Banii sunt foarte importanti in viata noastra: acestia motiveaza munca, reprezinta recompensa efortului depus de fiecare dintre noi in functie de experienta profesionala, cu ajutorul acestora putem cumpara ceea ce este necesar si putem sa avem acces la distractie, relaxare, la ceea ce ne produce placere si ne face viata mai frumoasa. Valoarea cantitativa nu este, din pacate, aceeasi pentru fiecare, ci depinde de posibilitatile financiare ale fiecarei familii. Si pentru ca fiecare familie trebuie sa se incadreze intr-un anumit buget, copiii trebuie sa invete ca nu ne putem permite sa cumparam absolut orice ne dorim. Cum procedam pentru a evita conflictele cu copiii, unele desfasurate chiar in fata vanzatorilor, in magazin?
Autor: Claudia Ilies
Anumiti parinti incep sa le dea copiilor bani de buzunar inca de la varste fragede, atunci cand acestia nici macar nu stiu sa ii numere. La aceasta varsta, avantajul este ca micutul va intelege ca in schimbul unei anumite sume de bani poate primi o acadea sau ciocolata. Abia incepand de la varsta de sase ani ei incep sa inteleaga ca bancnotele au valori diferite si ca in functe de valorea acestora putem cumpara produse cu preturi mai mari sau mai mici. Totusi, banii de buzunar il vor ajuta sa devina responsabil si independent.
Chiar daca nu vrei sa ii dati bani copilului de la varste fragede, este totusi bine sa il lasati sa plateasca pentru a incepe sa inteleaga ce trebuie sa faca cu banii. De asemenea, este foarte important sa il faceti sa inteleaga ca banii se castiga prin munca parintilor. La varsta de doisprezece ani il puteti invata sa faca economii.
Fiecare mama alege propria metoda de a da bani de buzunar copilului. Cateodata banii reprezinta o recompensa pentru rezultatele bune obtinute la scoala, dar nu trebuie sa nu ii mai dai deloc bani in cazul in care rezultatele nu sunt cele mai bune in anumite perioade. Il puteti motiva daca va ajuta la mici treburi gospodaresti, cum ar fi sa isi pastreze ordinea in propria camera. Suma acordata sub forma de bani de buzunar nu trebuie sa fie aceeasi mereu, pentru ca el nu trebuie sa stie ca orice ar face, conteaza pe o anumita suma.
Nu incercati sa ii impuneti cum sa isi cheltuiasca banii de buzunar. Va invata singur sa stranga daca isi doreste un lucru de valoare mai mare, renuntand la altele de valoare mai mica.
De la parinti poate invata foarte multe despre bani: meseria ne aduce satisfactie? Banii se castiga cu dificultate? Muncim doar pentru a obtine cat mai multi bani sau putem gasi si alte satisfactii in munca: mandrie, satisfactie, realizare. Deschideti un cont de economii pe numele copilului si explicati-i cum functioneaza. Banii fac parte din viata noastra si trebuie sa le vorbiti deschis despre acestia intotdeauna.
Dar daca aveti griji in privinta banilor, nu lasati copilul sa simta ingrijorarea voastra, caci il va afecta, Iar el nu are puterea sa schimbe ceva referitor la acest aspect.