Cel mic descopera lumea si, din cauza entuziasmului, dar si a lipsei de echilibru, se mai intampla sa si cada. Cum reactionezi? Lasi buba sa se vindece de la sine sau consulti imediat un medic?
Autor: Claudia Ilies
Jumatate din accidentele suferite de bebelusi sunt cauzate de cazaturi cu consecinte benigne: vanatai, umflaturi sau rani superficiale. Totusi, 50% dintre acestea pot cauza traumatisme craniene.
Gravitatea cazaturii depinde de inaltimea de la care se produce, de varsta copilului si de tipul de material cu care este acoperit solul: gazon, gresie, covoare etc.
Accidente casnice
In primele luni, masa de infasat reprezinta cel mai periculos loc, caci adesea le subestimam puterea de a se rostogoli. O secunda de neatentie, in care mamica se intoarce pentru a cauta ceva necesar este de ajuns. Pentru a evita astfel de accidente, trebuie sa iti pastrezi o mana pe copil in timp ce te intorci ca sa apuci un lucru, care nu situat la indemana. Daca suna telefonul, ori il lasi sa sune, ori te deplasezi cu copil cu tot pentru a raspunde.
Cand incepe sa devina independent, pericolele se inmultesc: micutul tau explorator va incerca tot ce nu cunoaste. In aceasta etapa vigilenta trebuie sa fie sporita: ai grija sa pui protectii pentru scari, sa nu lasi oale pe foc sau obiecte de bucatarie de care poate sa traga si care il pot rani.
Fereastra va fi un punct de atractie maxim, copilul vrea intotdeauna sa stie ce se intampla afara, asa ca trebuie sa ai grija. Vei fi nevoita sa te echipezi cu sisteme de blocare a ferestrelor , iar daca locuiesti la etaj nu iti vei lasa niciodata copilul nesupravegheat intr-o camera care nu este securizata.
Daca, din nefericire, cel mic a cazut si vomita, isi pierde constiinta pentru o perioada, indiferent cat de scurta, are ameteli, pare somnolent sau are dureri foarte mari de cap, mergi imediat la doctor, pentru a te asigura ca totul este in regula cu el. De cele mai multe ori, nu va fi nimic grav, dar este mai bine sa te asiguri ca este asa.
Plimbarile in aer liber
Daca micutul tau este foarte zbenguit, asigura-te ca nu fuge de langa tine, intr-o secunda in care altceva iti distrage atentia.
Daca mergi in parc, se poate usor alege cu un cucui sau cu o julitura. Daca cucuiul a aparut, aplica asupra lui un prosop rece (in care introduci o punga care contine gheata) si lasa sa actioneze timp de 10 minute. Pentru astfel de situatii, gasesti la farmacie creme pe baza de arnica sau produse refrigeratoare, pe care trebuie sa le porti mereu in geanta.
Indiferent de gravitatea loviturilor, este bine sa te consulti cu doctorul in astfel de situatii.