Copiii ar trebui sa fie vaccinati impotriva gripei?

Vremea rece s-a instalat si aduce cu ea probleme specifice acestui anotimp. Ca in fiecare an, virusul gripal se invita in casele noastre si da batai de cap parintilor. Cum trebuie sa procedam pentru a ne proteja copilul? Oare ar trebui sa ne vaccinam copilasii impotriva gripei?

Autor : Claudia Ilies

In cazul in care copilul nu are probleme speciale de sanatate, nu este absolut necesar sa il vaccinati, dar vaccinarea impotriva gripei este recomandata copiilor care au mai mult de 6 luni, intrucat ofera protectie in cazul infectiilor respiratorii severe.

Daca bebelusul s-a nascut un pic mai devreme decat termenul normal, il poti proteja de virusul gripal oferindu-i un mediu de viata sanatos. Adica, ar trebui vaccinate persoanele cu care acesta intra in contact: parintii, bunicii, dar si bona sau asistenta maternala. Daca virusul circula in cadrul familiei, acesta este cel mai eficient mod de a va proteja copilul.

Din fericire, corpul tinar al copilului se descurca mai bine in lupta impotriva virusului gripal. Cu toate acestea, gripa poate provoca infectii ale urechii sau bronsita, boli obositoare pentru copii pentru ca ei gazduiesc in nasuc cantitati mai mari de virus decat adultii, cam 10 de zile in medie si astfel ei pot transmite cu usurinta  gripa prietenilor sau parintilor.

Cel mai bun moment pentru vaccinare este perioada octombrie – decembrie, intrucat producerea de anti-corpi dureaza cateva saptamani. Vaccinul ofera protectie impotriva gripei pentru o perioda de 6 luni.

Pentru copii care sunt vaccinati pentru prima data impotriva gripei, sunt necesare doua doze in primul an, administrate la un interval de 4 saptamani.

Vaccinul este disponibil si in varianta neinjectabila, sub forma de spray nazal, dar acesta nu este recomandat persoanelor cu sistem imunitar slabit.

Sansele de a mai contacta virusul dupa vaccinare sunt destul de reduse, intrucat vaccinul ofera o protectie de 70% in cazul copiilor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *