
Anxietatea si depresia sunt doua afectiuni tot mai des intalnite, indiferent de varsta. Poate suferi de anxietate sau depresie un copil, un om in varsta, dar si o femeie gravida. Afla din acest articol mai multe informatii despre: ce este depresia, care sunt cauzele depresiei, simptomele depresiei, ce este anxietatea si simptomele ei, ce este atacul de panica, despre anxietatea in sarcina, depresia postnatala si despre psihoterapie.
Ce este depresia
Daca te-ai intrebat ce este depresia, afla ca aceasta se refera la o tulburare de dispozitie pe termen lung, un sentiment persistent de tristete si de pierdere a interesului in general. Aceasta afecteaza modul in care o persoana gandeste, simte si se comporta, generand o varietate de probleme emotionale si fizice. Desi este o afectiune comuna, oamenii experimenteaza simptomele depresiei in diferite forme si intensitati.
Mai multe informatii despre depresie gasesti mai jos.
Depresia – cauze
Cauzele depresiei sunt multiple, atata timp cat si oamenii sunt diferiti. O persoana poate avea doar o singura cauza a aparitiei depresiei sau poate fi chiar o combinatie complexa de mai multi factori.
Cauzele depresiei pot fi urmatoarele:
Istoricul din familie – daca persoanele din familie au suferit de depresie sau o alta tulburare a dispozitiei, exista riscul ca si tu sa ai o astfel de afectiune.

“Depresia este o tulburare complexa si atunci cand vorbim despre ea trebuie sa avem in vedere faptul ca aceasta poate fi prezenta in cadrul mai multor tulburari, sub diferite forme si grade. In functie de specificul acesteia, cauzele pot fi diferite, asa incat nu se poate spune cu exactitate daca cele genetice sau cele aparute pe parcursul vietii au o importanta mai mare. Asadar, tulburarile depresive pot fi cel mai bine intelese ca fiind rezultatul unui cumul de factori, care includ predispozitiile biologice, mediul familial, suportul social, mecanismele de coping, modul de gandire, stilul de viata si evenimentele din jur.“ Iulia Baltaretu, psihoterapeut la Clinicaoananicolau.ro
Structura biochimica a creierului – lipsa serotoniei, care este hormonul fericirii, sau dezechilibrul la nivelul acestui hormon produce schimbari de dispozitie si poate duce la aparitia depresiei.
Anumite boli – persoanele care sufera de anumite boli cronice sau boli grave pot sa sufere de depresie.
Anumite alimente – alimentatia bogata in carbohidrati poate favoriza aparitia depresiei daca exista o predispozitie, dar si excesul de cofeina poate da stari de agitatie, insomnie sau un ritm cardiac neregulat.

Food Psychology Coach, Elena Ceciu la Mananc-inteligent.ro ne spune despre relatia dintre alimentatie si sanatatea psihica: „Orice mancat intr-o cantitate mare va duce la efecte negative. In al doilea rand, suntem atat de diferiti si ideal este sa dam atentie corpului nostru pentru a ne cunoaste. El stie cel mai bine de ce are nevoie, ce ii face rau si ce nu. Iar aceasta constiinta de sine este mai presus decat abundenta de informatii nutritionale cu care suntem bombardati zi de zi si care poate ascunde atat informatii utile, cat si informatii care ne pot dauna. In al treilea rand, sa nu ignoram factorul emotional atunci cand mancam.”
Evenimente stresante – cele precum despartirile, divorturile, decesul unei persoane apropiate sau problemele economice.
Traumele – experientele personale negative, precum traumele (abuzuri, violuri) sunt si ele generatoare de depresie, in functie de cat de mult au afectat psihicul.

„O persoana fara o predispozitie genetica pentru afectiuni psihice, cu o personalitate structurata armonios si cu un model sanatos de crestere si dezvoltare, poate dezvolta la un moment dat pe parcursul vietii o tulburare depresiva ca reactie la unul sau mai multe evenimente psihotraumatizante care, prin intensitatea sau prin durata lor depasesc capacitatea de adaptare a organismului.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie la Psihiatrie-bucuresti.com (0734 609 929)
Unele medicamente – medicamentele precum cele care contin corticosteroizi sau interferonul pot genera disfunctii la nivelul biochimic al creierului si sa apara astfel depresia.
Consumul de alcool in exces – cei care consuma alcool in cantitati mari pot sa aiba probleme cu depresia.
Factori ce tin de personalitate – o stima de sine scazuta, neincredere in sine, o gandire irationala.
Depresia simptome
Este normal ca uneori sa ne simtim tristi si demoralizati, mai ales ca in viata apar evenimente pe care nu le putem controla. Important este modul in care trecem peste ele. Chiar daca natura biologica poate fi una dintre cauze sau este vorba despre factorii externi, trebuie sa fim atenti la semnele depresiei. O persoana poate avea doar cateva dintre ele sau pe toate si putem spune ca este vorba despre depresie daca starea noastra nu se imbunatateste dupa doua saptamani si aceste simptome nu dispar.
Simptomele depresiei pot fi urmatoarele,:
- tristete permanenta
- lipsa de placere in activitatile care erau preferate
- iritabilitate, agresivitate
- lipsa dorintei de socializare
- lipsa dorintei de a-si face planuri pentru viitor
- incapacitata de a se concentra, dificultatea in a indeplini sarcinile zilnice
- insomnie sau somnolenta excesiva
- dureri de cap, probleme digestive
- ganduri suicidale – apar in caz de depresie severa
- tot in cazuri grave ale depresiei poate aparea inabilitatea de a se ingriji pe sine in activitati precum mancatul sau spalatul
- desi halucinatiile apar in general in cazul tulburarilor psihice cum ar fi schizofrenia, acestea pot sa apara si in cazul depresiilor severe
„O persoana poate avea predispozitie genetica pentru a face o tulburare depresiva majora (transmitere heredo-colaterala pe linie materna sau paterna). Dar acesta nu este singurul mecanism de aparitie a depresiei.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie

Semnele depresiei – cum pot depista primele semne ale depresiei
Este foarte important sa fii mereu atent la starile pe care le ai si sa constati de indata atunci cand ceva nu este in regula cu tine. Preventia este importanta pentru a nu ajunge sa suferim de depresie in adevaratul sens al cuvantului. Mai jos poti vedea care sunt semnele pe care le poate da depresia. Gandeste-te daca ai cinci sau mai multe dintre aceste semne timp de cel putin doua saptamani si nu exista vreun semn ca iti poti reveni:
- te simti obosit si lipsit de energie
- ai o stare depresiva mai ales in prima parte a zilei
- ai un sentiment de vinovatie in fiecare zi
- dificultati de concentrare
- lipsa initiativei si luarea de decizii
- lipsa somnului
- simti o tristete aproape permanenta
- plangi usor
- nu ai niciun interes pentru activitatile de zi cu zi
- fluctuatii de greutate corporala
- mananci prea mult sau foarte putin
Tratament depresie
Depresia este o afectiune care poate fi tratata. In cazul tratamentului depresiei intra trei componente:
Psihoterapia – in cazuri usoare de depresie psihoterapia este cea care poate ajuta, insa in cazuri mai grave sau invalidante aceasta trebuie combinata cu tratamentul medicamentos deoarece pacientul nu se poate concentra la sarcinile din cadrul sedintelor. Cel mai des se practica terapia cognitiv-comportamentala prin care pacientii isi descopera problemele si invata cum sa isi schimbe felul de a gandi.
„La psiholog ajung de obicei persoanele cu depresii usoare. Cei cu depresii moderate ori severe sunt fie indrumati de medicul de familie la psihiatru, fie se prezinta din proprie initiativa ori la insistentele familiei, care realizeaza ca este nevoie de un tratament medicamentos.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie

“Studiile arata ca eficienta cea mai buna in tratamentul tulburarilor afective, cum sunt depresia si anxietatea, este psihoterapia cognitiv comportamentala. Uneori, in anumite situatii este indicata o combinatie intre un tratamnent medicamentos si psihoterapie. E bine de stiut totusi ca tratamentul medicamentos nu poate inlocui lucrul cu gandurile noastre si ca, desi dupa inceperea tratamentului de obicei apar si imbunatatiri, acestea nu vor fi de durata fara a intelege gandurile care provoaca aceste stari si a lucra asa incat sa ne formam un set de credinte rationale.“ Irina Paraschiv, psihoterapeut la Psihosolutii.ro si Gandestesanatos.ro (irina.paraschiv@psihosolutii.ro; 0744 239 470).
Tratamentul medicamentos – medicul psihiatru este cel care prescrie tratament medicamentos cu antidepresive, dozele fiind in functie de severitatea depresiei. Cel mai des intalnite tratamente medicamentoase sunt cele bazate pe inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.
Suportul familiei – familia si prietenii trebuie sa fie alaturi de persoana care sufera de depresie, sa o sustina si sa o ajute in recuperare.
“E util ca membrii familiei sau prietenii sa aiba o atitudine suportiva, sa fie dispusi sa asculte pacientul, sa il incurajeze, sa se asigure ca acesta intelege necesitatea ajutorului de specialitate si la nevoie sa il insoteasca la consultatii. Nu sunt utile sfaturi sau remarci de genul: “nu ai nimic, totul este in mintea ta”, “trebuie sa ai mai multa vointa”, “sa iesi singur din starea asta”, “sa fii mai nepasator”.
Aceste sfaturi nu pot fi pur si simplu puse in practica deoarece depresia este o afectiune medicala reala, uneori chiar invalidanta socio-profesional care nu se poate vindeca prin autosugestie sau sfaturi oricat ar fi ele de bine intentionate.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie

Depresia se vindeca
Important este faptul ca depresia se vindeca cu un tratament corespunzator si cu multa vointa din partea celui care sufera de aceasta afectiune. Important este sa si descoperi la timp aceste simptome pentru ca recuperarea sa fie mult mai usoara. Cat despre preventie, trebuie sa stii ca nu exista o cale sigura de a preveni depresia, insa exista cateva strategii care te pot ajuta:
- comunica cat mai des cu cei din jur pentru orice problema ai
- ia masuri de a contra stresul si aplica tehnici de relaxare
- creste increderea in sine si adopta o atitudine pozitiva / rationala
“Desigur si noile cercetari in domeniul sanatatii mentale recomanda preventia ca metoda cea mai buna in tratamentul starilor emotionale negative. Preventia incepe cu o educatie a emotiilor cu cat mai devreme posibil. E important sa reusim sa ne identificam corect emotiile, atat pe cele pozitive, cat si pe cele negative; sa reusim sa facem diferenta intre emotii negative sanatoase – cele de slaba intensitate, care ne ajuta sa ne mobilizam in rezolvarea unei probleme spre deosebire de a ne bloca si emotiile negative nesanatoase – cele care ne blocheaza, care vin cu stari fizice si care ne afecteaza negativ viata de zi cu zi.” Irina Paraschiv, psihoterapeut
“O buna igiena a vietii psihice ne poate ajuta sa prevenim declansarea unei afectiuni medicale; e important sa avem un somn bun, cu un numar suficient de ore pe noapte (minim 7 ore), sa evitam oboseala cronica, sa facem miscare in aer liber, sa realizam un echilibru intre momentele de munca si cele de odihna, sa ne preocupam de nevoile noastre personale – fizice, psihice, spirituale. E important sa invatam sa exprimam ceea ce simtim sau gandim intr-un mod asertiv, sa comunicam cu cei din jur, sa cerem ajutor ori de cate ori ne coplesesc evenimentele negative de viata.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie
Depresia postnatala
Multe dintre femeile care nasc un copil se pot confrunta cu depresia postnatala. Aceasta apare in primul an de la nasterea copilului, chiar din momentul in care femeia a nascut si poate dura pana la trei luni.
Depresia care apare in prima saptamana dupa nastere si nu dureaza mai mult de doua saptamani se numeste „baby blues” si se refera la o stare de deprimare in locul bucuriei venirii pe lume a copilului. Aceasta deprimare apare din cauza schimbarilor hormonale bruste din organism. Daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani, poate fi vorba despre depresia postnatala. Nedepistata la timp si netratata, depresia postnatala poate dura pe o perioada mai mare de timp.

Simptomele depresiei postnatale
Pentru a sti ca te confrunti cu depresia postnatala este important sa fii atenta la simptomele pe care le ai, desi oricum acestea sunt de cele mai multe ori vizibile chiar si pentru persoanele din jurul tau. Cele mai intalnite simptome ale depresiei postnatale sunt:
- lipsa de interes sau placere pentru viata, dar si pentru copil
- sentiment de neajutorare
- lipsa energiei
- pierderea increderii in sine, lipsa de valoare
- deseori apare plansul
- sensibilitate crescuta la comentariile celor din jur
- iritabilitate
- dificultati de concentrare
- lipsa somnului
- pierderea poftei de mancare
- sentimentul ca nu poate avea grija de copil
- ganduri inspaimantatoare ca i-ar putea face rau copilului
Un studiu efectuat de Northwestern University vorbeste despre patru factori care pot prezice severitatea depresiei postnatale si anume: nivelul de educatie al mamei, felul in care poate functiona in viata de zi cu zi, numarul de copii pe care ii are si cat de severa a fost depresia de la luna patru la luna opt de la nastere.
In acelasi studiu se vorbeste despre efectele depresiei postnatale, care pot afecta negativ si sanatatea copilului, dezvoltarea emotionala a acestuia si despre faptul ca micutul poate fi predispus la anxietate si depresie.
Pentru a depasi aceasta perioada a depresiei postnatale este necesar sa apelezi la ajutorul unui psihoterapeut sau psihiatru. Exista unele tratamente medicamentoase care pot fi administrate in doze mici, fara sa afecteze alaptatul. Insa administrarea oricaror medicamente se face doar cu acordul si la recomandarea medicului.
Ce este anxietatea
Nu putem spune despre anxietate ca nu este buna deloc. Aceasta, in anumite limite, ne ajuta motivandu-ne pentru a face anumite sarcini, pentru a ne concentra mai bine, dar si pentru a ne feri de pericolele din viata de zi cu zi. Fara o doza de anxietate si de stres, sau mai bine zis de emotii si implicare, nu ai putea sa atingi performantele dorite. Problema apare atunci cand ne preocupam exagerat de ceea ce este in jur, aceasta preocupare afectand chiar ritmul normal al vietii. In acest caz vorbim despre tulburare de anxietate.
Referitor la stres, Irina Paraschiv, psihoterapeut, ne vorbeste despre diferentele dintre stresul bun si stresul rau: “Depinde ce intelegem prin stres. Exista conceptele de eustres si distres. Eutresul este o ingrijorare sanatoasa care ne ajuta sa ne mobilizam in situatii incarcate si sa gestionam mai bine problemele. Distresul este reprezentat de o ingrijorare nesanatoasa, extrema. Se exprima mental prin ganduri irationale – cum ar fi scenarita: Sigur o sa se intamplaceva rau! si catastrofare: E groaznic daca se intampla X lucru! Aceste tipuri de ganduri stau la baza formarii anxietatii si duc la stari foarte intense de stres. Daca resimtim in mod constant distres, atunci da, acesta poate fi un factor favorizant pentru aparitia starilor de anxietate pentru ca mintea noastra se obisnuieste sa vada pericole peste tot.“

Anxietate simptome
De cele mai multe ori, anxietatea apare pe baza unor factori stresanti, a unui stil de viata nesanatos sau dezechilibrat. Aceste situatii nu se pot schimba de cele mai multe ori, insa este important modul in care o persoana alege sa isi gestioneze emotiile si stresul. Simptomele anxietatii pot sa apara si fara sa nu ne dam seama, de exemplu dupa o zi stresanta la munca sau dupa o noapte nedormita in care ne-am gandit la cate avem de facut a doua zi.
