Home Mama si tata Mamici Sarcina Ce alimente trebuie sa eviti in timpul sarcinii

Ce alimente trebuie sa eviti in timpul sarcinii

4 minute de citit

Pentru a-l proteja pe bebelus, timp de 9 luni trebuie sa fii prudenta in privinta alimentatiei. Chiar daca ai anumite preferinte culinare, daca acestea nu sunt bune pentru fat, va trebui sa renunti la ele in aceasta perioada. Iata cateva alimente care trebuie evitate:

Autor: Claudia Ilies

soiaSoia si produse pe baza de soia

Acestea contin fitroestrogeni si studiile efectuate la animale au demonstrat ca acestia pot fi daunatori fatului.  Se recomanda femeilor insarcinate sa limiteze consumul acestor produse (branza tofu, bauturi sau deserturi produse din soia), consumandu-le doar o data pe zi sau mai putin. Evitati si suplimentele alimentare care contin soia.

peste

Pestele

Daca pe lista ta de preferinte se afla sushi, surimi, somon si pastrav afumat sau fructe de mare, vei fi nevoita sa renunti la ele pentru o perioada. Aceste alimente pot fi purtatoare ale unei bacterii care poate provoca listerioza, posibila cauza a unui avort spontan, a nasterii premature sau moartea fatului, in cel mai rau caz. Daca iti place pestele, alege sa il consumi fiert bine, intrucat aceasta bacterie este distrusa prin fierbere.

In timpul sarcinii evitati sa consumati carne de rechin, ton proaspat sau congelat, stiuca sau merlin. Aceste specii pot contine o cantitate mare de mercur, care, in cantitati mari pot afecta dezvoltarea creierului bebelusului si astfel, pot aparea probleme neurologice.

cafeaBauturi care contin cofeina sau indulcitori

Cafeaua, ceaiul, bauturile energizante sau sucurile care contin cofeina vor fi consumate moderat intrucat cofeina poate traversa placenta. Se recomanda consumul moderat a doua cesti de cafea sau ceai zilnic. Puteti apela la produsele decofeinizate.

Nu inlocuiti zaharul cu indulcitori in aceasta perioada.  Consumul acestora este asociat cu riscul de avort spontan sau nasteri premature. Nu consumati sucuri tip light, deoarece aceste substante ar putea influenta dezvoltarea fatului.

dulciuriDulciuri

In timpul sarcinii trebuie limitat consumul de zahar, dulciuri, produse de patiserie sau gemuri intrucat toate acestea pot creste glicemia atat a mamei, cat si pe cea a fatului. Iar aceasta poate contribui la cresterea in greutate a fatului, mai mult decat este necesar.

ficatFicat sau produse care contin ficat

Acestea sunt bogate in vitamina A, care poate fi periculoasa pentru fat. Totusi, in cazul unui regim echilibrat, aceste cantitati sunt greu de atins, dar este recomandat sa evitati astfel de produse.

Foto: forbes.com

alcoolAlcool

Alcoolul poate traversa placenta, fiind toxic pentru fat. Specialistii nu au stabilit o cantitate minima care poate fi consumata fara a avea efecte asupra dezvoltarii neurologice a fatului, astfel ca alcoolul trebuie evitat pe durata celor noua luni.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Momentul optim pentru efectuarea unui test de sarcina: cand poti sa afli daca esti insarcinata

Descoperirea unei posibile sarcini este un moment plin de emotii si anticipatii pentru mul…