Home Copii Bebelusi Cum să ai grijă de dantura copilului tău: Sfaturi și trucuri pentru o igienă orală sănătoasă

Cum să ai grijă de dantura copilului tău: Sfaturi și trucuri pentru o igienă orală sănătoasă

6 minute de citit

Igiena bucală are o influență majoră asupra sănătății generale a organismului, deoarece dinții sunt fundamentali pentru buna funcționare a sistemului digestiv și implicit a majorității organelor interne. Îngrijirea corespunzătoare a dinților, încă de la o vârstă fragedă, poate contribui la prevenirea problemelor dentare pe termen lung. În continuare, vom explora modalități comune și trucuri necesare pentru a asigura o igienă orală sănătoasă pentru copilul tău.

Cum să ai grijă de dantura copilului tău: Sfaturi și trucuri pentru o igienă orală sănătoasă

Îngrijirea danturii la erupția primilor dinți

Primii pași în îngrijirea danturii copilului încep încă din primele sale luni de viață, chiar înainte de erupția dinților. Curățarea cu delicatețe a gingiilor cu o cârpă moale și umedă după alăptare sau după hrănirea cu biberonul este recomandată de către medicii stomatologi, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor și la prevenirea inflamațiilor gingivale. Odată cu erupția primilor dinți, eveniment care are loc în general în jurul vârstei de 6-8 luni, se impune utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi, special concepută pentru copii.

 

Folosiți instrumentele potrivite

Periuța și pasta de dinți sunt cel puțin la fel de importante ca periajul în sine. Nu doar în primii ani de viață, ci și ulterior, chiar și în viața de adult, utilizarea unei periuțe cu peri prea duri poate duce la afectarea sănătății dinților. Din acest motiv, pentru îngrijirea dinților celor mici optați pentru o periuță de dinți cu peri moi

 adaptată vârstei, dar și pentru o pastă de dinți cu fluor. Folosiți, de asemenea, ața dentară, însă doar la recomandarea medicului stomatolog, în general după ce copilul împlinește vârsta de 3 ani.

 

Monitorizați obiceiurile alimentare ale copilului

Limitarea consumului de zahăr se impune în primele etape de dezvoltare ale copilului, zahărul fiind dăunător nu doar sănătății generale, ci și sănătății sale bucale. Zahărul poate determina formarea cariilor dentare, deoarece favorizează descompunerea smalțului dentar. Monitorizarea aportului de alimente și băuturi bogate în zahăr se recomandă în primii ani de viață, până la formarea obiceiurilor alimentare ale copilului.

 

Efectuați controalele stomatologice regulat

Periajul dentar efectuat cu regularitate nu este întotdeauna suficient pentru a preveni problemele orale. Atât adulții, cât și copiii au nevoie de vizite regulate la stomatolog pentru controale și curățări profesionale. Astfel, se impune efectuarea cu regularitate a unei vizite la un dentist pediatru, la un interval de 6-12 luni (sau mai devreme), pentru a identifica orice probleme orale existente, cât și pentru a preveni apariția lor.

 

Implicați copilul în procesul de îngrijire a dinților

Indiferent de cati dinti are un copil și implicit de etapa de dezvoltare a danturii în care se află, este important să încurajați și să susțineți bunele obiceiuri de igienă orală, pentru a promova sănătatea dentară pe termen lung și pentru a preveni problemele dentare ulterioare. O abordare pozitivă cu privire la îngrijirea danturii poate încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Marian Anurag
Incarca mai multe articole in Bebelusi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Ce beneficii are kinetoterapia pentru bebelusii nascuti prematur si de ce sa alegi unul din centrele KinetoBebe

Daca ai un bebelus nascut prematur, probabil ca te intrebi cum il poti ajuta sa se dezvolt…