Igiena bucală are o influență majoră asupra sănătății generale a organismului, deoarece dinții sunt fundamentali pentru buna funcționare a sistemului digestiv și implicit a majorității organelor interne. Îngrijirea corespunzătoare a dinților, încă de la o vârstă fragedă, poate contribui la prevenirea problemelor dentare pe termen lung. În continuare, vom explora modalități comune și trucuri necesare pentru a asigura o igienă orală sănătoasă pentru copilul tău.
Îngrijirea danturii la erupția primilor dinți
Primii pași în îngrijirea danturii copilului încep încă din primele sale luni de viață, chiar înainte de erupția dinților. Curățarea cu delicatețe a gingiilor cu o cârpă moale și umedă după alăptare sau după hrănirea cu biberonul este recomandată de către medicii stomatologi, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor și la prevenirea inflamațiilor gingivale. Odată cu erupția primilor dinți, eveniment care are loc în general în jurul vârstei de 6-8 luni, se impune utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi, special concepută pentru copii.
Folosiți instrumentele potrivite
Periuța și pasta de dinți sunt cel puțin la fel de importante ca periajul în sine. Nu doar în primii ani de viață, ci și ulterior, chiar și în viața de adult, utilizarea unei periuțe cu peri prea duri poate duce la afectarea sănătății dinților. Din acest motiv, pentru îngrijirea dinților celor mici optați pentru o periuță de dinți cu peri moi
adaptată vârstei, dar și pentru o pastă de dinți cu fluor. Folosiți, de asemenea, ața dentară, însă doar la recomandarea medicului stomatolog, în general după ce copilul împlinește vârsta de 3 ani.
Monitorizați obiceiurile alimentare ale copilului
Limitarea consumului de zahăr se impune în primele etape de dezvoltare ale copilului, zahărul fiind dăunător nu doar sănătății generale, ci și sănătății sale bucale. Zahărul poate determina formarea cariilor dentare, deoarece favorizează descompunerea smalțului dentar. Monitorizarea aportului de alimente și băuturi bogate în zahăr se recomandă în primii ani de viață, până la formarea obiceiurilor alimentare ale copilului.
Efectuați controalele stomatologice regulat
Periajul dentar efectuat cu regularitate nu este întotdeauna suficient pentru a preveni problemele orale. Atât adulții, cât și copiii au nevoie de vizite regulate la stomatolog pentru controale și curățări profesionale. Astfel, se impune efectuarea cu regularitate a unei vizite la un dentist pediatru, la un interval de 6-12 luni (sau mai devreme), pentru a identifica orice probleme orale existente, cât și pentru a preveni apariția lor.
Implicați copilul în procesul de îngrijire a dinților
Indiferent de cati dinti are un copil și implicit de etapa de dezvoltare a danturii în care se află, este important să încurajați și să susțineți bunele obiceiuri de igienă orală, pentru a promova sănătatea dentară pe termen lung și pentru a preveni problemele dentare ulterioare. O abordare pozitivă cu privire la îngrijirea danturii poate încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung.