleiuri, minerale, vitamine si chiar proteine! Mai mult, semintele de kia sunt considerate o adevarata mana cereasca, ele fiind foarte bogate si in calciu!

Deci, diversificarea se poate face in conditii optime, parintii avand experienta necesara.

Cum se adapteaza bebelusul la alimentatia vegana sau vegetariana?

Inca din momentul conceptiei, datorita alimentatiei mamei, fatul beneficieaza de alimentatie vegana sau vegetariana. Tot ceea ce mananca mama, ajunge si la bebe inca de pe acum. Astfel, el incepe sa se adapteze la acest tip de alimentatie.

Mai mult, in perioada alaptarii – cand mamica s-a alimentat strict pe principii vegane sau vegetariene – bebelusul a beneficiat, din nou, de o alimentatie vegana / vegetariana. Se stie ca tot ceea ce mama mananca, ajunge si in lapte, inclusiv gustul!

Privind lucrurile din acest punct de vedere si tinand cont si de puterea exemplului pe care parintii il ofera bebelusului in fiecare clipa, raspunsul la intrebarea de mai sus nu poate fi decat unul singur: copilul se va adapta la fel de usor ca si in cazul traditional la diversificarea alimentatiei vegane sau vegetariene.

Totusi, trebuie sa ne asiguram ca stim foarte bine regulile alimentatiei vegane si vegetariene, pentru a ne asigura ca bebe va primi toti nutrientii de care are nevoie in dezvoltarea lui. De aceea, diversificarea la bebelusi ar fi bine sa fie aprobata atat de medicul pediatru, cat si de nutritionist, indiferent daca suntem convinsi ca stapanim perfect regulile alimetatiei vegane sau vegetariene.

Mai multe detalii despre diversificarea la bebelusi gasesti in acest articol.

Tabel diversificare bebelusi

Fructe, cereale, fulgi de ovaz sau orz – ce introducem mai intai in alimentatia bebelusului si cand? Daca nu aveti inca nimic stabilit si nici nu stiti de unde sa incepeti, un tabel diversificare bebelusi va fi de mare ajutor.

Pe baza informatiilor de mai sus, despre diversificarea bebelusului in functie de luna, se poate crea un tabel diversificare bebelusi, in care sa treceti alimentele care sunt specifice varstei (pentru bebe la 6 luni, la 7 luni etc).

Acest tabel de diversificare a alimentatiei pentru bebelusi se poate adapta continuu in functie de preferintele bebelusului, de modul cum primeste alimentele, de posibile alergii, etc.

E foarte important sa nu uitati ca, daca bebelusul refuza un anumit aliment care figureaza in tabelul de diversificare pentru bebelusi, parintii nu trebuie sa insiste cu acel aliment.

tabel diversificare - diversificarea la bebelusi (6-12 luni)

Copilul, la fel ca orice adult, poate agrea sau nu anumite alimente, deci nu va speriati daca in tabel scrie ca se poate introduce carnita, de exemplu, iar bebelusul o refuza constant. Aceasta se poate inlocui fara probleme cu un galbenus de ou. Asadar, tabelul diversificare bebelusi este util, dar se poate schimba constant.

Schema diversificare bebelusi

De indata ce bebelusul are peste 6 luni se poate incepe schema diversificare bebelusi, adica introducerea alimentelor noi in alimentatia sugarului. Pana acum el a fost hranit numai cu lapte, sistemul lui digestiv s-a adaptat si s-a dezvoltat luna de luna, iar acum poate invata sa digere si alimente solide, bebelusul descoperind gusturi si texturi noi.

Diversificarea alimentatiei se face gradat, pas cu pas, introducandu-se doar cate un aliment o data si pastrand o distanta de cel putin 5 zile pana la introducerea altui aliment. E posibil ca parintii sa fie un pic derutati de multimea de informatii si de sfaturi pe care le-au primit si, efectiv, sa nu stie de unde sa inceapa.

O schema de diversificare a alimentatiei pentru bebelusi le va fi de un real suport, pentru ca puncteaza exact care sunt etapele, alimentele si chiar retetele necesare diversificarii alimentatiei unui bebelus. Sistemul digestiv al bebelusului are nevoie de timp pentru a invata sa digere noile alimente, iar schema diversificare bebelusi este special gandita pentru a facilita acest proces. Trecerea de la alimentatia lichida (aceea bazata doar pe lapte) se va face treptat catre alimentatia solida, trecand prin etape bine gandite de specialisti.

Alte sfaturi privind diversificarea la bebelusi privind alimentele:

  • sa aiba un continut caloric rezonabil si sa contina micro si macronutrienti (zinc, fier, calciu, vitamina A);
  • sa provina din surse cat mai naturale si sigure;
  • sa nu fie condimentate, sarate;
  • sa fie agreate de copil si usor de consumat

Este importanta familiarizarea bebelusului cu mancare gatita in casa din ingrediente cat mai naturale si usor de preparat.

Comments are closed.