“Simptomele anxietatii se manifesta pe mai multe planuri. In plan cognitiv apar dificultati de concentrare si ganduri negative, referitoare la lucrurile rele care se pot intampla. Aceste ganduri tind sa se amplifice sub forma unui bulgare de zapada, ocupandu-i persoanei o mare parte din timp, ea devenind din ce in ce mai ingrijorata. In plan fiziologic, pot aparea palpitatii, senzație de sufocare, o stare de tensiune musculara si transpiratia palmelor. La nivel comportamental, regasim evitarea stimulilor, care ar putea spori anxietatea si agitatia psihomotorie.” Iulia Baltaretu, psihoterapeut la Clinicaoananicolau.ro
Iata care sunt simptomele anxietatii si care ar trebuie sa iti dea de gandit:
- palpitatii
- senzatii de voma si dureri de stomac
- tensiuni musculare
- dureri de cap
- oboseala intensa
- iritabilitate
- senzatia ca pierzi controlul
- atacuri de panica
- insomnie
- ritm cardiac rapid
- hiperventilatie
- obsesii despre anumite idei – tulburare compulsiv-obsesiva
Despre cele mai intalnite simptome ale anxietatii: „Cei mai multi dintre oamenii cu care ma intalnesc in cabinet acuza ingrijorare foarte mare, intensa, ganduri negative care se succed aproape constant in mintea lor. Apoi sunt simptomele fizice: nod in gat, ameteala, palpitatii, tremurat, dureri de cap, incordare, senzatia de lesin, furnicaturi. E important de stiut ca anxietatea e o stare emotionala care acapareaza intreaga fiinta – persoanele care trec prin asta se simt incordate, ingrijorate, pot manifesta furie sau, dimpotriva, evitarea unor situatii pe care inainte nu le-ar fi evitat.“ Irina Paraschiv, psihoterapeut.
Tulburare anxioasa – simptome fizice
Tulburarea anxioasa este de mai multe feluri, iar in functie de acestea pot aparea anumite simptome fizice specifice:
Tulburare de anxietate generalizata: ingrijorare excesiva in legatura cu orice si cu totul, inclusiv ingrijorarea privind ingrijorarea – batai excesive ale inimii, transpiratii, ameteli
Tulburare de anxietate sociala: anxietate in situatii sociale, adesea inradacinata in teama de a face ceva gresit si de a fi judecat de altii – senzatii de lesin, valuri de caldura, palpitatii
Tulburare de panica: atacurile de panica repetate si ingrijorarea cu privire la viitoarele atacuri de panica – senzatie de lesin, tahicardie, senzatie de sufocare
Agorafobie: teama de a nu fi singur in anumite locuri/spatii deschise care nu pot fi parasite imediat in cazul unui atac de panica – agitatie, senzatie de nod in gat si de sufocare
Ce este de facut atunci cand te confrunti cu aceste simptome ale tulburarii anxioase?
Poti aplica singura cateva strategii oriunde te afli in momentul in care simti ca te confrunti cu simptomele anxietatii. De exemplu: invata cateva tehnici de respiratie pentru a potoli bataile inimii si descarcarile de adrenalina, fa cateva exercitii fizice, care iti pot distrage mintea de la anxietate, constientizeaza ca nu este atat de grav cum te simti (nu e nimic periculos: nu mori, nu innebunesti si daca nu esti obosita sau deshidratata, nici nu lesini; si chiar daca ai lesina, din lesin iti revii cu usurinta) si spune-ti ca totul este in regula, alege un spatiu retras unde te poti linisti si poti aplica aceste tehnici.

