Home Copii Bebelusi Alaptare Depozitarea laptelui de la san

Depozitarea laptelui de la san

9 minute de citit

Daca iti alaptezi copilul si te gandesti sa te reintorci la serviciu sau sa ai mai multa flexibilitate, probabil te gandesti sa folosesti o pompa pentru san. De indata ce incepi sa pompezi, este important sa stii cum este sigur si adecvat sa depozitezi laptele de la san. Considera urmatoarele sfaturi si avertizari pentru depozitarea acestuia.

Ce recipient ar trebui sa folosesc pentru depozitarea laptelui de la san?

Inainte sa pompezi si sa manevrezi laptele, spala-ti mainile cu sapun si apa. Apoi depoziteaza-l intr-un recipient curat, ermetic sau din plastic tare. Poti folosi de asemenea, manusi special create pentru colectarea laptelui si depozitarea sa. Tine minte ca depozitarea laptelui de san in pungute nu este recomandata pe termen lung, pentru ca acesta se poate varsa si contamina mai usor decat daca este tinut in recipiente ermetice. Pentru protectie crescuta, poti pune pungile intr-un recipient din plastic tare pentru depozitarea alimentelor, cu un capac sigilat foarte bine.

De asemenea, cateva componente ale laptelui de la san pot sa se lipeasca de pungute, in timpul depozitarii pe termen lung, si pot priva copilul de nutrientii esentiali. Nu depozita laptele de la san in recipiente de unica folosinta sau saci de plastic create pentru uzul menajer.

Care este cea mai buna cale pentru a depozita laptele de la san?

Foloseste etichete rezistente la apa si cerneala, pe care le poti lipi pe fiecare recipient, cu data aferenta zilei in care ai pompat laptele. Daca depozitezi laptele la bona copilului, scrie numele bebelusului pe eticheta. Pune recipientele in spatele congelatorului unde temperatura este mai scazuta. Daca nu ai acces la un frigider sau un congelator, pune laptele intr-o sacosa mai rece sau inchisa, pana poti transfera laptele intr-un frigider.
Pentru a reduce pierderile, umple recipientele individual, cu cantitatea pe care copilul tau o consuma pentru o masa. Poti incepe de la 59 la 118 ml, iar apoi poti sa completezi la nevoie. De asemenea, retine ca poti depozita laptele in recipiente mai mici – de la 30 la 59 ml – pentru situatii neprevazute sau mese intarziate. Tine minte, ca laptele inghetat isi mareste volumul, asa ca nu umple recipientele pana la maxim.

Pot pune lapte proaspat pompat peste laptele deja depozitat?

Poti adauga lapte proaspat pompat peste laptele inghetat sau congelat, pe care l-ai pompat tot in aceeasi zi. Oricum, asigura-te ca racesti pana la capat laptele proaspat stors in frigider sau intr-un racitor cu bucati de gheata, inainte sa-l adaugi peste laptele anterior racit sau inghetat. Nu adauga laptele cald de la san peste laptele rece, pentru ca poate produce dezghetarea laptelui rece. Pastreaza laptele stors in diferite zile in recipiente separate.

Cat timp se pastreaza laptele stors de la san?

Cat timp poti pastra in siguranta laptele stors depinde de metoda de depozitare. Considera aceste sfaturi generale ca importante pentru sanatatea copilului:

  • Temperatura din camera. Laptele proaspat stors poate fi tinut la temperatura camerei pana la 6 ore. Daca nu folosesti laptele imediat sau daca ai in camera un sistem special de incalzire, pune laptele intr-un racitor inchis, frigider sau congelator.
  • Racitorul inchis. Laptele proaspat stors poate fi depozitat intr-un racitor cu cuburi de gheata pana la 1 zi. Apoi foloseste laptele sau transfera recipientele in frigider sau congelator.
  • Frigiderul. Laptele proaspat stors poate fi depozitat in spatele congelatorului, nu pe usa frigiderului, de la 5 pana la 8 zile.
  • Congelatorul. Laptele proaspat stors poate fi depozitat intr-un congelator standard de la 3 la 6 saptamani sau in cutia sa de la 6 pana la 12 luni. Pune laptele in spatele congelatorului, nu spre usa.

Laptele proaspat stors este metoda ideala pentru a-ti hrani copilul cand esti departe. Totusi, cativa cercetatori sugereaza ca daca depozitezi laptele de san in frigider sau congelator se pierde vitamina C din lapte. Alte studii au aratat ca racirea sa mai mult de 2 zile poate reduce proprietatile bacteriilor ucigatoare ale laptelui de san, iar depozitarea pe termen lung poate reduce calitatea grasimii din acesta. De asemenea, este important sa retii, ca laptele stors pentru copilul nou nascut nu va intruni nevoile sale cand acesta va creste. Retine ca aceste sfaturi generale pot varia la nascutii prematur, bolnavi sau cei spitalizati.

Cum racesc laptele de la san?

Mai intai dezgheata laptele vechi. Pur si simplu pune recipientul inghetat in frigider pentru noaptea in care intentionezi sa-l folosesti. Poti sa incalzesti laptele delicat, punandu-l sub apa calda de la robinet sau intr-un bol cu apa calda. Inainte de a-i da laptele copilului, agita-l usor, sau distribuie partea cremoasa a laptelui care iese la suprafata sa in timpul depozitarii pana la capatul recipientului. Nu agita sticla puternic ca sa nu tulburi laptele.
Niciodata sa nu dezgheti laptele inghetat la temperatura camerei, pentru ca permite bacteriilor sa se dezvolte. De asemenea, nu pune o sticla inghetata la microunde sau rapid pe aragaz. Cateva parti de lapte pot fi prea calde, si altele prea reci. Cateva cercetari sugereaza ca incalzirea rapida poate afecta in aceeasi masura anticorpii. Foloseste laptele dezghetat in maxim 24 de ore. Renunta la laptele care ramane. Nu reingheta laptele dezghetat sau partial dezghetat.

Laptele dezghetat miroase sau arata diferit de laptele proaspat stors?

Culoarea laptelui de la sanul tau poate varia, depinde de dieta ta. De asemenea, laptele dezghetat poate parea ca are un miros diferit sau consistenta, decat laptele proaspat stors. Este de asemenea la fel de sigur acesta pentru a-ti hrani copilul. Daca bebelusul refuza laptele dezghetat te poate ajuta reducerea perioadei de depozitare a acestuia.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Cezarina Ionela
Incarca mai multe articole in Alaptare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Jucarii si articole pentru copii si bebelusi la Junios.ro

Cum ar fi sa stii ca poti cumpara tot ce iti trebuie pentru copilul tau din acelasi loc si…