Home Copii Bebelusi Cand trebuie sa-ti faci griji ca bebelusul tau nu se dezvolta normal

Cand trebuie sa-ti faci griji ca bebelusul tau nu se dezvolta normal

9 minute de citit

Primul an din viata bebelusului tau este foarte important. Somnul si hrana corespunzatoare ii vor dezvolta bebelusului sistemul imunitar. In cazul in care nu se hraneste corespunzator, nu va lua in greutate asa cum trebuie si va dezvolta probleme de sanatate.

Tot in primul an bebelusul isi intra intr-un ritm propriu de viata, iar tu ca mamica vei petrece clipe de neuitat alaturi de el. Inca de cand vei veni cu el acasa si pana in primul an vei invata sa iubesti mai mult, sa privesti, sa asculti, sa simti, sa oferi, sa te sacrifici si sa fii ingrijorata. Un cumul de sentimente pe care, cel putin in primele 12 luni de viata ale bebeluslui tau, le vei trai la intensitate maxima.

Dezvoltarea bebelusilor in primul an de viata. Cand trebuie sa-ti faci griji ca nu se dezvolta normal

E normal sa-ti pui des intrebari legate de greutate bebelusi, daca  bebelusul tau se dezvolta normal, daca e cumva bolnav si nu-si da seama si ce este de facut in astfel de situatii.

Ti-am pregatit aici cateva repere importante legate de dezvoltarea bebelusului in primul an de viata sau de ce nu se dezvolta normal.

Cand trebuie sa-ti faci griji ca bebelusul tau nu se dezvolta normal
Cand trebuie sa-ti faci griji ca bebelusul tau nu se dezvolta normal
  • Observi diferente de la nastere

Pentru ca bebelusul sa se dezvolte normal imediat dupa nastere el trebuie sa fie in primul rand sanatos. Nu face comparatie cu alti bebelusi, caci fiecare se dezvolta in ritmul propriu.

Daca puiutul tau s-a nascut prematur, el nu va avea acelasi start dupa nastere ca un nou-nascut la termen. Un prematur are nevoie de o ingrijire speciala in primele luni de viata, insa decalajul se va reduce in timp. Principalii factori care influenteaza evolutia unui sugar sunt alimentatia, mediul si conditiile imngienico sanitari, riscul de imbolnavire, factorii afectivi si educativi, exercitiile fizice si mediul de trai.

Alaptatul la san ar trebui sa fie baza dezvoltarii lui. Alaptarea la san aduce copilului toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si reprezinta un timp special menit sa creeze o legatura speciala intre mama si copil.

Fiecare mamica trebuie sa-i urmareasca constant greutatea, inaltimea, perimetrul cranian si toracic, circumferinta bratului si stratul de grasime.

  • Nu reactioneaza la zgomote

In prima luna auzul bebeluslui ar trebuie sa fie complet dezvoltat. El poate focusa o imagine la o distanta de aproximativ 20 de centimetri si distinge usor alternanta alb-negru, decat culorile. In cazul in care bebelusul nu reactioneaza la vorbele mamei sau anumite exclamatii, ori este cu totul absent, consulta un specialist.

  • Nu isi poate sustine capul sau este absent

La 3 luni un bebelus deja incepe sa gangureasca, imita unele sunete si nu mai este nevoie sa ii sustii capul. Daca dupa 3 luni bebelusul nu isi poate tine singur capul, daca nu deschide pumnisorii si nici nu da semne de concentrare asupra obiectelor care se misca in jurul lui e cazul sa ceri ajutor specializat.

Toate acestea sunt probleme ce trebuie identificate din timp, pentru a putea lua masurile ce se impun in dezvoltarea normala a bebelusului.

  • Nu poate tine in mana obiecte

Dupa varsta de 4 luni un bebelus ar trebui sa rada in hohote, sa poarte anumite conversatii in felul lui si sa prind anumite obiecte in manute. Pana la varsta de 7 luni, el trebuie sa se poata rostogoli, sa stea singur in fundulet si sa isi sustina bine greutatea cand vrea sa se ridice in picioare. E adevarat, toti bebelusii au ritmul propriu. Totusi, ar trebui sa iti faci griji daca pana la 7 luni bebelusul nu sta in fundulet, nu poate tine obiecte mici in mana sau nu e interesat de ele.

  • Bebelusul nu poate sta in picioare fara sprijin

Intre 8 si 12 luni bebelusul trebuie sa invete sa se ridice singur in picioare, sprijinindu-se de anumite obiecte si sa tina perfect anumite obiecte in manute.

Este perioada in care el exploreaza, se taraste rapid, sta in fundulet si poate chiar merge singur. Poti auzi din gurita lui si primele cuvinte sau vei observa ca va vrea sa manance singur. De acum, gesturile lui iti vor arata mai clar ceea ce doreste.

Ar trebui sa fie un semnal de alarma daca pana la un an bebelusul tau nu poate sa se tarasca ori sa stea in picioare fara sprijin.

  • Nu scoate niciun sunet pana la un an

Pana la varsta de un an bebelusul este din ce in ce mai indemanatic, mai activ si va incepe sa-i imite pe cei din jur, formandu-si propria personalitate. Va scoate anumite sunte sau cuvinte si va incerca sa se faca inteles. De acum, limbajul bebelusului va fi intr-o continua dezvoltare si va intelege tot ce-i spui.

Daca cel mic nu spune niciun cuvant pana la un an, daca nu comunica deloc prin gesturi, cu degetul sau cu capul este cazul sa ceri ajutorul medicului pediatru.

Intra in Lumealuijunior.ro si afla mai multe despre dezvoltarea normala a bebelusului tau.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Irina Stroe
Incarca mai multe articole in Bebelusi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Jucarii si articole pentru copii si bebelusi la Junios.ro

Cum ar fi sa stii ca poti cumpara tot ce iti trebuie pentru copilul tau din acelasi loc si…