Ce este atacul de panica
Atacul de panica este un simptom care apare in urma anxietatii si se manifesta printr-o stare intensa de frica, care da senzatii fizice in tot organismul. In general, atacurile de panica pot dura de la cateva minute la cateva zeci de mimute, insa media unui atac de panica este de zece minute. Important este sa se depisteze la timp pentru ca atacurile de panica se pot vindeca. Cu cat timpul trece si acestea se manifesta si mai des, cu atat se vor inrautati si iti vor afecta viata de zi cu zi.
Atacuri de panica – simptome
Lista cu simptomele atacurilor de panica este una foarte lunga. O persoana care sufera de un atac de panica poate sa simta mai multe simptome in acelasi timp. Acestea pot fi:
- un sentiment coplesitor de frica
- senzatia ca innebunesti, iti pierzi controlul sau chiar vei muri
- valuri de caldura in tot corpul
- maini si picioare reci si transpirate
- hiperventilatie
- senzatia de sufocare
- tensiune crescuta, palpitatii
- dureri de cap sau senzatii de dureri in piept
- ameteli
- furnicaturi in tot corpul
- senzatii de lesin
- transpiratii
- tremuraturi
- vedere incetosata
- incapacitatea de a se calma
- greata, varsaturi, dureri de stomac
- depersonalizare (senzatie de separare de sine) si derealizarea (senzatie de ireal, stare de vis)
Un atac de panica poate contine toate sau doar cateva dintre simptome. Atacurile de panica ce includ maxim 4 dintre simptome se numesc atacuri de panica cu simptome limitate.
“Ele au la baza anumite conflicte psihologice, factori de stres ori evenimente psihotraumatizante si pot aparea intr-o multitudine de afectiuni psihice, dar nu se manifesta intotdeauna in legatura evidenta cu factorii declansatori. De multe ori apar la distanta de acestia, brusc, aparent nemotivat, fara ca persoana respectiva sa realizeze de la ce au pornit. Pe parcursul evaluarilor psihiatrice si a sedintelor de psihoterapie se gaseste de obicei cauza favorizanta sau declansatoare.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie
Anxietatea in sarcina
De cele mai multe ori anxietatea apare si in sarcina. Orice femeie gravida este normal sa se simta usor stresata si ingrijorata referitor la sarcina ei, insa exista si situatii in care aceasta ingrijorare se transforma in anxietate. De unde porneste aceasta anxietate? Din frica de a nu avea o sarcina complicata sau chiar de a nu pierde copilul. Totodata femeile care sunt pentru prima oara insarcinate se pot speria referitor la schimbarile care se intampla in corpul lor. Anxietatea mai poate aparea si la femeile care aveau anxietate si dinainte sa ramana insarcinate.
