Home Copii Bebelusi Alimentatie Cand si cum se face diversificarea la bebelusul mai mic de un an

Cand si cum se face diversificarea la bebelusul mai mic de un an

13 minute de citit

Cand incepem diversificarea bebelusului? Aceasta este una dintre nenumaratele intrebari, pe care si le pun majoritatea mamicilor, dupa primele luni de la nasterea copilului. Insa varsta nu este singurul aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi diversificarea bebelusului. Bebelusul tau este unic si se dezvolta in functie de laptele si cantitatea asimilata de acesta sau de gena mostenita de la parinti.  

Cand si cum se face diversificarea la bebelusul mai mic de un an

Cand se incepe diversificarea la bebelusi?

Daca in prima luna, bebelusul invata sa suga de la sanul mamei, la doua, trei luni, bebelusul va avea un program alimentar mai organizat. Odata ce incepe sa mai creasca, bebelusul de peste patru, cinci luni va simti nevoia sa incerce alimente noi.

In ceea ce priveste diversificarea la bebelusi, parerile sunt impartite. Sunt mamici care incep sa introduca anumite alimente inca din primele patru sau cinci luni de viata, insa specialistii recomanda ca aceasta sa nu se faca mai devreme de sase luni. In primele luni de viata, cel mai recomandat aliment pentru bebe este laptele matern.

Multe dintre tinerele mamici isi manifesta interesul fata de astfel de subiecte si fac, de multe ori, greseala sa nu consulte un specialist, ci anumite bloguri, unde isi dau cu parerea persoane neavizate despre alimentatia potrivita pentru bebelusul ei.  Astfel ajung sa faca multiple greseli in ceea ce priveste diversificarea si alimentatia corecta a bebelusului.

Exista multiple semne care iti vor da de inteles ca bebelusul tau este pregatit sa manance si alte alimente, in afara de laptele matern sau cel praf, si anume:

– isi tine capul drept, fara sa fie ajutat

– poate sta in fundulet, fara ajutor

– are o greutate peste limita normala varstei

– pofteste si saliveaza din ce in ce mai des la alimentele pe care le mananci tu

– introduce in gurita tot felul de lucruri pe care incearca sa le rontaie

– i-au aparut primii dintisori de lapte

– tine anumite alimente in gurita si le mesteca timp de cateva secunde inainte de a le inghiti

Insa, inainte de toate acestea, pregateste-te moral si fizic pentru ceea ce va urma.

– Achizitioneaza toate ustensilele de care ai nevoie, atunci cand incepi procesul de diversificare: un castronel practic, lingurita de silicon, bavetica si eventual scaun de bebelusi, cu un design atractiv.

– Inarmeaza-te cu multa rabdare atunci cand bebelusul tau refuza mancarea, o arunca din gurita sau incepe sa planga cand incerci sa-i introduci mancarea in gurita.

Specialistii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda ca alimentatia copilului, din primele luni de viata, sa fie cat mai diversa, sa contina alimente diferite, fara sa le imparti pe grupe de varste. Regula de baza este sa introduci un aliment nou la patru zile, pentru a vedea cum reactioneaza bebelusul dupa ce mananca. De asemenea, specialistii OMS Romania nu recomanda introducerea alimentelor solide la intamplare.

Cum incepi diversificarea bebelusului tau si care sunt alimentele pe care trebuie sa le introduci in functie de varsta?

In primul rand trebuie sa incepi diversificarea cu alimente prietenoase cu stomacul slab dezvoltat al bebelusului. Specialistii recomanda sa incerci cerealele speciale pentru bebelusi, combinate cu lapte si apoi, treptat, introduci in alimentatia bebelusului, banane, mere, pere, avocado sub forma de piure subtire.

 

Bebelusul cu varste cuprinse intre 6 si 9 luni

Fructe

Diversificarea cu fructe, la bebelusii cu varsta cuprinsa intre sase si noua luni, trebuie sa se faca astfel:

– Marul este alegerea cea mai potrivita la inceputul diversificarii, avand risc scazut de a provoca alergii;

– Para este un alt fruct ce poate fi introdus chiar de la inceputul diversificarii. Este bogata in fibre, potasiu si vitamina C.

