Home Gradinite Ce sa faci daca micutul tau nu vrea sa mearga la gradinita: sfaturi de la psihologi si educatori

Ce sa faci daca micutul tau nu vrea sa mearga la gradinita: sfaturi de la psihologi si educatori

5 minute de citit
Ce sa faci daca micutul tau nu vrea sa mearga la gradinita: sfaturi de la psihologi si educatori

Gradinita este un loc unde copiii isi dezvolta abilitatile sociale, invata lucruri noi si se distreaza. Dar nu toti copiii sunt entuziasmati de ideea de a merge la gradinita, mai ales daca este prima data cand se despart de parinti. Cum poti sa il ajuti pe micutul tau sa se adapteze la gradinita si sa o perceapa ca pe un loc placut si sigur? Iata cateva sfaturi de la psihologi si educatori.

Pregateste-l din timp pentru gradinita

Nu duce copilul la gradinita fara sa ii explici ce inseamna acest lucru si ce o sa faca acolo. Cu cateva saptamani inainte, incepe sa ii vorbesti despre gradinita, sa ii arati poze cu clasa si cu educatoarea, sa ii spui ce activitati o sa aiba si ce prieteni o sa isi faca. Fa-l sa inteleaga ca gradinita este un loc unde se va simti bine si unde va invata lucruri interesante.

Creeaza o rutina zilnica

Copiii au nevoie de stabilitate si predictibilitate, asa ca este important sa ii obisnuiesti cu o rutina zilnica care sa includa mersul la gradinita. Stabileste o ora fixa de trezire, de mic dejun, de plecare de acasa si de intoarcere. Respecta aceasta rutina si nu face exceptii care sa deruteze copilul. De asemenea, asigura-te ca ii oferi suficient timp pentru somn, pentru joaca si pentru relaxare.

Fii calma si increzatoare

Copilul isi ia semnalele emotionale de la parinti, asa ca daca tu esti nervoasa sau ingrijorata cand il duci la gradinita, el va simti la fel. Incearca sa fii calma si increzatoare cand il lasi la gradinita si nu ii arata ca iti este greu sa te desparti de el. Zambeste-i, imbratiseaza-l si spune-i ca il iubesti si ca te vei intoarce dupa el. Nu il minti ca vei sta cu el sau ca vei reveni imediat, ci spune-i clar cand te vei intoarce.

Respecta perioada de acomodare

Este normal ca un copil sa planga sau sa se agate de tine cand il lasi la gradinita, mai ales in primele zile sau saptamani. Nu te panica si nu il lua imediat inapoi, ci lasa educatoarea sa il linisteasca si sa il integreze in grup. Respecta perioada de acomodare stabilita de gradinita, care poate varia in functie de nevoile fiecarui copil.

Implica-l in activitati distractive

Pentru a face gradinita mai atractiva pentru copil, poti sa il implici in activitati distractive care sa ii stimuleze creativitatea si imaginatia. De exemplu, poti sa ii cumperi rechizite colorate si personalizate, sa ii citesti povesti despre gradinita, sa ii canti cantece vesele sau sa ii propui jocuri educative. De asemenea, poti sa discuti cu educatoarea si sa le propui serviciile unor animatori petreceri copii Bucuresti care sa organizeze evenimente speciale pentru copiii de la gradinita, cum ar fi spectacole de magie, de teatru sau de papusi.

Mersul la gradinita poate fi o provocare pentru unii copii, dar cu rabdare si sustinere din partea parintilor, ei se pot adapta usor la acest mediu nou. Ia in considerare sfaturile de mai sus si fa din gradinita o experienta placuta si benefica pentru micutul tau!

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Marian Anurag
Incarca mai multe articole in Gradinite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Care sunt cele mai indragite cantece pentru copiii de gradinita

Acasa, in masina sau in timpul liber ori inainte de culcare, cantecele pentru copiii de gr…