In mentalitatea noastra femeia gravida trebuie sa stea la pat, sa se odihneasca, sa se relaxeze sa aiba un serviciu cat mai usor, sa nu care vreo sacosa de la piata si sa nu faca sport. Insa nimic din toate acestea nu e corect. Sportul este extrem de important atat pentru sanatatea gravidei, cat si pentru sanatatea bebelusului. Atat timp cat nu exista restrictii din partea obstetricianului care urmareste sarcina, orice femeie insarcinata ar trebui sa faca sport.

Pentru ca o gravida sa poata practica un sport ea trebuie sa aiba in primul rand avizul medicului ginecolog care a facut consultul gravidei. De asemenea, exceptiile pot aparea si atunci cand exista boli cardiovasculare sau pulmonare cronice cu risc de agravare, risc de hipertensiune, riscul de a pierde sarcina, cand colul (cervixul) este mai deschis, cand exista sangerari vaginale, dar si la mamele multipare (a patra, a cincea, a sasea nastere).
Este foarte important unde, cum, cu cine, sub ce supraveghere facem sport in timpul sarcinii.
Aportul caloric
Viitoarele mamici care fac sport in perioada sarcinii au nevoie de suplimenta cu 300 de calorii consumul zilnic, fata de cele care nu fac sport.
Incaltaminte si imbracaminte comoda
In cazul in care gravida are tendinta de a calca stramb, este indicata o incaltaminte care tine glezna si care ii confera astfel stabilitate.
Imbracamintea nu trebuie sa fie mulata si ar trebui sa nu contina plastic. Este indicat un tricou lejer, din bumbac. Bumbacul ajuta la absorbtia transpiratiei si protejeaza pielea.
Foarte importanta este hidratarea! Gravida trebuie sa consume sufienta apa. Daca face efort si nu se hidrateaza, exista riscul de hipertermie, de supraincalzire, ceea ce afecteaza bebelusul.
Incalzirea si revenirea de dupa efort sunt obligatorii. Niciodata nu trebuie sa se intre in programul de gimnastica in mod brusc. Intotdeauna trebuie sa existe 5 minute de incalzire la inceput si 5 minute de exercitii lente, la sfarsit, care sa asigure o revenire la starea de repaus in mod treptat. In cazul in care nu se respecta aceste sfaturi, poate aparea lipotimia, adica lesinul.
Dozarea efortului
Nu trebuie sa se exagereze cu efortul. Nu ne pregatim pentru competitie, fiecare femeie gravida trebuie sa lucreze in ritmul ei si, mai ales, sa respire in ritmul ei. In cazul practicarii unui sport in grup, gravida nu trebuie neaparat sa tina pasul cu alte gravide sau cu alti practicanti, ci sa lucreze in ritmul ei.
Pozitia corpului
Gravida nu trebuie sa stea perfect intinsa. Sub partea superioara a corpului trebuie asezata o perna. Pozitia intins pe spate trebuie evitata deoarece, mai ales atunci cand sarcina este mai mare, face compresie pe cele doua vase de sange importante din abdomen: aorta si vena cava.
Mentinerea miscarii
Se va evita statul pentru multa vreme in aceeasi pozitie. Stand multa vreme in aceeasi pozitie, se impiedica circulatia sangelui si bebelusul are de suferit.
Sporturi permise
Sunt doua categorii de femei: cele care au facut sport inainte de a ramane insarcinate si cele care nu au facut.
Femeile care au facut sport si inainte de a ramane insarcinate
Sporturile permise in sarcina sunt: jogging, balet, ski (pe panta lina, pe partie de copii, nu skiul cu sarituri), inot, dar si fitness daca acesta a fost practicat inainde a sarcina si, desigur, daca are avizul medicului.
Femeile care nu au facut sport inainte de a ramane insarcinate
Se poate incepe cu mers rapid de doua ori pe zi – de la 5 minute in prima zi, crescand apoi la 10, 15 si pana la 30 de minute dimineata si seara dupa cateva zile.
Alte sporturi recomandate gravidelor care nu faceau sport: inotul, aerobicul usor (fara sarituri), pilates, yoga (cu precautia de a nu sta prea mult intr-o pozitie), bicicleta de camera (daca saua nu le deranjeaza si daca obisnuiau sa mearga pe bicicleta), kinetoterapia (gimnastica medicala), aquagym.
De evitat:
– saritul corzii – in general, sariturile trebuie evitate
– baschet, volei, fotbal (exista riscul de a cadea pe abdomen)’
– sporturile agresive / de contact (judo, kickboxing)
– calaria cu sarituri peste obstacole
– schimbarile bruste de directie (tae bo)
– scuba diving
– sportul la inaltimi de peste 2500 m, daca nu s-a facut o aclimatizare
Exercitii obligatorii dupa nastere, indiferent de modalitatea prin care s-a nascut: miscarea labei piciorului sus si jos, extensie si flexie a genunchilor. Acestea pot feri proaspetele mamici de embolii sau tromboflebite.
Video integral – Rolul sportului in sarcina – Iulia Belc (Premier Palace Hotel & Spa) – conferinta “Mama si copilul” (prima editie)