In cazul celei de a doua sarcini, atunci cand RH-ul tatalui este pozitiv si cel al mamei negativ, vorbim de riscul de incompatibilitate RH. In ce consta acest fenomen? Care pot fi consecintele acestuia asupra bebelusului si cum trebuie urmarit, din punct de vedere medical?
Autor: Claudia Ilies
Incompatibilitate RH, fara cea a grupei sangvine
Contrar asteptarilor, nu exista o incompatibilitate intre grupele sangvine, in timpul sarcinii. Cu exceptia celei care se afla la baza icterului neonatal.
Cum trebuie urmarita o gravida cu RH negativ
Daca viitoarea mama are RH negativ, iar bebelusul RH pozitiv, se produce o imunizare materno-fetala. Ce inseamna asta? Cand globulele rosii ale fetusului trec bariera placentei si intra in circulatia sangvina a mamei, se produce o reactie imunologica la mama, care produce anti-corpi neregulati (anti-RH). Acestia traverseaza placenta catre fat si distrug celulele rosii, provocand anemie, care poate fi mai mult sau mai putin severa, dar care reprezinta un risc vital pentru fat.
Pentru a evalua prezenta anticorpilor care pot fi daunatori, este efectuata o analiza a aglutininelor neregulate. Prevenirea producerii de anticorpi se poate realiza printr-o injectie pentru imunizare cu imunoglobine anti-D.
Aceasta prevenire este efectuata in orice situatie de risc (amniocenteza, sangerare) si in timpul nasterii.
Este indicata si in trimestrul al treilea de sarcina, pentru a preveni trecerea globulelor rosii ale fatului in sangele mamei.
In absenta imunizarii, pot aparea complicatii, daca femeia este la a doua sarcina. Asadar, ai grija sa afli din timp tipul de RH, pentru a evita problemele.