Home Copii Ce rol are tatal in primii ani de viata ai copilului

Ce rol are tatal in primii ani de viata ai copilului

8 minute de citit

Rolul tatalui in primii ani de viata ai copilului sau este foarte important.  Un tata trebuie sa fie un bun ascultator, sa fie prezent si sa-i netezeasca drumul in viata. Pentru ca modernismul este cel care guverneaza inclusiv rolul de parinte, tatal modern a ajuns sa se implice mai mult in cresterea copilului, in comparatie cu vremurile trecute. Acum, tatalui ii este permis sa isi ia chiar si concediu de parternitate pentru cresterea copilului, iar rolul de sustinator material nu-i mai este strict destinat. Si mama poate sustine financiar o familie. Mama si tatal sunt egali in ceea ce priveste educatia si cresterea copilului.

Daca mama moderna de astazi  are un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului ei,  tatal de azi nu mai este atat de autoritar ca in trecut, ci se axeaza mai mult pe disciplinarea flexibila a copilului sau.

Cand vorbim de tata de fetita, acesta are un rol important in devoltarea emotionala a fiicei sale. Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, explica acest fapt prin existenta din copilarie a unei atractii emotionale a copilului fata de parintii de sex opus.  Fetele au o sensibilitate pronuntata fata de tata, iar baietii fata de mama.

Dar sa vedem ce rol are tatal in primii ani de viata ai copilului

  • Ii dezvolta capacitatea de invatare

Nu doar mama are un rol important in viata copilului ei. Studiile arata ca prezenta lui in primii ani de viata ai copilului nu este deloc de neglijat. Implicarea tatalui si interactiunea pozitiva a acestuia cu cel mic ar putea avea un impact deosebit in dezvoltarea cognitiva ulterioara a copilului.  Mai tarziu el va avea o capacitate mai mare de invatare si o mai buna dezvoltare a intelectului.

  • Contribuie la dezvoltarea autoritatii si puterii

Tatal, simbol al autoritatii, protectiei si puterii, contribuie in mod exclusiv la dezvoltarea sentimentelor de autoritate si putere. Cel mic trebuie sa se simta in siguranta, iar tatal este singurul care poate sa-i asigure acest sentiment.

  • Contribuie la formarea stimei de sine

Psihologii sustin ca tatal joaca un rol important in viata copilului inca de la nastere. In primii ani de viata, copilul isi formeaza stima de sine, personalitatea si gusturile. Tot acum este perioada in care copilul copiaza si invata urmarindu-si parintii. De aceea, rolul tatalui, inca din perioada de alaptare, este decisiv in modelarea puiului de om.

Tatal de fata va pune bazele stimei de sine pentru viitoarea tanara prin incurajari verbale constante, fiind atent si empatic la emotile ei si acordandu-si timp pentru a-i descoperi hobby-urile.

Insa, in primele luni de viata rolul tatalui este perceput mai mult ca suport psihologic pentru mama, careia ii revin majoritatea responsabilitatilor.

  • Ii contureaza personalitatea

Rolul tatalui incepe sa devina mai important dupa varsta de unu, doi ani, cand déjà copilul nu mai este dependent de mama si incepe sa isi formeze propria personalitate. Tatal preia si continua activitatile incepute mama.

Dupa varsta de un an rolul tatalui este sa il introduca pe copil in regulile jocului, ale familiei si societatii.

Tatal trebuie sa aiba fie activ si prezent in viata copilasului sau:

– Trebuie sa comunice constant cu copilului lui

– Sa se joace frecvent cu micul omulet in formare

– Sa se implice in diferite activitati comune

– Sa-i explice copilului sau ce este bine si ce nu este bine

– Sa-i explice si sa-l invete sa respecte anumite reguli, fara sa devina sever sau autoritar

Implicarea ambilor parinti trebuie sa fie constanta, pentru beneficii incontestabile in dezvoltarea psihosociala a copilului.

  • Tatal devine un model de urmat

Avand in vedere ca tatal este, de obicei, mai putin prezent in viata copilului decat mama, acest aspect il pune intr-o lumina buna.

Copilul va dezvolta in timp o curiozitate legata de activitatile tatalui, cel mic dorindu-si sa afle cat mai multe despre el si sa faca lucruri alaturi de acesta.

  • Il directioneaza spre practicarea unui sport

Odata cu inaintarea in varsta, la trei, patru ani, implicarea tatalui in educarea copilului trebuie sa fie mai pronuntata.

El este cel care il va directiona pe cel mic spre practicarea unui sport, incurajandu-l si sustinandu-l  din punct de vedere moral, fara sa-l critice sau sa-i diminueze performantele. Increderea in fortele proprii, insuflata de tata in primii ani de viata il va ajuta sa faca performanta intr-un domeniu.

Atat tatal, cat si mama trebuie sa-si iubeasca copilul neconditionat, sa-i ofere autonomie si sociabilitate. Un cadru familial armonios, fara certuri si scandaluri de fata cu cel mic, sta la baza dezvoltarii armononioase a oricarui copilul.

Implicarea constanta a tatalui in educarea copilului, mai ales in primii sapte ani de viata, trebuie sa fie prioritatea numarul unu pentru parinte. Roadele le veti culege impreuna mai tarziu.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Activități creative pentru stimularea dezvoltării copilului

Dezvoltare copilului este o fază crucială în viața oricărei ființe umane, iar activitățile…