Cat de importanta este muzica pentru dezvoltarea copilului

Muzica este un instrument puternic pentru ridicarea vibratiilor corpului uman. In ziua de azi este cunoscut faptul ca fatul recunoaste vocea mamei datorita vibratiilor pe care aceasta le trezeste in corpul ei si al lui. S-a mers mai departe cu studiile si s-a concluzionat, fara putinta de tagada, ca muzica, inca din primele luni ale sarcinii, este perceputa de fat, care simte vibratiile acesteia. E greu de spus daca aude sunetele asa cum le auzim noi, dar nu e niciun dubiu ca le simte.

Astfel, daca mama asculta in timpul sarcinii o anumita melodie, copilul o va recunoaste si va reactiona pozitiv la ea daca o va auzi dupa nastere.

Copilului i se poate dezvolta gustul pentru un anumit gen de muzica inca dinainte de a se naste.

Nu mai este un secret faptul ca muzica are efecte benefice asupra mediului inconjurator. In urma experimentelor realizate, s-a vazut ca plantele se dezvolta mai armonios in compania muzicii. Mai mult, animalele sunt atrase de muzica si, daca este vorba despre animale domestice, ele chiar devin mai productive in compania unei muzici adecvate.

La fel, oamenii, in compania muzicii isi pot schimba starea de spirit si randamentul.

Stiind ca muzica armonioasa are efect benefic asupra dezvoltarii celulelor, nu ar trebui sa ne mire faptul ca ea este recomandata in prezent femeilor insarcinate. Mai mult, dupa nasterea copilului, se recomanda folosirea muzicii pentru a calma copilul si a-l ajuta sa adoarma mai usor.

Si, pentru ca muzica genereaza o stare placuta, cu siguranta ea va dinamiza si procesul cognitiv al copilului! Altfel spus, ascultand muzica care ii creaza o stare de bine, copilul dumneavoastra va asimila mult mai usor informatiile, iar acest lucru se explica prin faptul ca muzica dezvolta inteligenta emotionala.

Chiar daca pana la varsta de 3 ani copilul nu are abilitatea de a invata sa cante la un instrument, faptul ca poate produce sunete jucandu-se cu instrumentele muzicale de jucarie, este un proces benefic pentru viitor cand, poate, chiar va invata sa il foloseasca.

Copilul nu trebuie fortat sa invete sa cante la un instrument! El trebuie sa simta ca acest proces este doar un joc pe care il poate juca atunci cand doreste.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca se poate vorbi despre o inteligenta muzicala, iar aceasta incepe sa se dezvolte din al doilea semestru de sarcina si continua toata viata. Mai mult, inteligenta aceasta muzicala, care poate fi privita ca o deprindere de a asculta, simti si intelege muzica, este la fel de importanta ca orice alta deprindere, cum ar fi cea a vorbitului sau a scrisului.

Copiii sunt atrasi de muzica si pot face usor diferenta intre diferite ritmuri si chiar note muzicale. Altfel spus, pentru ei este usor sa invete, de la varste fragede, sa foloseasca un instrument, iar acest lucru ar trebui cultivat de parinti, nu pentru a scoate un pianist de performanta din copilul lor, ci pentru ca muzica stimuleaza memoria si inteligenta!

Muzica, dezvoltand inteligenta emotionala si empatia, ii va fi de folos copilului sa se dezvolte pe celelalte planuri.
S-a constatat ca activitatile muzicale de grup stimuleaza foarte mult capacitatea de socializare a copilului, acesta fiiind mult mai comunicativ si mai deschis cu cei din jur.

Multi parinti se intreba daca micutul are auz muzical sau inclinatii aparte pentru muzica. E bine de stiu ca auzul muzical il putem avea de la nastere, dar il si putem crea si dezvolta ulterior. In ce priveste inclinatiile muzicale ale copilului, ele vor fi evidente inca din primii ani de viata! Un copil cu astfel de inclinatii, si care nu e tinut departe de muzica sau de instrumentele muzicale chiar si de jucarie, va dovedi o facila utilizare a acestora, reusind ca, numai dupa prima auditie a unor sunete, sa le redea folosind instrumentul. Deci, dragi parinti, nu e nevoie de teste speciale, ci doar de putina atentie in ceea ce priveste felul in care copilul poate reda o linie melodica.

Atentie insa – daca ati descoperit un talent anume la copilul dumneavoastra, nu exagerati si nu fortati copilul sa lucreze si sa isi cultive acel har, pentru ca riscati sa ii creati un stres care, pana la urma, sa il duca in stadiul in care ajunge sa deteste sa faca acel lucru – astfel il veti priva de un instrument puternic pentru dezvoltarea lui.

semnificatia numelui nume fete nume baieti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*