Studiile au aratat ca aproximativ 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 9 ani cred in Mos Craciun. Dar, la un moment dat, magia dispare, poate parintii gresesc iar copilul inceteaza sa mai creada ca darurile gasite sub bradut sunt aduse chiar de Mos Craciun. Dezamagirea este imensa, copiii incep sa le reproseze parintilor ca i-au mintit, uneori incepe o adevarata drama in familie. Si pentru ca acest moment vine cu siguranta, trebuie sa stim cum sa reactionam pentru a depasi aceste clipe dificile.
Autor: Claudia Ilies
In general, acest fenomen se intampla pe la 6 ani iar aceasta intamplare are explicatie intrucat atunci ei cresc si se dezvolta cognitiv, deci devin capabili sa faca anumite legaturi intre fapte, incep sa descopere anumite comportamente ale parintilor care ii fac cateodata sa se dea de gol. Astfel, magia dispare… Capacitatea lor de rationament se dezvolta si, in plus, acum merg intr-o colectivitate (la scoala) de unde pot primi anumite informatii prin intermediul discutiilor intre colegi pe aceasta tema.
Asadar, cum trebuie sa reactionam? Trebuie sa incercam sa ii convingem ca Mos Craciun exista sau este momentul sa le explicam de ce Craciunul este totusi un moment magic? Depinde de fiecare parinte ce decizie va lua. Pentru a pastra o relatie parinte – copil bazata pe incredere este recomandat sa le spunem adevarul, dar in asa fel incat sa stie sa se bucure in continuare de perioada sarbatorilor de iarna si de cadourile primite. Chiar daca nu sunt aduse de Mosul cu barba alba, persoanele care le-au oferit au facut-o cu toata dragostea pentru ei.
Cu siguranta vom avea parte de reprosuri din partea copiilor, dar trebuie sa le explicati ca aceasta este o poveste care li se spune copiilor, dar ca nu este chiar o poveste de necrezut, este un mit care ii face pe cei micuti si nu numai sa viseze si sa le poata comunica celorlalti ce anume si-ar dori in acel moment al vietii sa primeasca. Este important sa il feliciti pe copil pentru descoperirea sa, spunandu-i ca acum este mare si ca a trecut la o alta etapa din viata sa.
Dar daca tristetea il copleseste, ii poti spune ca Mos Craciun exista doar pentru cei care cred cu adevarat in existenta sa si in puterea sa magica de a infaptui miracole de Craciun.
Cum putem sa intretinem totusi atmosfera de Craciun in cazul in care copilul nu mai crede si refuza sa mai fie parte a evenimentului? Trebuie sa incercati sa aflati ce anume si-ar dori foarte tare sa aiba si sa incercati sa ii oferiti acel ceva in dar. Se va bucura enorm si chiar daca nu a primit cadoul de la Mos Craciun, fericirea de a fi primit jucaria dorita ii va schimba starea si se va bucura de aceasta perioada minunata.