Home Copii Bebelusi Alimentatie Cum sa inveti copiii sa gateasca in deplina siguranta

Cum sa inveti copiii sa gateasca in deplina siguranta

6 minute de citit

Implicarea celor mici in procesul de pregatire a mancarii are numeroase beneficii. Pe langa faptul ca este un mod de a petrece timp de calitate alaturi de parinti, invatand si inventand retete noi, este si o modalitate de a crestere increderea si stima de sine. De asemenea, este o modalitate excelenta de a-l convinge pe copil sa manance sanatos si de a-i dezvolta gustul pentru alimentele neprocesate.

Daca nu ai gatit inca cu prichindelul tau si iti faci griji in legatura cu siguranta lui in bucatarie, iata cateva sfaturi de care poti tine cont, in functie de varsta copilului.

Copiii cu varsta sub doi ani

Daca are pana in doi ani, copilul nu te poate ajuta in bucatarie la taiat sau curatat legume, dar iti poate tine companie mirosind, atingand si gustand din ingrediente. Permitandu-i sa ti se alature (si chiar sa te incurce putin), va putea sa sa descopere legumele si fructele in culori variate. Invata-l lucruri noi despre acestea denumindu-le cand le folosesti si lasandu-l sa le guste, sa le miroasa si sa le pipaie.

De asemenea, il poti lasa sa se joace cu diverse accesorii pentru bucatarie care nu prezinta risc de accidentare precum ustensilele din lemn, recipientele de plastic sau cutiile organizatoare. Va fi incantat sa te imite, sa amestece cot la cot cu tine, sa puna si sa scoata capacele de la cutiile colorate din plastic sau sa le spele cat mai bine.

Copiii cu varsta intre doi si cinci ani

Trebuie sa stii ca momentul in care cei mici se alatura parintilor in bucatarie tine doar de dorinta si disponibilitatea acestora de a-i lasa sa incerce. La inceput s-ar putea sa te incurce, sa fie nevoie sa il supraveghezi cu atenie si gatitul si curatenia sa dureze mai mult timp, dar, in timp, experienta va deveni mult mai placuta si va avea rezultate benefice pe termen lung.

Intre doi si cinci ani, insa, este perioada ideala pentru ca cei mici sa aiba in bucatarie, alaturi de parinti, experiente multisensoriale speciale. Ei invata acum despre mancare atingand-o, mirosind-o, gustand-o si vazand-o, dar si ajutand la pregatirea acesteia.

Este la varsta cand poate primi un cutit din plastic sau din lemn pentru a te ajuta la taierea legumelor sau diverse accesorii de patiserie pentru a decupa aluatul pentru fursecuri. De asemenea, te poate ajuta la spalarea legumelor, rularea aluatului, turnarea lichidelor, punerea ingredientelor in vasul de amestecare, curatarea oualelor fierte sau masurarea ingredientelor.

Copii cu varsta peste sase ani

Copiii ajunsi la varsta de sase ani sunt capabili sa isi asume mai multe responsabilitati in bucatarie, dar nu trebuie sa faci din acest lucru un curs intensiv de gatit. Nu uita ca totul trebuie sa fie distractiv si sa petreceti timp placut impreuna. Acum copiii pot chiar sa isi pregateasca micul dejun sau chiar mesele de pranz. De exemplu, poate face singur un sandvis sau un bol cu lapte, cereale si fructe, dar poate si sa sparga oua intr-un vas, sa urmeze o reteta simpla de salata, sa citeasca etichete, sa rada branza, sa faca un smoothie, sa ruleze clatite cu dulceata, etc.

De asemenea, va fi incantat sa foloseasca organizatoare de bucatarie pentru a te ajuta la curatenie sau la depozitarea alimentelor in frigider sau in camara. Parintii nu trebuie, insa, sa ii lase niciodata nesupravegheati in bucatarie si fie mereu pe faza pentru a preveni accidentele.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Elena Prachi
Incarca mai multe articole in Alimentatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

3 preparate de Paste care-i vor face cu ochiul celui mic

Pastele este o sarbatoare extrem de importanta si, desigur, o ocazie perfecta de a prepara…