Home Mama si tata Concediul paternal si rolul tatalui

Concediul paternal si rolul tatalui

5 minute de citit

tata si bebe In prezent, tatal poate beneficia de 15 zile concediu pentru ingrijirea copilului, daca dovedeste ca a urmat un curs de puericultura. Tatal se poate implica activ in ingrijirea copilului. Ce inseamna acest lucru? Schimbarea scutecelor si pregatirea biberoanelor?

Autor: Claudia Ilies

Influenta tatalui in dezvoltarea copilului

Stim care este importanta mamei in viata unui nou nascut. Rolul tatalui, in aceasta perioada, este sa asigure stabilitatea financiara a familiei, sa o ajute pe tanara mamica, in momentele in care nu se mai poate descurca singura din cauza multitudinii de obligatii care apar pentru ingrijirea copilului sau mai mult decat atat? Asadar, vrem sa aflam care este rolul tatalui in dezvoltarea copilului, in primii ani de viata.

Copilul este o fiinta relationala, care se ataseaza de cei care il ingrijesc si care ii ofera sentimentul de siguranta si confort. Legatura afectiva denumita atasament constituie baza dezvoltarii sociale, afective si cognitive ulterioare a fiecaruia. Acest atasament este vital pentru un copil: simtindu-se in siguranta in prezenta mamei sale, el va putea sa creasca si sa dezvolte legaturi afective cu cei din anturajul familial.

Asadar, bebelusul nu se va atasa doar de mama, ci si de alte persoane care il ingrijesc, in ordinea unei ierarhii. De regula, mama este cea mai importanta pentru copil, ea fiind aceea care ii dedica cel mai mult timp. Daca mama nu este prezenta, tatal (sau o alta persoana) poate sa ii ofere siguranta si sa suplineasca absenta mamei.

Tatal, completeaza si intretine relatia mama-copil

Astfel, mama se poate ocupa si de alte treburi, tatal reusind sa intretina relatia mama-copil, completandu-o. Copilul va experimenta o noua relatie, aceea cu tatal sau, care ii va permite sa se deschida incet, incet si pentru alte relatii cu lumea din jur, iesind din relatia cu mama, care pare exclusiva la inceput.

Copii care au avut parte de o relatie buna cu tatii, care s-au ocupat in mod regulat de educatia lor, au dezvoltat un tip de atasament care ofera siguranta si care le-a permis sa descopere lumea fara teama. Un tata dispus sa se joace cu copilul sau, il poate ajuta sa descopere lucruri noi, simtindu-se in siguranta sa le incerce, cu efect pozitiv asupra curiozitatii copilului.

Cateodata, tatii nu isi gasesc rolul in educatia si ingrijirea copilului, considerand ca de acestea trebuie sa se ocupe mama. Ei nu acorda importanta necesara dezvoltarii copilului in primii trei ani de viata si cred ca rolul tatalui trebuie sa intervina mai tarziu, in adolescenta de exemplu.

Rolul tatalui, important pentru dezvoltarea copilului

Dar in primii ani de viata, copilul nu trebuie sa fie ingrijit exclusiv de catre mama. Mai ales ca, cel mic poate face distinctia intre mama si tata inca de la trei luni si are nevoie ca cei doi parintii sa actioneze ca o echipa pentru ingrijirea lui.

Rolul tatalui nu trebuie subestimat, el fiind extrem de important pentru dezvoltarea copilului. Tatal nu trebuie sa fie o prezenta tacuta si autoritara, el trebuie sa se implice pentru ca cel mic sa se simta iubit si in siguranta, in compania ambilor parinti.

Foto: churchformen.com

  • bebe plange

    La ce varsta isi recunoaste apropiatii

    Bebe te priveste, iti zambeste, raspunde la auzul vocii tale, dar oare stie intr-adevar ci…
Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Mama si tata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Petreceri organizate acasa – transforma botezul micutului tau intr-un eveniment de neuitat!

Pentru a marca momentele importante de la botezul micutului tau, poti organiza acasa o pet…