Home Mama si tata Mamici Sarcina Cum trec femeile insarcinate peste epidemia de COVID-19 si gripa

Cum trec femeile insarcinate peste epidemia de COVID-19 si gripa

7 minute de citit

Situatia actuala privind aparitia si raspandirea virusului COVID-19 a generat o schimbare in intreaga lume la nivel economic, dar si din punct de vedere al sistemului de sanatate. Persoanele cele mai vulnerabile, precum persoanele bolnave, varstnicii sau femeile insarcinate sunt cele mai expuse riscului de a se imbolnavi cu noul coronavirus, dar si cu alte virusuri gripale.

Cum trec femeile insarcinate peste epidemia de COVID-19 si gripa
Cum trec femeile insarcinate peste epidemia de COVID-19 si gripa

Situatia femeilor insarcinate este destul de discutata in aceasta perioada, mai ales ca este vorba si de viata si sanatatea copilului. Explicatia privind faptul ca aceasta categorie de persoane prezinta un risc mai mare de a avea complicatii din cauza noului coronavirs, COVID-19, ne-o ofera Dr. Dascau Voicu, medic primar obstetrica-ginecologie, MedLife Genesys: “In timpul sarcinii, femeile se confrunta cu scaderea fiziologica a imunitatii, motiv pentru care acestea pot fi mai vulnerabile in fata virusurilor, le pot contracta mai usor si pot avea forme mai severe ale bolilor.“

In perioada sarcinii exista cel mai mare risc de infectare?

Din pacate, femeile gravide trebuie sa se fereasca cat de mult pot de orice risc care i-ar pune in pericol viata copilului, indiferent de varsta de graviditate. Infectiile cu virusuri gripale si cu coronavirusuri pot sa duca la avort spontan, greutate scazuta la nastere si malformatii ale fatului. Dr. Dascau Voicu precizeaza: „complicatiile fiind cauzate atat de efectele virusului, cat si indirect din cauza febrei”.

Amanarea procedurilor FIV in contextul COVID-19

Cuplurile care erau hotarate ca in aceasta perioada sa urmeze un tratament de fertilizare in vitro pentru a concepe un copil este recomandat sa mai astepte pana ce va trece epidemia. 

Se ia in calcul aceasta amanare avand in vedere riscurile pe care le poate avea infectarea asupra fatului. „Avand in vedere ca nu stim foarte multe despre noul coronavirus si infectia COVID-19 si nu au fost facute pana acum studii despre efectele acestui virus asupra procedurilor FIV, consider ca este justificata amanarea lor pentru o perioada”  precizeaza Dr. Dascau Voicu.

Cum trec femeile insarcinate peste epidemia de COVID-19 si gripa
Foto: Dr. Dascau Voicu, medic primar obstetrica-ginecologie, MedLife Genesys

Prevenirea complicatiilor aparute din cauza coronavirusului

Femeile insarcinate isi vor pune intrebarea cum fac ca sa se protejeze mai mult in aceasta perioada pentru a se feri de infectarea cu COVID-19. In principiu, si in cazul lor se aplica regulile generale de igiena pe care trebuie sa le respecte toate persoanele, indiferent de varsta si de situatia medicala in care se afla. 

Astfel Dr. Dascau Voicu spune ca “spalatul pe maini, dezinfectarea suprafetelor cu care intra in contact, evitarea spatiilor aglomerate, aerisirea corespunzatoare a incaperilor” sunt masuri pe care orice femeie gravida trebuie sa le adopte si sa tina cont de ele de fiecare data.  

O alta masura de protectie precizata de doctor se refera la evitarea persoanelor care sunt suspecte sau infectate cu acest coronavirus sau cu cel gripal. Respectand aceste indicatii se pot preveni intr-un procent foarte mare posibilele complicatii.

Preventia ar fi singura cale ca o gravida sa isi pastreze sanatatea sa, dar si a fatului. In cazul in care gravida are nevoie de un tratament pentru stimularea imunitatii sau pentru tratarea unor afectiuni, chiar daca medicum mentioneaza ca medicament permis Oscillococcinum, subliniaza si ca este indicat, totusi, sa ceara de fiecare data sfatul medicului care le supravegheaza sarcina, deoarece „ca orice alt tratament administrat fara prescriptia medicului sau care nu este adaptat situatiei pacientei, si tratamentele de crestere a imunitatii pot fi daunatoare“, ne spune Dr. Dascau Voicu.

Stresul fata de situatia COVID-19 si sarcina

Stirile din mass media si de pe retelele de socializare care apar constant referitoare la coronavirus pot sa creeze stari de anxietate, de panica si de neliniste, precizeaza Dr. Dascau Voicu. 

Acestea pot duce la scaderea imunitatii si sa aiba efecte asupra fatului. Pentru ca stresul este daunator in sarcina, este “indicat consumul moderat de stiri din mass media si de pe retelele de socializare, informarea din surse oficiale si continuarea stilului de viata, intr-un regim cat se poate de normal.“

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum poate afecta infectia urinara femeile insarcinate

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru o femeie, insa aceasta poate fi …