Dr. Laura Gagiu, medic nutritionist la Clinica de specialitate KiloStop, spune ca alimentatia are un rol crucial atat in perioada sarcinii, cat si in perioada preconceptiei. Pentru a ne asigura ca fatul se dezvolta armonios si sanatos, vitaminele si mineralele ar trebui sa se afle clar pe lista noastra.
Asta nu inseamna insa ca mama va trebui sa consume mai mult, ci doar sa aleaga inteligent ceea ce mananca. Este o conceptie eronata faptul ca mama trebuie sa manance pentru doi in perioada de sarcina. Aceasta poate manca exact aceleasi cantitati ca si pana acum, insa va trebui sa aleaga alimente care sa ofere mai multe substante nutritive.
Exemple de alimente pentru o sarcina sanatoasa
Specialistii spun ca jurnalul de alimentatie in cazul unei femei gravide se va schimba in functie de trimestru. In primul trimestru de sarcina este important ca mama sa consume cereale integrale, legume verzi proaspete, carne de peste (care contine omega 3).
Conf. univ. dr. Costel Stanciu (presedintele APC – Asociatia Pro Consumatori, fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor) spune ca ar trebui evitat pestele congelat cu provenienta din apele Pacificului, acesta putand fi afectat inca in urma dezastrului de la Fukushima din 2011.
Pentru trimestrul 2 mamele ar trebui sa-si indrepte atentia spre carnea rosie, aceasta continand cantitati mari de fier, necesare bebelusului aflat in perioada de crestere accelerata.
Este foarte important acum sa se evite carnea provenita din ferme foarte mari, deoarece mecanizarea pentru cresterea intensiva a animalelor se realizeaza cu antibiotice – iar acestea pot dauna fatului, declara acelasi conf. univ. dr. Costel Stanciu.
In trimestrul 3 de sarcina fatul este aproape format. Asta inseamna ca el incepe sa simta semnificativ gustul mancarii pe care mama sa o digera, prin intermediul lichidului amniotic pe care acesta il va inghiti.
Acum se recomanda consumul de lapte si de produse bogate in calciu. Semintele sunt si ele o sursa importanta de hrana in aceasta perioada: seminte de in, de chia. De asemenea, fasolea verde, pepenele si rucola sunt si ele pe lista alimentelor recomandate.
Concluzie – ce este recomandat in general gravidelor pentru o alimentatie sanatoasa?
Pentru o alimentatie sanatoasa si pentru o dezvoltare armonioasa a fatului, alimentele bogate in proteine, in fibre si in fier sunt cele mai recomandate de catre specialisti. Iar alimentele interzise cu desavarsire sunt:
– produsele cu continut ridicat de zaharuri sintetice – produse de patiserie, dulciuri din comert.
– de asemenea, unii pesti (cu un continut ridicat de mercur) sunt interzisi
– carnea cruda sau gatita in sange este interzisa din cauza posibilitatii aparitiei toxoplasmozei sau infectiei cu salmonella
– branzeturile moi
– cafeaua si alcoolul
De asemenea, nutritionistul Laura Gagiu atrage atentia si asupra urmatoarelor alimente: produsele bogate in grasimi saturate (fast-food, prajelile, dressing-urile si sosurile), mezelurile sau ficatul si produsele pe baza de ficat, alimentele nepreparate termic.