Home Copii 1-5 ani Cum ii explici copilului tau venirea unui bebelus

Cum ii explici copilului tau venirea unui bebelus

5 minute de citit

Nu este simplu de inteles pentru copii ca vor deveni sora sau fratele cel mare si de acceptat ca familia va avea un nou membru. De la anuntul sarcinii pana la aducerea acasa a bebelusului, iata cateva sfaturi utile pentru a-l ajuta pe copil sa isi accepte fratiorul sau surioara.

Autor: Claudia Ilies

Momentul potrivit

Pentru un copil, anuntul unei noi sarcini nu poate fi facut la fel cum o faci pentru familia sau prietenii tai. Trebuie sa tii cont de varsta lui, astfel incat sa ii poti explica pe intelesul lui si sa alegi momentul potrivit. Odata ce a inteles, el va dori sa stie cand va veni fratiorul acasa; nu-i spune peste cateva luni, pentru ca copiii nu au inca notiunea timpului prea clar definita. Asociaza nasterea cu o sarbatoare importanta din an, pe care o recunoaste (de exemplu: bebe va veni acasa putin dupa Craciun).

Nu astepta prea mult timp pentru a-i spune, pregateste-l pentru schimbari, pentru a nu dezvolta o angoasa pe aceasta tema.

Starneste-i curiozitatea

Daca nu stii exact cum sa ii spui, poti alege sa te exprimi cu ajutorul unei povesti similare, pe care i-o poti citi inainte, astfel incat sa fie mai usor pentru el sa faca o legatura cu viata reala. Este important sa se familiarizeze cu ideea de a primi un nou membru al familiei, catre care se va indrepta toata atentia, in perioada respectiva. El nu trebuie sa creada ca bebelusul ii va lua locul in familie, beneficiind de toata atentia parintilor sai.

Fiecare copil reactioneaza diferit cand primeste o astfel de veste: poate fi bucuros, sau complet indiferent. In orice caz, are nevoie de timp sa se obisnuiasca cu ideea. Ulterior, intregul sau univers poate fi bulversat, in timp ce parintii se vor stradui sa pregateasca spatiul necesar primirii noului membru al familiei. Posibil, se va simti neglijat sau chiar abandonat, sentimente care se pot amplifica la venirea bebelusului. Acesta este motivul pentru care trebuie sa ii explici toate schimbarile care se vor produce in familie.

Gelozia

Copilul va simti ca nu mai beneficiaza de toata atentia parintilor, pe care trebuie sa o imparta cu noul venit. Si poate dezvolta sentimente neplacute fata de cel „care i-o fura pe mama lui”. Explica-i si asigura-l ca il iubesti la fel de mult si nu rata nicio ocazie de a petrece cat mai mult timp impreuna. Este posibil sa faca tot felul de prostioare o perioada, doar pentru a-ti atrage atentia.

Controleaza angoasele

Nu va fi usor pentru copilul tau sa observe toate transformarile fizice prin care vei trece in timpul sarcinii. Vei fi adesea irascibila, iar dispozitia ta se poate schimba fara motiv, iar copilul tau poate deveni foarte ingrijorat. Incearca sa iti pastrezi calmul si sa ii explici ce se intampla cu tine si nu uita sa ii spui cine il va ingriji cat timp tu vei fi la spital pentru nastere.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in 1-5 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Activități creative pentru stimularea dezvoltării copilului

Dezvoltare copilului este o fază crucială în viața oricărei ființe umane, iar activitățile…