Anumite obiecte care pana de curand pareau inofensive, pot fi considerate riscante, odata cu aparitia unui copil in casa. Este timpul sa te gandesti ce obiecte ar putea fi periculoase pentru copilul tau pentru a evita orice pericol. Trebuie sa stii ca 80% dintre accidentele suferite de copii au loc acasa!
Autor: Claudia Ilies
Bucataria
Aceasta este o parte a casei in care se pot intampla multe evenimente neplacute, daca nu tii cont de cateva sfaturi:
Ai grija unde pui obiectele ascutite sau taioase, astfel incat cel mic sa nu poata avea acces la ele. De preferat este sa le pui intr-un dulap situat la inaltime si, pe care ar fi indicat sa il incui. Paharele si borcanele trebuie si ele sa fie depozitate pe o etajera inalta.
Nu uita sa strangi robotul de bucatarie dupa intrebuintare.
Supravegheaza lichidele care sunt pe foc sau sunt fierbinti: o ceasca de cafea pe masa sau o oala cu apa fiebinte pot constitui reale pericole pentru copii.
Nu il lasa pe cel mic sa stea in bucatarie atunci cand ai ceva de pregatit.
Pasteaza produsele de curatenie in dulap. Detergentii de orice fel, indiferent ca sunt destinate pentru masina de spalat vase sau rufe pot provoca diverse leziuni sau intoxicatii. Astfel de produse trebuie depozitate in dulapuri bine securizate.
Nu depozita produse destinate curateniei in recipiente casnice, ca de exemplu clor in sticla de apa minerala. Chiar tu le poti incurca si astfel se pot intampla lucruri neplacute.
Fii atenta unde depozitezi pungile de plastic care prezinta risc de sufocare. Nu ii permite celui mic sa aiba acces la ele. Gunoiul trebuie depozitat intr-un cos dotat cu capac.
Baia
Nu lasa niciodata un copil mic nesupravegheat in baie. Pentru a se ineca este suficient ca fata sa ii fie cufundata sub apa in totalitate.
Fa-i baie celui mic intr-o cada de plastic, potrivita dimensiunilor lui.
Produsele plasate pe marginea cazii pot contine substante toxice. Daca parfumul lor este dulce, cel mic ar putea fi tentat sa le guste. Nu cumpara sapun care are forma de fructe sau bomboane, inainte ca micutul tau sa le poata deosebi de cele reale.
Asigura o temperatura potrivita pentru apa in care face baie: 3 secunde sub apa la temperatura de 60 de grade pot provoca arsuri de gradul trei.
Nu lasati la indemana medicamente sau aparate electrice!
Nu lasati uscatoarele de par sau aparatele de ras conectate!
Copii adora sa arunce cu apa atunci cand fac baie, iar tu trebuie sa te asiguri ca nu va aluneca : aseaza un covoras imediat langa cada. Incalta-l cu papucei, imediat ce iese din apa.