Ti se rupe inima cand iti auzi bebelusul plangand si nu stii ce sa faci pentru a se opri din plans. Dar pentru bebelus, nimic nu este mai firesc decat sa planga pentru a atrage atentia parintilor. Cum trebuie sa reactionezi?
Autor: Claudia Ilies
Cum gestionezi crizele de plans ale bebelusului
E bine sa il lasi sa planga?
In primele luni de viata, plansul este modalitatea de comunicare a bebelusului cu familia. Specialistii recomanda sa nu il lasam pe micut sa planga, deoarece un numar important de hormoni de stres se acumuleaza la nivelul creierului, care ii pot influenta dezvoltarea. Solutii pentru crizele de plans sunt: alaptarea la cerere, leganatul sau plimbatul in brate. Vorbeste-i si tine-l strans, pentru a se linisti.
Ce spun pediatrii
Sa nu lasati bebelusii sa planga, deoarece lacrimile lor servesc drept alerta catre persoanele dragi in legatura cu anumite necesitati: foame, sete, durere sau lipsa afectiunii. Bebe are nevoie de noi pentru a se dezvolta si a se descurca in universul lui, pentru ca la inceputul vietii este slab si dependent de cei din jur. Daca il lasi sa planga, se va opri la un moment dat, dar se va simti neinteles si privat de atentie. Sa uiti de ideea care iti spune ca daca il lasi sa planga, de fapt il educi, este total gresita.
Invata sa asculti plansetele bebelusului
Foamea, durerile de stomac, dentitia, oboseala, sunt mesaje pe care bebelusul ti le transmite prin intermediul lacrimilor si care nu trebuie ignorate. Trebuie sa inveti sa il asculti si sa descifrezi mesajele transmise, sa-l mangai atunci cand este necesar pentru a se simti confortabil si a capata incredere.