Home Mama si tata Mamici Sarcina De ce au femeile insarcinate un risc mai mare de complicatii in caz de virusuri gripale, inclusiv Covid-19?

De ce au femeile insarcinate un risc mai mare de complicatii in caz de virusuri gripale, inclusiv Covid-19?

7 minute de citit

Epidemiile de gripa si sezonul gripal pot surprinde femeile insarcinate si le pot crea probleme. Pe langa efectele neplacute ale gripei, in cazul gravidelor apar si o serie de riscuri atat pentru fat, cat si pentru mama. Dr. Ioana Dragan, medic specialist obstetrica-ginecologie, specializata in diagnoza materno fetala la King’s College in Londra si care ofera consultatii la femmeboutiquemedical.com, ne ajuta sa intelegem mai bine care sunt riscurile la care este expusa femeia insarcinata in cazul infectiei cu virusuri gripale, inclusiv Covid-19.

Imunitatea din timpul sarcinii, cauza pentru infectii si complicatii

“Se stie ca sarcina aduce cu ea o scadere normala, fiziologica a imunitatii”, spune dr. Ioana Dragan, “insa nu ar trebui sa vorbim generic de scaderea imunitatii, intrucat aceasta se prezinta sub mai multe forme. In primul trimestrul de sarcina, pentru ca implantarea si dezvolarea embrionului sa se produca pana la nivelul de fat este necesara o stare pro-inflamatorie, similara deci unui raspuns natural al organismului la orice infectie, virala sau bacteriana.”

Dr. Ioana Dragan, medic specialist obstetrica-ginecologie
Dr. Ioana Dragan, medic specialist obstetrica-ginecologie

Situatia se modifica in trimestrul al doilea, cand organismul mamei va tinde sa protejeze fatul. “Dupa 14 saptamani de sarcina s-a dovedit o scadere a limfocitului de tip T ce are astfel rolul de a proteja fatul cu antigene paterne de o eventuala rejectie din partea organismului matern. Se presupune ca aceasta scadere a limfocitului de tip T face mai sensibil organismul matern la viroze. Virozele distrug microbioma intestinala a mamei (bacterile sanatoase din intestinul gros) ducand la multiple complicatii obstetricale”, completeaza medicul.

Care sunt principalele complicatii care pot sa apara in sarcina din cauza virusurilor gripale

Unele studii arata ca printre complicatiile cauzate de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) si MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) se numara: avort spontan, greutate mica la nastere, nastere prematura sau chiar si deces (surse: aici, aici, aici). Un studiu realizat in 2003 pe 12 gravide prezenta un procent de 57%de avorturi spontane, 80% nasteri premature (4 din 5) si 25% rata de deces. Totusi, aceste cifre nu pot fi luate ca atare, deoarece exista posibilitatea ca anumite gravide cu SARS sa nu fi prezentat simptome si sa nu fi fost identificate si, astfel, numarul de gravide infectate sa fie mai mare, deci procentele de mai sus sa se modifice in realitate.

Chiar si in cazul in care studiul nu prezinta cifrele exacte se stie ca, asa cum arata si medicul ginecolog, Dr. Ioana Dragan, “femeile insarcinate impreuna cu cele doua extreme de varsta, copiii si batranii, sunt considerate populatii cu risc crescut in toate pandemiile”. Lucrul acesta este cauzat in primul rand de sistemul imunitar scazut in randul acestor categorii de populatie “iar cauza acestui sistem imun deficitar este variabila de la o subgrupa la alta”, completeaza medicul.

De asemenea, “gravidele prezinta un risc mai mare de complicatii ca urmare a acestor viroze respiratorii, printre care vorbim de suprainfectie bacteriana, insuficienta renala, coagulopatie intravasculara diseminata.”

Pentru a evita orice complicatie care poate sa apara, “este poate cel mai importat ca gravidele cu simptomele cunoscute de infectie respiratorie (COVID-19, SARS, MERS, viroza anuala) sa se prezinte la medic in vederea diagnosticului precoce si tratamentului necesar instituit precoce, tocmai pentru a preveni instalarea complicatiilor”, subliniaza medicul ginecolog.

Mortalitatea in randul femeilor insarcinate, un risc al infectiei cu virusul gripal, inclusiv  COVID-19?

“Pana la acest moment, privind infectia cu COVID-19 sunt putine studii populationale la gravide care sa arate parcursul bolii”, spune dr. Dragan. “Oamenii de stiinta privesc la experienta anterioara cu SARS si MERS pentru a putea trage concluzii medicale in ceea ce priveste parcursul bolii si riscul complicatiilor pentru mama si fat. Pana acum se stie ca noul virus, COVID-19, afecteaza preponderent populatia de sex masculin si se prezinta intr-o forma mai severa la varstnici, deci intr-un fel riscul pentru femeia gravida este mai scazut. Toate raportarile de caz in populatia femeilor gravide arata ca simptomele de prezentare sunt similare populatiei generale cu: febra, durere in gat, mialgie si stare generala alterata. Din cele doua studii de caz din China referitoare la femeile insarcinate infectate cu COVID-19 mortalitatea materna a fost nula.”

Totusi, femeile insarcinate ar trebui sa contacteze medicul daca au orice simptom care le ingrijoreaza sau daca exista suspiciunea oricarei infectii sau schimbari in starea lor de sanatate si sa nu isi administreze niciun tratament decat cu acordul medicului.

Dr. Ioana Dragan / office@femme-boutique.ro

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Idei de bijuterii pe care le poti cumpara pentru sotia ta care este insarcinata

Maternitatea si intemeierea unei familii sunt momente importante in viata unei femei, iar …