Infertilitatea este diagnosticul pe care medicii il dau atunci cand femeia nu a ramas insarcinata dupa un an sau mai mult de sex neprotejat. Unele cupluri, insa, au nevoie de mai mult timp pentru a concepe un copil, mai ales daca au trecut printr-o perioada stersanta si diagnosticul nu este foarte potrivit. Din cele mai vechi timpuri oamenii s-au rugat pentru prosperitate si copii sanatosi si frumosi. Ce ne facem, insa, daca intr-un cuplu copilul se lasa mult asteptat, unul dintre parteneri fiind infertil?
Cuplurile care isi doresc copii, dar se lovesc de problema infertilitatii, trebuie sa stie ca aceasta problema este des intalnita, indiferent daca e vorba despre primul copil sau cei doi sunt deja parinti. Totusi, exista solutii care pot duce la un final fericit.
Cauzele infertilitatii
Oricum a fi, primul pas in cazul infertilitatii este depistarea cauzelor si, desigur, inlaturarea acestora. Uneori, problema este la femeie care poate suferi, de exemplu, de tulburari hormonale, un blocaj al trompelor uterine, endometrioza, etc. Dar poate fi si la barbat care poate avea un numar scazut de spermatozoizi, etc.
Varsta poate fi si ea una din cauzele, mai ales pentru femei, pentru ca incepand cu 30 de ani sansele ca o femeie sa conceapa un copil scad, iar dupa 35 de ani aceasta scadere se accentueaza dramatic.
Greutatea corporala este si ea una dintre cauze, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, pentru ca exista modificari hormonale care scad fertilitatea.
Tutunul, alcoolul, infectiile cu transmitere sexuala – toate contribuie la reducerea fertilitatii oricaruia dintre parteneri.
Cum actionam in cazul infertilitatii
Odata ce s-a pus diagnosticul de infertilitate, e firesc ca partenerii sa treaca prin momente de dezamagire, anxietate si nesiguranta. Insa ei nu se pot bloca aici si trebuie sa gaseasca taria de a merge mai departe si a discuta cat mai deschis cu un specialist in domeniu, care ii poate indruma pas cu pas catre finalul acela fericit si mult dorit.
Iata cativa din pasii care se pot urma
In primul rand, se vor elimina toate cauzele care pot sta la baza infertilitatii si se vor relua testele.
Partenerii pot creste sansa de a concepe un copil daca urmaresc zilele cele mai fertile.
In prezent, exista o multime de tratamente pentru cresterea fertilitatii, trebuie doar stabilit cu medicul specialist cel mai potrivit dintre acestea.
Se poate apela la inseminarea artificiala, sau chiar se poate folosi un tratament de fertilizare in vitro.
Si, nu in ultimul rand, se poate discuta si despre optiunea de a infia un copil.
Cand consultam medicul in cazul infertilitatii
Am gasit partenerul mult dorit, ne intelegem minunat si ne dorim un copil care se lasa insa mult asteptat. E timpul sa mergem la medic sau mai incercam? Iata cateva scenarii posibile.
Daca partenerii au sub 35 de ani si au incercat fara succes mai bine de un an, se pot gandi sa mearga la un specialist.
Daca partenerii au peste 35 de ani si au incercat deja mai bine de 6 luni e timpul pentru niste teste de infertilitate.
Daca unul din parteneri stie ca are probleme de sanatate care pot afecta fertilitatea, se poate merge oricand la un specialist – acele probleme trebuie rezolvate cat mai repede.
Indiferent de situatia in care va aflati, sa stiti ca, in cele mai multe cazuri, infertilitatea poate fi invinsa si ca, intr-un final, aproape orice cuplu poate avea un copil. Uneori poate fi un drum mai lung si, poate, mai anevoios, alteori nu e nevoie decat de un mic tratament.
Deci, dragi viitori parinti, nu va pierdeti speranta si nu renunati la unul dintre cele mai minunate realizari pe care le poate avea un cuplu – un copil sanatos.