Home Mama si tata Mamici Sarcina Calendarul sarcinii este diferit daca astepti gemeni?

Calendarul sarcinii este diferit daca astepti gemeni?

2 minute de citit

gemeniSarcina este o mare aventura in general, dar lucrurile se complica daca vei fi mama de gemeni. De la primele simptome si pana la nastere, aceasta sarcina trebuie supravegheata atent, din cauza riscurilor la care este expusa mama, dar mai ales pentru cei doi bebelusi. Evolutia acestei sarcini este un pic diferita de una obisnuita.

Autor: Claudia Ilies

Simptomele sarcinii sunt mai puternice

Desi greturile nu sunt atat de frecvente la femeile care asteapa gemeni, in situatia in care apar, sunt mai intense. Cresterea in greutate va fi mai mare si mai rapida.

Calendarul sarcinii este incarcat

Sarcinile gemelare sunt dificile pentru femeile insarcinate. Greutatea bebelusilor se modifica rapid, modificarile corpului sunt semnificative, durerile sunt mai pronuntate si posibilitatea de a dezvolta tensiune arteriala este de 3 ori mai mare.

Exista riscuri si pentru bebelusi: pot dezvolta sindromul transfuzor-transfuzat (un fat prezinta o greutate mai mica), cu riscul ca unul dintre copii sa aiba ulterior probleme de crestere. Este necesara monitorizarea speciala si frecventa: o ecografie realizata intre a saptea si a zecea saptamana va determina numarul de saci si placenta.

Ecografiile vor fi facute lunar (si nu trimestrial ca in cazul sarcinii normale) pentru ca medicul sa se poata asigura ca totul este in regula.

Calendarul sarcinii este mai scurt

Daca o sarcina normala dureaza 40 de saptamani, una gemelara este in medie de 37 de saptamani. Exista riscuri reale de nastere prematura, asa ca este esential sa va odihniti si sa intrati in concediu de maternitate mai devreme, chiar de la inceputul lunii a sasea de sarcina sau chiar mai devreme.

 

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

In ce saptamana de sarcina esti? Fa testul si afla varsta sarcinii tale

Simti ca esti insarcinata, insa esti nerabdatoare sa stii varsta sacinii tale chiar inaint…