Dentitia

9 minute de citit

La majoritatea bebelusilor, primul dinte rasare cand au intre 4 si 7 luni. O dezvoltare mai timpurie le poate aduce primul dintisor inca de la varsta de 3 luni, in timp ce una mai intarziata – la varsta de 1 an sau mai mult. In cazuri rare, primul dintisor al bebelusului este vizibil inca de la nastere. Indiferent cand isi face aparitia primul dinte, sarbatoreste evenimentul facand poze si notand data in jurnalul bebelusului.

Dintii incep sa se dezvolte inca din perioada intrauterina, cand radacinile lor se formeaza in gingii. Primul dintisor apare la cateva luni, adesea – dar nu intotdeauna – in aceasta ordine: mai intai, doi dintisori pe gingia de sus, apoi inca doi pe cea de jos, apoi ceilalti de o parte si de alta a gurii. Se poate sa nu apara toti drepti, dar nu te ingrijora – de obicei, se indreapta in timp.

Ultimii dinti care apar (categoria a 2-a de molari) se regasesc in spatele gurii, pe gingia de sus si cea de jos. Acestia incep de obicei sa iasa la varsta de 2 ani. La 3 ani, copilul tau va avea un set intreg de 20 de dintisori care nu vor cadea pana ce nu vor aparea dintii permanenti, in jurul varstei de 6 ani.

Ce simptome ale cresterii dintilor va avea bebelusul meu?

Expertii nu sunt de acord daca de fapt dentitia cauzeaza simptome – ca de exemplu nervozitate, diaree si febra – sau daca aceste simptome obisnuite tin de aparitia dintilor, aparand pur si simplu in acelasi timp cu ei. Cu privire la aceasta, multi parinti sustin ca dintisorii bebelusilor provoaca disconfort (cu toate ca unii copii trec prin acest proces fara probleme). Simptomele care de regula apar odata cu dentitia includ:

  • Inecatul (care poate conduce la o iritatie faciala)
  • Umflarea gingiilor si sensibilitatea lor
  • Iritabilitate sau agitatie
  • Comportament agresiv
  • Refuzul hranei
  • Probleme de somn

Desi multi parinti relateaza ca bebelusii lor au scaune moi, secretii nazale sau stari febrile inainte sa iasa noi dinti, majoritatea expertilor nu cred ca dentitia este de vina pentru aceste simptome. Unul dintre cei care sustin acest lucru este William Sears, pediatru si autor al cartii „The Baby Book”. Sears crede ca dentitia poate cauza diaree si usoare eruptii cutanate, pentru ca saliva excesiva a bebelusului ajunge in intestin si inmoaie scaunele copilului. El crede ca inflamarea gingiilor poate cauza o usoara febra (sub 38 de grade C).

Pe de alta parte, expertii in dezvoltarea copilului, ca de exemplu Penelope Leach, sustin ca dentitia nu poate cauza febra, diareea, voma sau pierderea poftei de mancare, iar acestea sunt semne de boala care trebuie verificate. Cunoscutul medic pediatru T. Berry Brazelton spune ca aceste simptome apar ca urmare a unei infectii care nu are nicio legatura cu dentitia, dar ca stresul asociat cu aceasta poate face copilul sa fie mai vulnerabil la infectii, chiar inainte sa apara un dinte nou.

Singurul lucru cu care sunt de acord expertii este faptul ca trebuie sa suni medicul copilului daca acesta are simptome care te ingrijoreaza sau o temperatura rectala de 38 de grade sau mai mult (38 de grade sau mai mult pentru bebelusii cu varste mai mici de 3 luni). Doctorul te poate ajuta sa afli daca bebelusul tau prezinta semne ale unei probleme care necesita atentie medicala, ca de exemplu o infectie a urechii. Daca bebelusul tau are scaune moi  – dar nu diaree – nu te ingrijora. Aceasta situatie se va rezolva de la sine.

Ce pot face pentru a usura disconfortul copilului?

Da-i copilului ceva sa mestece, ca de exemplu un cerc din cauciuc pentru ros sau un prosop cald. Daca bebelusul tau are varsta necesara ca sa manance hrana solida, poate obtine ceva alinare cu mancarurile reci, ca de exemplu sosul de mere sau iaurtul. Da-i din abundenta ceva de ros neindulcit pentru eruptiile dintilor, ca de exemplu pesmetul, care poate constitui un alt truc onorabil. (Evita morcovii, pentru ca pot constitui un pericol de sufocare). Frecand pur si simplu delicat, dar ferm, cu degetul curat, gingiile inflamate ale bebelusului tau, ii poti usura temporar durerea.

Daca aceste metode nu functioneaza, unii doctori recomanda sa se administreze copiilor o mica de doza analgezica de acetaminofen pentru copii – dar discuta cu medicul inainte sa-i dai bebelusului medicamente. (Niciodata sa nu-i dai copilului aspirina sau chiar sa o pui dizolvata pe gingii pentru a usura durerea). Folosirea aspirinei la copii este asociata cu sindromul Reye, o maladie rara, dar mortala.

Sa freci gingiile cu un gel analgezic este de asemenea o optiune, dar este necesar sa consulti medicul inainte de a-l administra. Prea mult gel analgezic poate sa amorteasca gatul copilului si sa-i slabeasca reflexul faringian (care-l ajuta sa nu se sufoce cu saliva). In general, gelurile pot fi folosite in siguranta, dar in cazuri rare pot provoca reactii alergice.

Daca salivarea produce o iritatie pe fata copilului, sterge-i usor locurile afectate cu o batista de bumbac. Seara, inainte de culcare, poti sa-i ungi barbia cu ulei de masline sau o crema pentru bebelusi, ca sa-i protejezi pielea de posibilele iritatii.

Surse foto: bornangels.com, dentalgentlecare.com

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Cezarina Ionela
Incarca mai multe articole in Alimentatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Ce ateliere sunt potrivite pentru copiii de 11-14 ani

Pe masura ce copiii cresc si isi dezvolta interesele si abilitatile, este important sa le …