Cum ramai mai repede insarcinata cu ajutorul testelor de ovulatie

Testele de ovulatie sau testele de fertilitate sunt acele teste care arata momentul probabil al ovulatiei, deci si cel mai bun moment pentru conceperea unui bebelus. Testul de ovulatie este un dispozitiv care, pe baza analizei urinei urmareste cresterea de hormon luteinizant (LH), care, in perioada fertila creste de pana la 5 ori mai mult. Cu ajutorul acestui test, femeia care isi doreste sa aiba un copil va sti cand e momentul cel mai bun sa aiba contact sexual pentru a ramane insarcinata. Testele se pot achizitiona de la orice farmacie. 

testele-de-ovulatie / Cum ramai mai repede insarcinata cu testele de ovulatieAtunci cand testul de ovulatie este pozitiv inseamna ca in urmatoarele 12-36 de ore va avea loc eliberarea ovului si sansele de a ramane insarcinata sunt maxime. Este cel mai bun moment pentru a intretine relatii sexuale care sa aiba rezultatul dorit: aparitia sarcinii.

Desigur, sunt multi factori care pot influenta actul conceptiei, si, de multe ori, nu este suficient doar sa intretinem relatii sexuale in perioada fertila. Stresul, ambientul si alti factori pot contribui negativ la intregul proces.

Cunoasterea perioadei de ovulatie, insa, ar fi primul pas care trebuie facut, iar acest test este de un real ajutor viitoarelor posibile mamici pentru ca este usor de folosit si da indicii clare despre momentul ovulatiei.

Cum ramai mai repede insarcinata cu testele de ovulatie

Cum si cand se utilizeaza testul de ovulatie?

Atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata, poti sa apelezi la anumite metode prin care sa identifici perioada fertila, in care exista sanse maxime sa ramai insarcinata. Testele de ovulatie sunt usor de folosit si iti pot indica perioada fertila destul de clar. Exisat si alte metode mai putin costisitoare, insa mai greu de folosit. Una dintre acestea este urmarirea temperaturii corporale bazale (temperatura corpului de dimineata, imediat dupa trezire, inregistrata inainte de a te ridica din pat sau de a manca/bea ceva), care, in ziua ovulatiei esti cu mult mai crescuta. O alta modalitate de urmarire o reprezinta analiza mucusului cervical.

Niciuna dintre metodele de identificare a perioadei fertile nu trebuie folosita ca metoda contraceptiva. Daca nu iti doresti sa ramai insarcinata, asigura-te ca folosesti mijloace contraceptive (prezervativ, anticonceptionale, sterilet).

Pentru a afla care este momentul ovulatiei, in primul rand trebuie sa cunosti durata ciclului tau menstrual. Acesta incepe in prima zi de sangerare si se termina in ziua premergatoare urmatoarei menstruatii. In mod firesc, acesta oscileaza intre 21 si 34 de zile.

Daca ai un ciclu menstrual regulat si ai reusit sa stabilesti durata lui, urmeaza sa notezi cu 1 prima zi a menstruatiei si, tinand cont de faptul ca ovulatia are loc cu 12 – 16 zile inainte de menstruatia urmatoare, sa faci zilnic masuratori pe perioada a 5 zile pentru a depista ziua in care valorile sunt cele mai crescute. Acea zi este ziua magica pentru tine!

Daca menstruatia este neregulata, nu va fi la fel de simplu. In acest caz, e nevoie sa iei in calcul cel mai scurt ciclu din ultimele 3 luni.

calcul-teste-de-ovulatie-cand-incepem-testarea / Cum ramai mai repede insarcinata cu testele de ovulatie
Calcul teste de ovulatie – cand incepem testarea, in functie de durata ciclului menstrual (CM)

Instructiunile utilizarii testului de ovulatie difera de la un model la altul, de aceea e recomandat sa le citesti cu atentie de fiecare data!

Testul se va face intre orele 10 si 20 si e de preferat fie, in fiecare zi, la aceeasi ora. Deci stabileste o ora potrivita care sa iti permita pe durata a 5 zile sa repeti testul. Nu uita sa notezi valorile masurate pentru fiecare zi!

Mai este recomandat ca in ziua in care facem testul, mai exact cu doua ore inainte, sa evitam sa bem lichide pentru a nu avea o urina diluata si mai saraca in hormoni. De asemenea, e recomandat ca testul de ovulatie sa nu se faca imediat dupa trezire, din prima urina de dimineata.

