Home Copii 1-5 ani Cum iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu gradinita

Cum iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu gradinita

7 minute de citit

Iata-te in fata primei schimbari importante din viata ta de mamica si a copilului tau: plecarea la gradinita. Trebuie sa te intorci la serviciu, deci bebe va trebui sa invete sa se descurce intr-o colectivitate noua, cu persoane necunoscute care il vor ingriji in timpul in care tu muncesti. Ai ales in final gradinita potrivita dar, pe masura ce se apropie ziua in care il vei lasa pentru prima data acolo, te simti tot mai framantata de intrebari legate de capacitatile lui de adaptare.

Autor: Claudia Ilies

Copilul tau isi va petrece in acest loc nou cel putin 8 ore pe zi, va fi inconjurat de alti copii, va respecta un program strict si va fi nevoit sa asculte instructiunile educatoarelor. Pentru cei mai multi copii, aceasta este o etapa dificila la care se adapteaza cu greutate uneori. Dar este o perioada utila pentru dezvoltarea lui, intrucat se va obisnui cu viata in colectivitate si va fi pregatit pentru scoala. Poti merge linistita la serviciu intrucat in tot acest timp copilul tau va fi supravegheat de personal specializat, va lua parte la diverse activitati distractive si educative care vor contribui la dezvoltarea lui.

Asa cum tu ai cautat gradinita potrivita o anumita perioada si pe el trebuie sa il pregatesti din timp vorbindu-i despre schimbarile care se vor petrece in viata lui. Pana acum, parintii au fost universul lui, iar tu, mamica lui, i-ai dedicat tot timpul si l-ai rasfatat cum ai putut mai bine. Pentru ca aceasta schimbare sa nu produca in mintea lui un soc prea greu de suportat si sa nu considere plecarea la gradi drept un abandon, trebuie sa ii prezinti fiecare detaliu al acestei etape. Este bine sa ii prezentati gradinita ca pe un loc de poveste plin de jucarii si de parteneri de joaca in care sa isi doreasca sa isi petreaca timpul.

In niciun caz nu astepta sa vina ziua respectiva in care il imbraci, il urci in masina, iar pe drum ii explici sec: eu trebuie sa ma intorc la serviciu, pana ma intorc alti adulti vor avea grija de tine, iar cand termin programul vin sa te recuperez. Ai grija sa fii cuminte si sa nu imi creezi probleme. Copilul nu o sa inteleaga mai nimic din ce i-ai spus, el nu stie de ce trebuie sa mergi la serviciu si nici de ce el trebuie sa stea cu niste persoane total necunoscute. Mii de scenarii negative se pot dezvolta in mintea lui.

Daca gradinita permite, ar fi bine sa incepi cu o saptamana de proba in care sa il lasi acolo doar cateva ore in fiecare zi pana se va obisnui. In prima zi poti ramane impreuna cu el pentru o ora sau doua, in a doua zi stai putin cu el, dar lasa-l acolo cel putin o ora singur. In a  treia zi il poti lasa pana la ora la care se serveste masa pentru a manca alaturi de ceilalti copii, iar in urmatoarea zi e bine sa se si odihneasca acolo. In acest fel va sti ca timpul petrecut acolo este scurt si ca tu vii mereu sa il iei acasa. Dar se va obisnui si cu personalul de la gradinita si va invata sa le acorde incredere.

Trebuie sa pastrezi o relatie foarte buna cu educatoarea care il va avea in grija si sa discuti cu aceasta despre toate gusturile si obiceiurile copilului tau. Astfel, el va fi pe maini bune si se va simti confortabil. Dar nu incerca sa ii impui acesteia propriile reguli pentru ca, totusi, nu este singurul copil de care trebuie sa se ocupe in timpul cat tu esti la serviciu.

Daca in ziua respectiva  esti prea emotionata si nu te poti controla, mai bine trimite pe altcineva sa il conduca la gradinita. Si copilul va fi extrem de emotionat si va avea cu siguranta nevoie de cineva cu multa stapanire de sine care sa ii transmita siguranta si incredere.

Intreaba-l zilnic despre activitatile de la gradinita si pastreaza un dialog permanent cu el. Astfel, ii transmiti ca nimic nu s-a schimbat in relatia voastra si ca esti cu gandul la el chiar daca esti nevoita sa nu fii langa el tot timpul zilei.

 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in 1-5 ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Copiii sunt stresati din cauza inceperii noului an scolar? Iata cum ii poti ajuta

Indiferent de varsta, starea de sprit a copiilor poate fi grav afectata din cauza noului a…