Home Copii Cum alegi cele mai bune jucarii educationale pentru copiii cu varsta pana in 3 ani

Cum alegi cele mai bune jucarii educationale pentru copiii cu varsta pana in 3 ani

6 minute de citit

Jucariile educative sunt cele care combina armonios distractia cu invatarea. Exista sute de jucarii si jocuri de acest gen si, daca vrei sa isi atinga menirea, ar trebui sa le alegi in functie de varsta, de nivelul de dezvoltare si de preferintele copilului. Cele mai bune jucarii se depoziteaza usor, nu necesita prea multa implicare din partea parintilor si pot fi folosite in mod repetat fara ca micutul sa se plictiseasca.

Daca esti in cautarea unei jucarii educative care sa aduca valoarea timpului de joaca al unui copil cu varsta pana in 3 ani, acest articol te va ajuta. Iata de ce ar trebui sa tii cont cand le alegi.

Interesele si preferintele copilului

Pentru ca cei mici sunt curiosi din fire, va fi usor sa gasesti jucariile care sa ii trezeasca interesul. La aceasta varsta le place sa se joace si, din moment ce exista atat de multe oportunitati de a invata prin joaca, vei putea alege din numeroase tipuri de jucarii educationale.

Acum trebuie sa iei in considerare jucariile care implica rezolvarea problemelor cum ar fi cele de sortare dupa forma. Acestea sunt optiuni excelente pana la 3 ani, pentru ca interesul copiilor pentru lumea inconjuratoare este mare.

De asemenea, ar trebui cautate jucariile care implica asocieri naturale cum ar fi pestii stau in ocean sau calul in hambar. Si, pentru ca este varsta la care copiii incep sa manifeste preferinte pentru anumite animale domestice sau salbatice, parintii le pot castiga interesul alegand acele variante.

Repere pentru dezvoltarea abilitatilor specifice

Cand vine vorba despre copiii mici, crearea si exersarea abilitatilor este un considerent major in alegerea jucariilor. Joaca ajuta la dezvoltarea pe mai multe planuri si stimuleaza abilitati motorii grosiere sau fine, abilitati cognitive, sociale sau emotionale. Pentru a gasi cele mai bune jucarii pentru un copil cu varsta pana in 3 ani ar trebui tinut cont de cateva repere:

  • Jucariile pentru dezvoltarea cognitiva sunt cele care implica potrivirea formelor si care incurajeaza rezolvarea problemelor;
  • Jucariile pentru dezvoltarea abilitatilor motorii fine sunt cele care stimuleaza apucarea obiectelor cu degetele;
  • Jucariile pentru dezvoltarea limbajului sunt cele care ii ajuta pe cei mici sa invete, sa identifice obiecte si animale noi si sa isi extinda vocabularul.

Nivelul de divertisment al jucariilor

Cu toate ca au o gama larga de interese, capacitatea copiilor cu varsta pana in 3 ani de a acorda atentie unei activitati este mica. De aceea, este esential ca pentru aceasta perioada sa fie alese jucarii cat mai distractive si mai captivante. Este important ca acestea sa asigure o gama diversificata de activitati si sa poata fi folosite in mai multe moduri. De asemenea, sunt recomandate jucariile cu rol senzorial sau imaginativ, acestea fiind distractive si sustinand dezvoltarea copilului.

Ce abilitati se dezvolta pana la varsta de 3 ani?

Pe masura ce cresc, copiii isi schimba domeniile de interes si de dezvoltare care poate fi cognitiva, fizica sau sociala, iar jucariile educative au un rol considerabil in tot acest proces. Acestea incurajeaza construirea, potrivirea si mutarea pieselor si ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca coordonarea ochi-mana, abilitatile motorii si abilitatile de rezolvare a problemelor. De asemenea, stimuleaza creativitatea si imaginatia, ii ajuta sa identifice obiecte noi si sa isi construiasca limbajul si abilitatile sociale si emotionale.

Intre 1 si 3 ani, copiii invata si isi perfectioneaza o mare parte dintre abilitati. Acestea includ abilitatile cognitive precum rationamentul si gandirea logica, abilitatile sociale precum capacitatea de a cere ajutor, independenta si capacitatea de a socializa si a se juca armonios cu cei din jur. Tot acum se fac pasi considerabili in dezvoltarea abilitatilor lingvistice si trecerea de la folosirea a catorva cuvinte la conectarea acestora cu imagini, crearea de propozitii complete si comunicarea ideilor si gandurilor complexe.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Activități creative pentru stimularea dezvoltării copilului

Dezvoltare copilului este o fază crucială în viața oricărei ființe umane, iar activitățile…