– Banana, bogata in potasiu si magneziu se asimileaza usor de organismul bebelusului;

– Avocado este un alt aliment important, recomandat bebelusilor in primele luni de viata, foarte nutritiv si usor digerabil.

De asemenea, piersicile, caisele, prunele, kiwi, strugurii, afinele, pepenele, ciresele sau citricele sunt alte alimente foarte sanatoase, hranitoare, blande cu stomacelul bebelusului si bogate in vitamine, potrivite in primele sase, noua luni de viata.

Legume

Diversificarea cu legume la bebelusii de sase, noua luni se face incepand cu: morcov, pastarnac, telina, dovlecei, conopida, spanac, ceapa, carof dulce, ardei gras, mazare, broccoli, sfecla rosie, praz sau usturoi, sub forma de piureuri lichide. Morcovul se afla in capul listei de legume cu care poti incepe diversificarea alimentatiei bebelusului tau. Este bogat in beta-caroten si o sursa bogata de vitamina A, esentiala in procesul de crestere. Dupa aceea, sfecla, spanacul si cartoful sunt alte  alimente deosebit de importante in alimentatia celui mic.  Toate se adauga in pireuri subtiri sau supe.

Cereale

Cele mai indicate cereale pentru bebelusii intre sase si noua luni sunt: graul, secara, orzul, ovazul, quinoa, orezul, porumbul, secara sau meiul. Specialistii recomanda insa prundenta, chiar si atunci cand este vorba despre introducerea painii in alimentatia bebeluslui. Cu sau fara gluten, cerealele pot fi daunatoare.

Carnea

In primele sase, noua luni de viata, bebelusii au voie sa consume carne de pui, curcan si vita. Carnea reprezinta o sursa bogata de proteina si fier, pentru dezvoltarea nromala a bebelusului. O alta proteina recomandata acestei varste este galbenusul de ou.

Lactate

In afara de laptele matern sau formula de lapte, bebelusul de sase, sapte, opt sau noua luni poate consuma iaurt si branza  de vaci, dar nu laptele de vaca. Specialistii recomanda introducerea laptelui de vaca in alimentatia bebelusului, dupa varsta de un an.

 

Bebelusul de 9, 10, 11 si 12 luni

Fructe

Daca bebelusul tau a implinit varsta de noua luni, ii poti introduce in alimentatie si alte fructe, precum: ananas, mango, gutui, curmale, fructe confiate sau visine.

Mango este foarte nutritiv, are un gust asemanator cu cel al piersicilor si poate fi introdus cu lejeritate dupa noua luni. De asemenea, fructele exotice, prezente intr-o gama diversa si pe piata noastra, reprezinta o bogata sursa de vitamine pentru bebe. Gutuile pot fi introduse dupa varsta de sase, sapte luni, fiind bogate in vitamina A, E si complexul B. In acelasi timp gutuile sunt un bun remediu impotriva constipatiei.

 

Legume

Dintre legumele, potrivite pentru bebelusii cu varste cuprinse intre noua luni si un an, cele mai recomandate sunt: castravetele, salata, varza, vinetele, ciupercile, guliile sau ceapa, pe langa cele cu care s-a obisnuit deja.

 

Cereale

Alte cereale, bogate in nutrienti, pe care le poti introduce in alimentatia bebelusului tau, dupa varsta de noua luni sunt cele care au la baza grau, secara sau sub forma de paste.

 

Carne

In aceasta perioada cea mai recomandata proteina este carnea de pui, ficateii de pui.

 

Lactate

Pe langa portia de lapte de la san sau lapte praf, bebelusul de peste noua luni poate consuma branzica de vaci, unt, urda, chefir si smantana, in functie de cat de pofticios este. In acest fel portia de proteine este asigurata si bebelusul tau se va dezvolta normal.

O mamica va sti cand este cel mai potrivit moment pentru inceperea diversificarii bebelusului ei si cum sa-i fac pofta micutului sa incerce alimente noi, benefice in primele luni de viata. Tot ea este cea care va face alegerile cele mai potrivite.

Mai multe detalii despre diversificarea la bebelusi gasesti in aceasta pagina.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Alimentatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Cum să ai grijă de dantura copilului tău: Sfaturi și trucuri pentru o igienă orală sănătoasă

Igiena bucală are o influență majoră asupra sănătății generale a organismului, deoarece di…