Home Copii Cum iti convingi copilul sa adopte comportamentul potrivit

Cum iti convingi copilul sa adopte comportamentul potrivit

4 minute de citit

Cele mai multe dintre noi ne-am confruntat cu situatia de a trebui sa convinga un copil sa adopte un comportament pe care el il respinge. Si nu ma refer aici la impunerea parerii noastre, ci la ajustarea comportamentului copilului si la adoptarea unor comportamente si obiceiuri care sa il ajute imediat sau in timp. De altfel, fiecare adult stie intr-o anumita masura ce este mai bine pentru un copil, insa, de cele mai multe ori, ne lovim de respingerea lui.

Haideti sa vedem cateva situatii mai “complicate”, in care nu primim un raspuns adecvat de la cel mic si care este calea sau caile prin care il putem ajuta.

Micutului ii este frica de diverse obiecte care i-au provocat un disconfort, insa obiecte cu utilizare frecventa.

Ce e de facut?

Incearca o abordare amuzanta. Foloseste obiectele de care micutul se teme, dar care nu ii fac rau, in diferite ipostaze haioase. De multe ori, copiii pot capata o aversiune fata de termometru din cauza modalitatii de utilizare. Nu e prea placut sau conformatabul pentru micuti “intalnirea” cu termometrul. Daca micutului ii plac avioanele, folosete termometrul pe post de avion care zboara. Joaca-te cu acesta si arata-i copilului ca nu are de ce sa ii fie teama. De asemenea, dupa aceasta etapa, cand vine momentul sa il folositi din nou, explica-i copilului ca totul dureaza foarte putin si ca e important pentru sanatatea lui. S-ar putea ca o asemenea combinatie sa functioneze.

Copilul e retras si nu se joaca cu ceilalti copii

Ce e de facut?

Multi copii singuri la parinti au un astfel de comportament inainte de a merge la gradinita. Deoarece parintii isi aloca mai mult timp pentru educatia copilului si sunt protectori, tind sa neglijeze socializarea copilului cu persoane de aceeasi varsta. Din aceasta cauza, multi copii dezvolta un comportament aparte, stand mai retras si fara sa interactioneze cu persoane straine. In general, acest comportament de corecteaza odata cu venirea pe lume a altui copil sau odata cu mersul la gradinita.

O alta problema a multor copii unici este incapacitatea de a imparti jucariile cu ceilalti copii. In aceste conditii, de multe ori functioneaza varianta schimbului: jucarii contra jucarii. Cei mai multi copii sunt mai atrasi de jucariile altora mai degraba decat de ale lor. Astfel, ca oportunitatea unui schimb temporar de jucarii, ar putea functiona.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum ajuta jucariile Montessori la dezvoltarea celor mici?

Albert Einstein a spus că „jocul este cea mai înaltă formă de cercetare”. De la o vârstă f…