“Sarcina reprezinta o perioada incarcata emotional, care vine cu o serie de temeri pentru femeie, temeri legate de nastere, de sanatatea copilului si de modul in care va reusi sa indeplineasca rolul de mama. Pe fondul modificarilor hormonale, femeia devine mai sensibila in aceasta perioada si resimte mai intens aceste emotii. O alta cauza poate fi faptul ca mamei ii revin multe amintiri legate de propria copilarie, de modul in care a fost crescuta si de relatia cu mama sa. Dorinta ei de a fi o mama cat mai buna si de a nu transmite mai departe tipare relationale din familia de origine pe care nu le considera ca fiind sanatoase, poate genera anxietate si neliniste.” Iulia Baltaretu, psihoterapeut
Factori de risc pentru anxietatea in sarcina
Orice femeie poate sa dezvolte anxietate in sarcina. Conform studiului realizat de Asociatia Americana de Depresie si Anxietate, 52% dintre femeile gravide au raportat cresterea anxietatii, dar si a depresiei pe parcursul sarcinii. Exista insa si factori care pot contribui la cresterea riscului de anxietate pe parcursul sarcinii:
- un diagnostic anterior al tulburarilor de anxietate
- pierderi anterioare ale sarcinilor sau lupta cu infertilitatea
- sarcina cu complicatii care tin gravida la pat
- anxietatea pe care a avut-o pe timpul unei sarcini trecute
- stresul de acasa sau de la locul de munca
Despre aparitia anxietatii in sarcina: „O femeie insarcinata poate avea multiple temeri legate de evolutia sarcinii, de momentul nasterii, de modul in care i se va schimba viata dupa aceea; pot fi nelinisti legate de dificultati financiare, neintelegeri in cuplu. Toate acestea se suprapun peste labilitatea emotionala data de fluctuatiile hormonale in sarcina si uneori pot duce la anxietate clinic manifesta.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie

Simptome anxietate in sarcina
Cele mai multe femei gravide care se confrunta cu anxietatea in sarcina au aceleasi simptome ca ale anxietatii generalizate, care includ: o senzatie de frica intensa, grija excesiva fata de sine, se simt in continuu tensionate, au atacuri de panica, se confrunta cu tulburari compulsiv-obsesive (de exemplu, spalatul repetat pe maini). Este important ca acestea sa fie depistate la timp pentru ca pot fi tratate.
Tratament pentru anxietatea in sarcina
Desigur, in cazul femeilor gravide, cel putin in primele 3 luni de sarcina, nu se pot prescrie medicamente care ajuta in caz de anxietate, asa cum sunt antidepresivele. Insa psihoterapia le poate ajuta pentru a putea sa isi stapaneasca aceste simptome, dar si pentru a realiza ceea ce se intampla in corpul lor. Totodata mai exista si alte forme de tratament care pot ajuta femeile care sufera de anxietate in sarcina:
Alimentatia corecta – o dieta echilibrata cu alimente proaspete si bogate in nutrienti pot ajuta la sustinerea sanatatii creierului si astfel se poate diminua anxietatea.
Mentinerea unei vieti active – chiar daca nu poti face mult efort, este recomandat macar sa te plimbi macar 30 de minute in fiecare zi si sa faci exercitii usoare, recomandate de medic.
Ajutorul celor din jur – este foarte important ca familia sa va fie alaturi. Totodata, poti apela si la comunitati de femei gravide cu care poti sa vorbesti despre simptome si despre cum te simti. Te va ajuta sa stii ca si altcineva are acelasi sentiment ca si tine.
Timp pentru relaxare – poti asculta muzica de relaxare sau care iti place tie cel mai mult, poti sa faci meditatie, yoga sau lucruri care iti dau o stare de bine.
Psihoterapie – o metoda de tratament pentru anxietate si depresie
Psihoterapia se refera la o abordare de tratament si de vindecare a tulburarilor psihice a individului, dintre care si anxietatea si depresia. Atunci cand individul nu mai functioneaza corespunzator atat individual, cat si in raport cu societatea, iar simptomele persista este necesar sa apeleze la un ajutor specializat. Psihoterapia se preocupa de mai multe aspecte din viata unui om pornind de la aspectele fizice, emotionale, mentale si spirituale. Aceasta este o forma de ajutor pentru redescoperire pe sine si pentru a accepta realitatea asa cum este ea.
„Formele usoare ale depresiei si anxietatii pot fi tratate cu succes exclusiv prin psihoterapie. Formele moderate si severe necesita asocierea psihoterapiei cu tratamentul medicamentos. Psihoterapia consiliaza, ofera modele, suport, corecteaza conceptiile eronate, distorsionarea realitatii, aplica tehnici de relaxare si de diminuare a stresului.” Dr. Vochescu Carmen Marcela, medic primar psihiatrie
Persoanele care sufera de anxietate si depresie, dar si femeile care au astfel de probleme in sarcina, pot apela si la psihoterapie online utila pentru persoanele care nu au curaj sau nu pot ajunge la cabinetul unui psihoterapeut.

