Home Copii 1-5 ani De ce par copiii imuni la interdictiile adultilor

De ce par copiii imuni la interdictiile adultilor

5 minute de citit

De multe ori, adultii raman surprinsi atunci cand, desi ii spun clar si raspicat “NU” copilului, acesta continua sa aiba acelasi comportament, calificat de adult drept nepotrivit. Un copil care se infurie, se supara sau pare sa ignore cu totul “NU”-ul adultului, ar putea fi, totusi, un copil echilibrat si bine crescut. Si atunci de ce nu se conformeaza? 

1. Creierul este programat sa nu inteleaga atunci cand ii spui “NU”

Psihologia umana si implicit psihologia copilului, vorbeste despre incapacitatea creierului de a intelege negatiile, adica “NU”-urile. Indiferent de varsta, creierul are aceeasi eroare de functionare. Poate ai incercat la un moment dat sa renunti la fumat sau la un alt obicei daunator si, desi ti-ai spus de nenumarate ori ca “nu trebuie sa mai fumezi”, ai esuat. Raspunsul este acelasi: creierul elimina negatiile. Prin urmare,  oricat de ciudat ar parea, creierul a perceput doar “trebuie sa mai fumez”.

Si in cazul copiilor, creierul lor va percepe mesajul cu negatia inlaturata. Prin urmare, daca ii spui copilului “nu mai lovi usa”,  creierul va percepe “loveste usa”.

2. Copiii au nevoie sa le oferi alternative, daca le interzici ceva

Experienta de viata a unui copil este destul de redusa, asa ca nu e de mirare ca are nevoie de ghidare si de oferirea alternativelor. daca ii interzici o actiune, sugereaza-i alte activitati cu care o poate inlocui si insista pe avantajele noilor alternative. Nu doar ca vei reusi sa convingi copilul sa renunte la actiunea suparatoare, dar micutul nu va mai fi frustrat din cauza incetarii actiunii, ci, din contra, va fi fericit de noutatea alternativei.

Daca vrei ca micutul sa inceteze sa mai loveasca usa, ii poti spune sa nu mai loveasca usa si sa vina sa va jucati cu noul set de jucarii. Astfel, ii vei starni interesul cu o alternativa chiar mai distractiva de petrecere a timpului liber.

3. Micul razvratit

Ei, da. Exista si varianta ca micutul sa ignore interdictiile pentru ca vrea sa arate cine este de fapt seful. In cele mai multe cazuri, copilul are perioade de razvratire, insa nu si discernamantul unui adult. Prin urmare, copilul poate sa nu inteleaga pericolul la care se expune atunci cand ignora sfaturile adultului.

Un alt caz este cel in care micutul testeaza adultul si incearca sa vada daca intr-adevar adultul va aplica pedeapsa “promisa” pentru incalcarea interdictiei.

Exista si situatia in care copilul nu percepe adultul ca fiind o autoritate si, prin urmare, nu considera ca este cazul sa i se supuna.

4. Interdictia poate insemna pentru copil lipsa dragostei

Uneori, adultii sunt prea ocupati pentru a-si justifica gesturile sau deciziile, insa pentru copiii mai sensibili e necesara o explicatie. Sa ii spui unui copil “NU”, fara sa ii oferi o explicatie sau alternative , poate si perceput de copil cu o lipsa de intes din partea adultului si chiar lipsa afectiunii.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in 1-5 ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Modalitati simple si eficiente pentru a-ti usura viata de mamica

Meseria de mamica este cea mai minunata slujba pe care ai putea sa o ai, dar si cea mai ob…