Cum folosim testul – procedeu de utilizare a testelor de ovulatie

Testul va fi desfacut doar in momentul utilizarii si nu inainte, iar urina va fi colectata intr-un recipient uscat si curat. Atat urina cat si testul trebuie sa fie amandoua la temperatura camerei – nu mai mult de 30 de grade celsius si nu mai putin de 18 grade celsius. Se introduce esantionul de test in vasul cu urina pana la sageata indicatoare si se va scoate dupa 3 secunde sau dupa 15 – 20 de secunde (in functie de indicatiile specificate), asezandu-se pe un servetel curat.

Rezultatul este vizibil dupa numai 5 minute. Atentie! Inainte de 5 minute si dupa dupa 7-10 sau mai multe minute nu mai este edificator! Deci stati cu ochii pe ceas pentru a nu rata momentul!

Afla mai multe despre testul de ovulatie, dar si despre cum calculezi perioada ovulatiei cu ajutorul unui calculator de ovulatie.

Rezultatul pozitiv este acela care indica doua linii colorate egale ca intensitatea si, atentie, este negativ daca apar doua linii colorate, dar linia din zona de control este mai intensa decat cea din zona de test sau daca linia de test nu apare!

Aceste teste sunt corecte in procent de 99% , dar sunt si testele care dau rateuri si, fie indica o sigura linie (cea de test), fie nu indica nimic! Daca intalnesti astfel de cazuri, repeta fa un nou test folosind un alt test de ovulatie! Ceva nu a decurs corespunzator sau esantionul de testare nu a corespuns standardelor necesare!

Pentru a te asigura ca folosesti corect testul, citeste instructiunile de pe ambalaj! Testele de ovulatie pot avea modalitati diferite de masurare a fertilitatii, timpi diferiti si modalitati distincte de afisare. Prin urmare, asigura-te ca citesti instructiunile pentru a te asigura ca il folosesti corect!

O alta modalitate de a estima perioada ovulatiei o reprezinta calculatoarele de ovulatie. Mai jos gasesti un calculator pe care il poti folosi pentru a-ti calcula perioada fertila. Acesta iti poate indica o data estimativa si poate fi dublat de utilizarea testelor de ovulatie.

Am aflat care este perioada de ovulatie – ce altceva mai trebuie facut?

Multe femei, desi isi cunosc cu precizie data ovulatiei, ba chiar nu mai au nevoie de teste pentru a o depista pentru ca, pur si simplu simt cand a venit ziua, nu raman insarcinate! Desigur, inainte de a trage concluzii pripite, un control la un medic specialist, pe care trebuie sa il faca amandoi partenerii, este obligatoriu!

Sa zicem ca ati trecut si de acest control, amandoi, si totusi bebelusul mult dorit nu vine. Ce putem face? Inainte de a alege solutia suprema, si anume insamantarea in vitro, se recomanda reevaluarea stitului de viata. Poate ca aveti un ritm prea stresant si alert si, pur si simplu, natura considera ca nu sunteti pregatiti pentru a avea un bebe.

Intrebari legate de testele de ovulatie

Am facut teste in 5 zile consecutive si niciunul nu a iesit pozitiv. De ce?

In cazul in care ai folosit corect testele in 5 zile consecutive si niciunul nu a iesit pozitiv, e posibil ca ziua ovulatiei sa fi fost deja sau ovulatia sa se produca dupa a cincea zi de testare. In acest caz, poti continua sa faci testul in urmatoarele 3 zile sau pana la pozitivarea testului de ovulatie.

Testul de ovulatie a iesit pozitiv. E nevoie sa continuu testarea?

Daca testul de ovulatie e pozitiv, nu e nevoie sa continui testarea in luna respectiva. Pentru a concepe un bebe, e nevoie sa ai contact sexual imediat ce testul a iesit pozitiv.

Testul de ovulatie e negativ mai multe luni la rand

In cazul in care folosesti corect testele de ovulatie, insa acestea indica un rezultat negativ cel putin 2 din 3 luni, adreseaza-te medicului ginecolog. E posibil sa ai o problema de fertilitate care sa necesite tratament.

Testele de ovulatie sunt pozitive, dar nu raman insarcinata

In cazul in care testele de ovulatie indica rezultate pozitive in fiecare luna, insa, desi ai contacte sexuale neprotejate cu partenerul, nu ramai insarcinata, discuta cu un medic ginecolog. Femeilor cu varsta de sub 35 de ani li se recomanda sa incerce sa conceapa 12 luni si abia apoi sa se adreseze medicului. Femeile cu varsta de peste 35 de ani sunt sfatuite sa se adreseze medicului dupa 6 luni de incercari.

Anumite medicamente, precum antiiflamatoarele, pot impiedica eliminarea ovulului. Astfel, chiar daca testul arata ca nivelul LH este potrivit pentru conceptie, ovulul nu este eliberat. Prin urmare, acesta nu poate fi fecundat si femeia nu va ramane insarcinata in luna respectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *