Home Copii 1-5 ani Bolile copilariei: pojar, varicela si oreion

Bolile copilariei: pojar, varicela si oreion

4 minute de citit

Fiecare copil cu varsta intre 3 si 6 ani se poate intalni cu aceste boli. Cum putem preveni aparitia lor sau cum trebuie sa ii ingrijim pe cei mici daca s-au imbolnavit.

Autor: Claudia Ilies

Pojarul

Daca cel mic are febra, nasul infundat. ochii ii curg si o tuse uscata il chinuie, este posibil sa fi contactat pojar, acestea fiind primele simptome. Celui mic ii lipseste si pofta de mancare.

Pe obraji ii vor aparea mici puncte albe care dispar in momentul in care corpul se umple de mici puncte rosii. Nu trebuie sa te sperii, in principiu este o boala usoara, dar uneori pot aparea complicatii precum: otita, boli bronho-pulmonare sau chiar encefalita.

Primul pas este scaderea temperaturii si calmarea tusei cu ajutorul medicamentelor recomandate de medic. Daca infectia este prea mare, ii pot fi administrate antibiotice.

Varicela

Poate aparea intre 2 si 10 ani si poate fi contactata prin saliva (tuse sau stranut) si prin leziuni veziculare. Bubite roz apar pe tot corpul, uneori si in gura, care se transforma apoi in vezicule.

Urmeaza mancarimea severa. Aceasta boala este foarte contagioasa, inca de la debut si pana in a opta zi. Varicela este usoara, dar din cauza mancarimii si a scarpinarii bubitelor, pot aparea infectii care pot pot deveni cicatrici permanente.

Oricat de greu ar fi, trebuie sa il impiedici pe bolnav sa se scarpine si dezindecteaza-i pielea zilnic. Se trateaza cu antihistaminice orale si cu mixtura mentolata local. Daca varicela pare un stres imposibil de suportat, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, trebuie sa stii ca este mai bine sa faca boala in copilarie. Pentru adult, simptomele sunt insotite de febra si dureri de cap groaznice.

Oreionul

Se raspandeste prin saliva si se manifesta prin dureri de cap si gat, insotite de febra usoara.  Copilul se va confrunta cu dificultati la inghitit si mestecat. Glandele salivare si urechile se umfla si copilul sufera.

Gatul pare umflat si riscurile cresc cu cat umflaturile sunt mai mari. Prima masura este scaderea temperaturii si calmarea durerilor si a inflamatiilor cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic.  Compresele calde vor calma inflamatia si il vei ajuta daca ii vei da sa manance preparate lichide, pe care nu trebuie sa le mestece.

Nu are voie sa iasa afara pana cand inflamatia nu se va reduce, potrivit instructiunilor medicului.

Aceste boli pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin (vaccinul ROR – rujeola, oreion, rubeola) care poate fi facut incepand de la 15 luni si poate fi reluat intre 4 si 7 ani.

Foto: advancedkare.com.au

  • Pojarul

    In SUA, este rar ca un copil sa se imbolnaveasca de pojar (cunoscut si sub numele de rubeo…
Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Claudia Ilies
Incarca mai multe articole in 1-5 ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

5 motive pentru care copiii nascuti primavara sunt mai speciali, conform studiilor

Primavara este anotimpul in care natura revine la viata si odata cu ea si oamenii, si viet…