Home Copii Cum ajuta jucariile Montessori la dezvoltarea celor mici?

Cum ajuta jucariile Montessori la dezvoltarea celor mici?

7 minute de citit

Albert Einstein a spus că „jocul este cea mai înaltă formă de cercetare”. De la o vârstă fragedă, copiii învață tot ce trebuie să știe despre mediu, prin joacă, iar părinții cauta jucării pe care cei mici le adoră.

Studiile au arătat că, atunci cand se joacă, cei mici acționează ca cercetători în timp ce explorează, experimentează și își imaginează noi posibilități. Metoda Montessori se bazează pe ideea că misiunea adulților nu este de a-și umple copiii cu informații, ci de a oferi un mediu care le susține instinctul de a învăța prin joacă și de a explora lumea în mod independent.

Cum ajuta jucariile Montessori la dezvoltarea celor mici

Jucăriile Montessori sunt adesea menționate drept „jucării inteligente” și nu sunt ca majoritatea jucăriilor găsite în magazinele generale. Sunt special concepute pentru a ajuta copiii să învețe întreaga gamă de abilități de care au nevoie pentru a deveni adulți inteligenți, fericiți, independenti și de succes. Încurajarea copilului să se joace cu jucăriile Montessori ii poate stimula dezvoltarea motrică și chiar inteligența socială și emoțională. În esență, ele împuternicesc copiii de toate vârstele să fie exploratori independenți, plini de resurse și pragmatici.

Iata asadar principalele 4 moduri prin care jucăriile Montessori pot hrăni exploratorul interior al copilului tău:

1. Jucăriile Montessori îmbunătățesc funcțiile motorii și conștientizarea spațială

Jucăriile educaționale pot ajuta la dezvoltarea abilităților senzoriale și motorii la copii. Jucăriile simple Montessori pot stimula căile nervoase vitale care sunt cruciale în dezvoltarea abilităților motorii fine esențiale și pot determina copilul să fie activ fizic. Dezvoltarea motrică și cognitivă sunt strâns legate, prin urmare, jocurile bazate pe mobilitate le permit celor mici să se dezvolte. 

2. Jucăriile Montessori stimulează inteligența și îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a problemelor

De la memorie la coordonare și alfabetizare crescută, jucăriile și jocurile educaționale care urmează principiile Montessori s-au dovedit că sporesc IQ-ul copilului și abilitățile de rezolvare a problemelor. Jocurile puzzle, de exemplu, necesită abilități de gândire critică și pot îmbunătăți raționamentul și luarea deciziilor. Un copil care se angajează continuu în jocuri puzzle va deveni un adult capabil să rezolve probleme rapid, chiar și sub presiune.

3. Jucăriile Montessori dezvoltă inteligența emoțională

Copiii inteligenți din punct de vedere emoțional vor fi capabili să identifice, să evalueze, să controleze și să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos. Unele jucării îl vor pune pe copilul tău prin diverse situații care declanșează o gamă largă de emoții. În combinație cu un stil parental inspirat de Montessori, copilul tău va dezvolta conștientizarea de sine, empatia, controlul emoțional și automotivarea.

4. Jucăriile Montessori îmbunătățesc concentrarea

Părinții pot antrena și îmbunătăți capacitatea copilului de a se concentra angajându-i în jocuri care necesită concentrare asupra unei sarcini pentru o perioadă lungă de timp, fără a exclude elementul distracției. Puzzle-urile, jocurile de cărți și jocurile de memorie îmbunătățesc atenția și abilitățile de concentrare, care vor fi esențiale în anii lor academici și la vârsta adultă.

În concluzie, jucăriile Montessori nu doar țin copiii distrati, ci îi ajută și din punct de vedere al sănătății mentale și fizice. Abordarea Montessori atunci când vine vorba de jucării este simplă: achiziționați mai puține jucării, cu scop, de înaltă calitate, multifuncționale, realizate din materiale naturale. Dacă vizitați magazinul online Briele.ro, veți găsi o gama variata de jucării multifuncționale realizate din lemn provenit din surse etice, concepute în conformitate cu principiile Montessori. Puteti alege jucarii Montessori atat pentru nou nascuti cat si pentru copiii mai mari.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Marian Anurag
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Învățarea limbii englezei prin artă și cultură: Tehnici creative pentru părinți și educatori

Vrei să faci procesul de învățare a limbii engleze mai distractiv și mai captivant pentru …