Home Mama si tata Mamici Sarcina Cat timp trebuie sa pastrezi intre doua sarcini?

Cat timp trebuie sa pastrezi intre doua sarcini?

4 minute de citit

Orice familie isi doreste sa aiba cel putin doi copii. Dar cum putem sti cand este cel mai bine sa luam decizia de a ramane insarcinata pentru a doua oara, la ce distanta de timp dupa prima?

Autor: Claudia Ilies

Alaptarea nu este o metoda contraceptiva

Exista o convingere a tinerelor mame care cred ca nu pot ramane insarcinate in perioada in care alapteaza.  Intr-adevar, o noua sarcina intervine mai rar imediat dupa nastere, dar nu poate fi exclusa aceasta posibilitate.  Daca nu vrei sa ai o astfel de supriza, care poate fi neplacuta, cere sfatul medicului tau, care iti va recomanda o metoda contraceptiva potrivita starii tale.

Cel putin un an

Dupa sarcina si nastere, corpul tau are nevoie de timp pentru a reveni la normal. Adesea recuperarea totala poate interveni chiar dupa noua-zece luni. Specialistii recomanda o perioada de minim un an intre doua sarcini, pentru a permite corpului sa isi revina si mamei sa se ocupe asa cum trebuie de noul nascut, de a se obisnui cu noul statul de mama, cu noile responsabilitati. Perioada sarcinii este dificila si ar fi cu atat mai greu de suportat daca trebuie sa ingrijesti un nou nascut.

Doi ani si jumatate

Statistici americane arata ca bebelusii conceputi la o perioada de 18-24 de luni distanta de nasterea anterioara au riscuri reduse de a se naste prematur sau subponderal. Astfel, diferenta de varsta intre cei doi copii va fi de 2 ani si jumatate – 3 ani si poate fi cea mai buna decizie pentru o familie. Dupa acest interval chiar tanara familie poate fi pregatita sa primeasca un nou membru. Iar primul nascut nu mai este in acest moment dependent in totalitate de mamica lui, astfel ca aceasta se poate ocupa de noul bebelus.

Fiecare familie are propria poveste

Am prezentat situatiile ideale, dar deciziile trebuie luate in functie de posibilitatile fiecarei familii. Daca ai amanat prima sarcina pentru perioada de dupa 30 de ani sau mai mult, poate ca vei fi un pic presata de timp in legatura cu cea de-a doua sarcina. Daca nu exista probleme de fertilitate, parintii pot decide sa isi mareasca familia atunci cand simt ca este momentul potrivit pentru ei si se simt pregatiti pentru aceasta responsabilitate.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Citeste si...

Utilizarea cosmeticelor in sarcina. Am voie sa ma machiez daca sunt insarcinata?

De cele mai multe ori, cand o femeie afla ca este insarcinata umple frigiderul cu fructe s…