Home Mama si tata Mamici Cum stim cand se produce ovulatia

Cum stim cand se produce ovulatia

5 minute de citit

gravida sarcina ovulatiaFemeile care isi doresc sa isi mareasca sansele de a ramane insarcinate cat mai rapid trebuie sa tina cont de perioada in care se produce ovulatia. In afara curbei temperaturii corpului si a testelor speciale pentru ovulatie, corpul nostru ne da anumite semne menite sa recunoastem cand ne aflam in perioada fertila.

Autor: Claudia Ilies

Potrivit unui studiu australian, 87% dintre femeile care isi doresc un copil nu reusesc sa il conceapa deoarece nu stiu sa urmareasca perioada ovulatiei pentru a-si mari sansele de a ramane insarcinate, Din aceasta cauza pierd astfel timp pretios.

Ce este ovulatia?

Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene si in final in uter. Aceasta perioada este extrem de importanta pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, motiv pentru care cunoasterea acestei faze poate fi foarte folositoare pentru viitoarele mamici.

Ciclul mestrual se incadreaza intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi de dinaintea venirii ciclului menstrual, calculul facandu-se din prima zi menstruala.

Cum recunoastem perioada fertila

Printre semnele vizibile ale ovulatiei se numara mucusul cervical. Acesta este produs de glandele din colul uterin. In momentul in care se produce ovulatia, acest mucus curge din colul uterin in vagin. Mucusul devine abundent si translucid, de culoarea albusului de ou timp de 4 sau 5 zile. In aceasta perioada, chiar si un singur raport sexual te poate ajuta sa ramai insarcinata. Dupa ce a trecut aceasta perioada, mucusul isi pierde consistenta, devenind translucid.

Anumite femei pot simti o tensiune in sani datorita estrogenului, sau durere la nivelul abdomenului inferior, simptom care poate dura cateva ore. Un alt semn ca ovulatia are loc, ar fi o usoara sangerare, de culoare rosie sau maronie. Este posibil ca femeile sa simta ca au mai mult chef sa faca dragoste in ziua respectiva, iar barbatii sa se simta atrasi de aceastea in mod special in acea perioada.

Dar daca nu sunteti printre acelea care pot repera aceste semne pe care organismul le transmite, apelati la curba temperaturii sau la testele de ovulatie. Temperatura corpului trebuie sa creasca cu 0,3 –0,5 grade in aceasta perioada. Pentru a conta pe aceste rezultate, temperatura trebuie masurata imediat dupa ce te-ai trezit, inainte de a te da jos din pat.

Testele de ovulatie

Un asemenea test poti gasi in orice farmacie si te va ajuta sa detectezi ziua fertila. Testul se bazeaza pe dozarea hormonului luteinizant (LH), care atinge cote maxime in perioada fertila. Utilizarea acestor teste este asemanatoare celor de sarcina, pe baza unei probe de urina in care vei introduce un test care iti va indica doua liniute rosii daca hormonul LH este detectat. In acest caz, ovulatia va fi posibila in urmatoarele 24-36 de ore, in care sansele de a ramane insarcinata sunt foarte mari.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Mamici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

7 idei de joburi de acasa pentru mamicile care stau cu copiii

Atunci cand apare un copil in viata de cuplu, mama este cea care sta de obicei acasa cu ce…