Home Copii Bunici prea cicalitori? Iata cum sa te descurci cu ei

Bunici prea cicalitori? Iata cum sa te descurci cu ei

6 minute de citit

In special la primul copil, parintii vostri ar putea incerca sa preia fraiele educarii micutului si sa isi impuna, poate prea mult, punctele de vedere si propriul stil. Daca ai putea considera un ajutor binevenit sprijinul lor in ingrijirea bebelusului si hranirea lui, atunci cand vine vorba de educatie, ar putea sa te incomodeze ori chiar sa te irite interventiile lor dese.

Autor: Mihaela Dinu

Ceea ce trebuie sa iti amintesti mereu este ca parintii vostri, adica bunicii copilului vostru, sunt bine intentionati si scopul lor este sa isi foloseasca experienta in cresterea si educarea copilului, asa cum stiu ei cel mai bine. Cu toate acestea, unele dintre metodele lor ti-ar putea parea invechite iar implicarea lor in viata nepotelului poate sa iti dea senzatia ca ti se submineaza autoritatea sau ca te infantilizeaza.

Iata cateva reguli care te pot ajuta sa treci peste sentimentul neplacut pe care l-ai putea simti si sa reglezi, intr-un fel, centrul de greutate in relatiile dintre voi:

1. Tine minte ca parintii vostri sunt bine intentionati si ar putea ca ingrijirea nepotelului sa ii faca sa se simta responsabili si ca, intr-o anumita masura, ai nevoie de ei. In cazul multor persoane active care ajung la pensionare, perioada de dupa e extrem de frustranta si apare sentimentul de inutilitate. Percepe ajutorul lor ca pe un simplu ajutor sau o nevoie de reconfirmare si nu ca o critica la adresa ta.

2. Daca ti se pare ca bunicii sunt implicati in educarea copilului tau mai mult decat ti-ai dori, incearca sa intervii, fara sa ii faci sa se simta inlaturati. Spune-le ca si relatia parinte – copil este foarte importanta si ca, pana la urma, daca nu locuiti impreuna, ei nu vor ramane pentru totdeauna langa micut. El trebuie sa fie obisnuit cu parintii, cei care, pana la urma, vor trebui sa contribuie la educatia lor zi de zi, pana cand acestia parasesc casa parinteasca.

3. In cazul in care bunicii vor sa foloseasca metode cu care tu nu esti de acord, le poti atrage atentia in mod discret si sa le explici cauza pentru care ai prefera ca ei sa procedeze altfel. De exemplu, multi dintre bunicii de azi ar putea fi inca obisnuiti cu bataia copilului. Multi dintre noi am incasat cate o palma sau chiar o bataie crunta in copilarie, aceasta metoda fiind considerata potrivita pentru educarea copilului. Explica-i ca violenta naste violenta si ca fiind brutal cu copilul tau acesta ar putea sa preaia comportamentul si sa il aplice in relatiile lui cu ceilalti. O explicatie verbala e mult mai eficienta si, in plus, explicatiile il vor ajuta pe micut sa comunice, sa analizeze si sa sa isi dezvolte limbajul.

4. Nu ii exclude total pe parintii vostri din viata copilului, insa pur si simplu fiti voi „mai prezenti”, mai apropiati. Ii puteti include pe bunici in toate activitatile copilului, oferindu-le si posibilitatea sa ajute la ingrijirea si educarea copilului. De asemenea, lasa-le o seara sau doua in care sa adorma copilul si sa ii citeasca povesti inainte de culcare sau stabiliti o zi in care sa il scoata la plimbare.

5. O lipsa de implicare din partea parintilor ar putea fi perceputa de catre bunici ca o invitatie la „preluarea controlului” in relatia cu micutul. Daca ai prea multe sarcini de serviciu care te impiedica sa fii alaturi de copilul tau de fiecare data cand e nevoie, nu te mira ca bunicii sa se implice mai mult, pentru a suplini lipsa ta.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citeste si...

Crăciunul copiilor cum poate aduce distracție, surprize și multă bucurie

Crăciunul este, fără îndoială, unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, mai ales…