“In psihoterapie, omul dobandeste o serie de tehnici prin care invata cum sa gestioneze momentele de stres, in asa fel incat este foarte probabil sa nu mai ajunga sa resimta simptome acute si sa fie capabil sa le tina sub control inca de la primele semne. Totodata, daca terapia este dusa la bun sfarsit, omul ajunge sa se cunoasca mai bine, sa relationeze adecvat cu cei din jur, sa isi permita sa puna limite sanatoase in relatiile cu ceilalti, sa fie in acord cu ceea ce gandeste, simte si face; sa isi traiasca emotiile si sa nu mai fuga de ele, iar toate aceste constientizari si modificari aduse prin intermediul psihoterapiei reduc semnificativ riscul reaparitiei atat al depresiei cat si al anxietatii. Tocmai de aceea, atunci cand o persoana sesizeaza primele simptome este indicat sa apeleze la psihoterapie si sa nu astepte considerand ca timpul le rezolva pe toate, deoarece, desi ele pot disparea pentru o perioada, riscul de reaparitie a tulburarii sau de cronicizare a acesteia creste considerabil.“ Iulia Baltaretu, psihoterapeut la Clinicaoananicolau.ro
Daca si tu treci prin anxietate sau depresie, trebuie sa stii ca nu esti singura si ca exista o rezolvare.
Mirela N.: “Acum doi ani cand am dat nastere copilului meu am trecut prin niste stari de care acum cand imi amintesc imi este rusine. Aveam sentimente de regret ca am vrut sa am un copil si credeam ca viata mea se va schimba in rau din cauza lui. Insa cu ajutorul sotului meu si al familiei, am reusit sa trec peste aceasta perioada dificila in aproximativ doua luni am reusit sa imi revin si sa ma bucur de copilul meu.”
Diana F.: “Dupa nasterea primului meu copil am fost foarte stresata pentru ca nu stiam cum trebuie sa am grija de el. Nu puteam sa dorm, sa mananc si simteam ca nu sunt in stare sa am grija de un copil. Pentru ca imi era frica sa nu il ranesc in vreun fel m-a ajutat foarte mult in primul an mama mea.”
Lavinia A.: “Imi aduc aminte de acea perioada de dupa nasterea fetitei mele cand plangeam tot timpul si nu suportam persoanele din jurul meu. Ma plangeam fiecarei prietene ca nimeni nu ma intelege si cat de greu imi este acum dupa sarcina sa ma refac si sa am grija de copil. Persoanele din jurul meu nu ma intelegeau, considerau ca trebuia sa fiu fericita pentru ca am un copil.”
Corina S.: “Daca nu as fi apelat la un psihoterapeut dupa nasterea baietelului meu nu stiu cat timp ar fi durat depresia postnatala. Stiam deja de la o prietena care suferise de depresie timp de trei luni si nu voiam sa trec si eu prin acele stari. Dupa nastere, cand am simtit ca sunt mereu obosita si usor iritata, am apelat la un psihoterapeut prin intermediul internetului. Acesta m-a ajutat sa constientizez ce se intampla cu mine si sa trec mai usor peste acele stari.”
Andreea L.: “La cateva zile de la nastere eram fericita ca aveam un copil minunat pe care mi l-am dorit de foarte mult timp, insa incepusem sa ma ingrijorez de faptul ca nu o sa mai am timp pentru mine si toata atentia trebuie sa i-o ofer lui. Aceste ganduri ma nelinisteau foarte tare si incepusem sa simt ca viata mea incepe sa nu mai aiba sens. I-am explicat sotului meu prin ce trec si am impartit timpul pe care trebuie sa il oferim copilului. Nu stiu cat a inteles prin ce trec, dar a facut un efort sa ma ajute.”