Nimic nu poate fi mai stresant pentru o mamica decat sa isi auda copilul plangand si sa nu reuseasca sa il calmeze. In primul an bebelusul evolueaza rapid si este din ce in ce mai plangacios fiind adesea dificil pentru o proaspata mamica sa descifreze care poate fi cauza acestor lacrimi. Iata un mic ghid orientativ pentru a face fata solicitarilor bebelusului tau.
Autor: Claudia Ilies
De la doua pana la sase luni, copilul poate sa planga deoarece sufera de colici, dar nu este intotdeauna asa. Poti observa ca incepe sa planga mai ales inspre seara. Ce e de facut? Trebuie sa il lasi sa planga pentru a se elibera de toata tensiunea pe care a acumulat-o in timpul zilei. Acest fenomen se va ameliora pe la 3 sau 4 luni.
Dupa 6 luni, plansul devine intentionat. De cele mai multe ori plange pentru ca nu vrea sa mai doarma, dar acum el vrea sa comunice cu tine si prin plans iti comunica daca ii este foame, sete, cald sau frig, daca ceva il doare. Nu vei intelege intotdeauna ce il deranjeaza, dar trebuie sa vorbesti cu el, ia-l in brate si vei afla cum il poti calma.
Trebuie sa inveti sa ii descifrezi plansul: daca ii este foame, va plange in reprize scurte. Clatinand din cap, va tine gurita deschisa cautand sa manance. Incearca sa il hranesti, daca se calmeaza, inseamna ca ai ghicit!
Daca are dureri, strigatul va fi lung si ascutit, cu pauze in respiratie. In acest caz, nu se va opri din plans daca ii iei in brate. Incearca sa il palpezi usor pentru a identifica ce anume ii provoaca disconfort si nu ezita sa apelezi la un medic pediatru.
Daca este obosit, plansul va fi ca un geamat. Este timpul sa il ajuti sa se linisteasca si sa mearga la culcare.
La opt luni, copilul tau devine fricos si va plange daca un strain se apropie de el sau in momentul in care parasiti camera.
Dupa un an, crizele de plans pot fi insotite de gesturi de furie, el va arunca lucruri pe jos si va da din picioruse.