Folosirea limbajul verbal la varste foarte mici poate influenta capacitatea copiilor de a-si gestiona furia. Potrivit livescience.com, acesta este rezultatul unui nou studiu efectuat pe 120 de copii, care au fost urmariti de la varsta de 18 luni si pana la 4 ani.
Autor: Mihaela Dinu
Studiul arata ca acei copii care vorbesc deja la varsta de 2 ani sunt mai putin furiosi in jurul varstei de 4 ani, spre deosebire de copiii care nu aveau limbajul bine dezvoltat in al doilea an de viata. S-a observat faptul ca acei copii care avea rezultate mai slabe la testele de limbaj erau mai nervosi in special in situatii mai frustrante. Pe de alta parte, copiii cu un limbaj dezvoltat isi pot controla emotia prin comunicarea cu ceilalti.
Unul dintre teste presupunea ca fiecare copil sa astepte 8 minute in fata unui cadou, timp in care parintele isi termina munca. In cadrul testului, copiii cu un limbaj dezvoltat au putut sa comunice cu parintii si sa obtina linistea prin asigurarea ca acel cadou va fi desfacut curand. Micutii care nu putea comunica verbal cu mamicile nu se faceau intelesi si, astfel, erau mai nervosi.
In lipsa unui limbaj bine dezvoltat, comunicarea copilului cu cei din jur poate fi anevoioasa. Tocmai de aceea, a o intelegere a copilului si o cunoastere a limbajului non-verbal a acestuia sunt esentiale. Crizele de furie, frustrarea sau anxietatea pot fi prevenite sau calmate chiar si daca micutii nu au inca un limbaj verbal foarte dezvoltat. Pana la urma, limbajul trupului si mimica sunt cel putin la fel de importante in comunicare si in intelegerea celuilalt.
Sursa: Woman2Woman.ro