Home Copii Cum sa alegem jucarii de calitate pentru copiii nostri

Cum sa alegem jucarii de calitate pentru copiii nostri

6 minute de citit
Cum sa alegem jucarii de calitate pentru copiii nostri

Jucariile sunt o modalitate excelenta pentru ca cei mici sa petreaca timp de calitate si, totodata, sa invete lucruri noi, sa isi dezvolte si exerseze noi abilitati. Ei sunt micii exploratori care invata prin joc, iar modul in care o fac le poate influenta dezvoltarea in diverse moduri. De aceea, alegerea jucariilor pentru copii trebuie realizata cu atentie si dupa anumite criterii. Parintii trebuie sa stie care sunt cele mai potrivite pentru varsta micutului, care sunt de calitate si vor dura si, deloc in ultimul rand, care ii vor trezi interesul pentru perioade indelungate.  

Iata cateva idei care te vor ajuta sa alegi jucarii educative potrivite pentru micutul tau. Acestea il vor provoca si ii vor stimula dezvoltarea generala, abilitatile de gandire, de miscare, limbajul si abilitatile socio-emotionale.

Alege jucarii care pot fi folosite in diverse moduri

Micutii adora sa demonteze, sa monteze si sa construiasca. De aceea, jucariile care le permit sa se joace in mai multe moduri sunt printre cele mai bune. De exemplu, cuburile de lemn pot fi folosite pentru a construi o casa, o gradina zoologica, un pod sau chiar o nava spatiala, iar fiecare dintre acestea poate deveni decorul pentru o poveste incitanta.

Jucariile de acest gen starnesc imaginatia copilului si il ajuta sa isi dezvolte abilitati de gandire analitica si de rezolvare a problemelor.

Alege jucarii de care copilul va fi atras perioade indelungate

Deseori parintii se confrunta cu faptul ca au cumparat o jucarie de care micutul a fost atras cateva zile, pentru ca apoi sa nu o mai foloseasca niciodata. Poti evita acest lucru alegand jucarii distractive pentru diverse varste si stadii de dezvoltare. De exemplu, animalele din plastic sunt distractive pentru ca cel mic le poate construi o casuta sau o gradina zoologica, in vreme ce un copil mai mare le poate folosi ca personaje intr-o poveste pe care o inventeaza. La fel sunt si figurinele de diverse dimensiuni, casutele pentru papusi, trenurile, masinile, animalele de plus sau papusile.

Alege jucarii care incurajeaza explorarea si rezolvarea problemelor

Jucariile care ii ofera copilului posibilitatea de a intelege singur sau cu putina indrumare anumite lucruri construiesc abilitati de gandire analitica si il ajuta sa isi dezvolte abilitatea de a gasi solutii. De asemenea, contribuie la intelegerea modului in care lucrurile se potrivesc, dezvolta si exerseaza coordonarea ochi-mana si abilitati motorii fine. Astfel de jucarii sunt puzzle-urile, jucariile care necesita sortare dupa forme, cuburile, lutul, vopseaua sau creioanele colorate.

Alege jucarii care pot starni imaginatia copilului

Pe masura ce se apropie de varsta de trei ani, micutul tau devine din ce in ce mai creativ. De acum el poate sa fie un super erou, rege sau conducator de locomotiva si sa isi imagineze ca un lucru precum un cub este altceva: mancare, o piatra stralucitoare sau chiar o arma incredibila. 

Pentru aceasta varsta, parintii ar trebui sa aleaga jucarii pe care copilul le poate folosi pentru a inventa povesti si jocuri noi. Pot fi jocuri de dezvoltare a limbajului si de alfabetizare, de stimulare a abilitatilor de rezolvare a problemelor si a capacitatii de ordonare a evenimentelor intr-o ordine logica, etc.

Alege jucarii care imita lucrurile reale

Copilul este interesat sa inteleaga cum functioneaza obiectele din jur cum ar fi telecomenzile, intrerupatoarele de lumina sau telefonul si va fi atras de ele. In plus, va fi dornic sa te imite si sa se “joace” la fel ca tine. Jucariile care imita obiectele din lumea reala il ajuta pe micut sa rezolve probleme, sa inteleaga cum se potrivesc lucrurile in spatiu si sa isi dezvolte abilitati motorii fine. 

Va fi incantat de chei de jucarie, telefoane de jucarie, instrumente muzicale, obiecte de uz casnic de jucarie sau vesela si electrocasnice de jucarie. 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Anurag
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Ce avantaje are un brad artificial si de ce este tot mai des cumparat?

Parerile sunt dintre cele mai diverse si chiar si asociatiile de mediu, in ceea ce privest…