Home Copii Scolari Copilul are dificultati scolare. Cum reactionezi?

Copilul are dificultati scolare. Cum reactionezi?

5 minute de citit

copil la scoalaIn calitate de parinti ne dorim tot ce e mai bun pentru copilul nostru, dorim sa aiba parte de o viata implinita si pentru aceasta, rezultatele obtinute in timpul anilor de scoala sunt foarte importante. In plus,  toate eforturile noastre sunt pentru binele lor, iar carnetul plin cu note bune este cea mai buna recunostinta pe care copilul ne-o poate oferi. Dar cateodata, situatia scapa de sub control si descoperim ca se confrunta cu anumite dificultati scolare peste care trebuie sa il ajutam sa treaca.

Autor: Claudia Ilies

Si pentru copii poate adesea dificil sa faca fata atat exigentelor impuse de profesori, dar si de catre parinti. O nota mica poate deveni o adevarata tragedie si copilul va dori sa ascunda acest esec parintilor, pentru a nu-i dezamagi.  Dar, adesea nerealizarile scolare pot avea cauze multiple pe care nu le putem descoperi la timp: dificultati de concentrare, probleme cu colegii sau chiar de sanatate.

Copiii care provin din familii sarace pot suferi esecuri scolare, din cauza puterii scazute de concentrare si a vietii dificile pe care o traiesc in propria familie.

Lipsa programelor pentru copiii cu probleme

O alta cauza pentru care copiii sufera astfel de esecuri poate fi chiar scoala care nu are programe adaptate copiilor care prezinta un anumit handicap. Inainte de a identifica aceste diferente, profesorii cred ca respectivii copii sunt lenesi sau ca parintii nu se implica suficient in educatia lor.

Exista perioade in care copilul se inbolnaveste si lipseste motivat de la scoala. Evident, va ramane in urma celorlalti si ii va fi mai greu recupereze orele pierdute. Ulterior, se va simti descurajat, crezand ca nu este capabil de aceleasi performante ca si colegii sai. Este important sa fie sustinut de catre parinti si ajutat sa inteleaga lectiile la care nu a fost prezent si incurajat in permanenta.

Este o idee buna ca elevii cu dificultati sa faca ore suplimentare, separat de colegi? Le poate fi de folos, dar copiii se pot simti pedepsiti si stigmatizati.

Sfaturi pentru parintii care au un copil cu probleme scolare

Ce pot face parintii care se simt depasiti de esecul scolar al copilului lor? Poate ca nu il pot sustine ajutandu-l la lectii pentru ca nu au cunostintele si pregatirea necesara. Cu toate acestea, ii pot oferi in schimb intelegere si dragoste pentru a-l ajuta sa depaseasca dificultatile periodice. Daca parintii nu il inteleg, ba chiar ii reproseaza rezultatele slabe, copilul se va descuraja si nu va fi capabil sa mearga mai departe.

Atitudinea profesorilor fata de copiii cu probleme

Atitudinea profesorului fata de copil este foarte importanta. Profesorul le poate transmite placerea de a descoperi lucruri noi sau le poate imprima o teama fata de scoala. Calea catre succesul copiilor si catre rezultate bune la invatatura trebuie sa se dezvolte dintr-un echilibru in relatia pe care copiii o au atat cu propria familia, cat si cu profesorii si colegii.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Scolari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Te așteaptă aventura! Descoperă frumusețea naturii într-o tabără de vară pentru copii!

Ești în căutarea unei experiențe memorabile pentru copilul tău? Vrei să-i oferi ocazia de …