Daca plange bebelusul – il luam sau nu in brate?

bebe plange

Pentru tinerii care sunt pentru prima data parinti, plansetul bebelusului poate fi un factor de stres, pentru ca, de cele mai multe ori, nu stiu cum sa reactioneze.

Sigur, cu totii ne dorim un copil linistit, care sa se plieze pe un program bine stabilit, care sa manance cand e ora de masa, sa doarma cand e ora de somn si sa nu aibe nemultumiri care sa il faca sa planga. Dar acest lucru este imposibil.

Priviti mica fiinta ca pe un oaspete in casa dumneavoastra. Ea vine dintr-un loc unde nevoile ii erau satisfacute imediat, asa ca nici nu le simtea. Nu ii era foame, pentru ca era hranit constant prin cordonul ombilical, nu simtea disconfortul scutecului ud si rece pentru ca traia inconjurat de un lichid placut si la temperatura corpului, nu ducea dorul mamei, pentru ca simtea permanent prezenta ei.

Acum el invata sa se descurce intr-un mediu nou si plansul este singura lui metoda de comunicare. Nu stie sa vorbeasca, nu stie sa va arate ce ii lipseste sau ce nu ii place. Deci, aveti rabdare cu el si tratati-l cu respectul cuvenit, chiar daca va simtit stresat si obosit.

Se spune ca un bebelus nu plange niciodata degeaba. Si asa este.bebe plange

Daca bebelusul dumneavoastra plange incercati sa aflati mesajul pe care vi-l transmite. Fara stres, fara panica! Pe de alta parte, un pic de plans nu ii va face rau, asa ca nu e nevoie sa sariti ca din pusca la cel mai mic scancet. Pentru ca stresul dumneavoastra il poate influenta negativ si pe el si, cu cat va veti stradui mai tare sa fiti mereu pe faza si sa ii sariti in ajutor, cu atat va fi si el mai stresat si nemultumit, adica e posibil sa planga si mai tare.

Primul lucru pe care e bine sa il faceti este sa fiti calmi si sa analizati pentru cateva secunde felul in care copilul plange. Poate e doar un scancet si atunci nu e cazul sa interveniti.

Foamea, setea, disconfortul sau dorinta de a fi bagat in seama sunt principalele motive de plans si veti descoperi curand ca, pentru fiecare dintre acestea, plansetul bebelusului este altul. Curand ii veti invata limbajul si, desigur, va va fi mai usor sa il ajutati.

Cand va apropiati de patut, vorbiti-i bland. E foarte posibil ca la auzul vocii sa se linisteasca si chiar sa inceapa sa zambeasca. Acestea sunt semne clare ca avea nevoie de atentie. Nu va grabiti sa il luati in brate. Vorbiti-i si alintati-l o vreme acolo in patut.

Il vom lua in brate si il vom alinta ori decate ori il hranim sau il schimbam. Bebelusul are nevoie sa simta caldura corpului parintilor si e recomandat sa il tineti lipit de dumneavoastra in timp ce ii satisfaceti necesitatile. Astfel el nu va avea nevoie de atentie in plus.

Un copil sanatos si care primeste tot ce ii  este necesar, va plange foarte putin si doar atat cat se le spuna parintilor sai ca acum e pregatiti pentru masa, pentru schimbat sau pentru somn.

Se stie ca un copil crescut in armonie si care nu a fost privat de caldura parinteasca – la propriu si la figurat – va avea o frumoasa dezvoltare, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si cognitiv. Deci nu privam bebelusul de aceste lucruri, dar nici nu trebuie sa exageram cu atentia si cu tinutul in brate! Copilul are nevoie si de momente in care sa stea in patutul lui si sa exploreze lumea si de acolo. Cumva trebuie sa incercam sa gasim calea de mijloc, adica acea masura in toate, masura care sa nu priveze copilul de nimic din ceea ce el are nevoie, dar nici sa primeasca mai mult decat este necesar.

Deci, daca bebelusul plange, nu ne grabim sa il luam in brate. Ne apropiem calm de el, vorbindu-i cu blandete, si incercam sa invatam limbajul lui.

Cand il luam in brate pentru a-l hrani sau a-l schimba, il vom lipi de noi ca sa simta caldura corpului – pentru ca si aceasta este o necesitate pentru buna lui dezvoltare. Sa nu uitam ca bebelusul nu plange niciodata degeaba si ca numai de noi depinde sa aflam care este motivul, el fiind total dependent de noi. Un bebelus care primeste tot ce are nevoie, nu va plange degeaba niciodata si, daca vom incerca sa pastram masura in tot ceea ce ii oferim, el nici nu va deveni dependent de tinutul in brate.

semnificatia numelui nume fete nume baieti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*