Home Mama si tata Mamici Sarcina Beneficiile terapeutice ale drenajului limfatic manual, chiar si in sarcina

Beneficiile terapeutice ale drenajului limfatic manual, chiar si in sarcina

6 minute de citit

Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu masajul si beneficiile pe care acesta le are asupra corpului si a mintii. Insa nu multa lume stie ca exista si masaje terapeutice, cum ar fi drenajul limfatic manual, care ajuta la eliberarea toxinelor din organism. Iar acest tip de masaj este potrivit si pentru femeile insarcinate.

Ce este drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual este o forma blanda de masaj care stimuleaza sistemul limfatic si ajuta la eliminarea toxinelor si a reziduurilor celulare. El intareste sistemul imunitar si are nenumarate alte beneficii asupra organismului, printre care se numara si rezolvarea problemei de retentie de apa la femeile insarcinate. 

Pentru a intelege pe deplin beneficiile drenajului limfatic, se recomanda sa aflam mai multe lucruri despre sistemul limfatic.

Ce este sistemul limfatic, ce rol are si cum functioneaza

Organismul uman dispune de sistemul circulator care are rolul de a hrani celule si care are propriul motoras – este vorba de inima, dar si de un sistem adiacent, numit sistemul limfatic, care are rolul de a strange toxinele si reziduurile produse de celule. 

Sistemul limfatic trece prin ganglionii limfatici care actioneaza ca niste filtre, retinand toxinele si eliminandu-le prin transpiratie sau, uneori, prin urina. Aceste toxine sunt substante daunatoare organismului si pot include bacterii, virusi, celule deteriorate sau chiar celule canceroase. Cand bacteriile sau alti virusi ajung in ganglionii limfatici, acestia isi cresc productia celulelor albe din sange, se maresc si vor fi percepute sub forma unor noduli. Corpul uman are intre 400 si 700 de ganglioni limfatici – numarul lor depinde de la o persoana la alta.

Din pacate, sistemul limfatic nu are un motoras. El este activat pe cale naturala atunci cand facem miscare sau de cateva alimente ca echinaceea sau lamaia. Cum oamenii nu se alimneteaza corect si nici nu fac miscare, sistemul limfatic incepe sa nu mai functioneze corespunzator.

Din fericire, drenajul limfatic manual este o solutie foarte buna pentru a stimula sistemul limfatic si a echilibra situatia generala in organism.

In ce consta drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual este o tehnica manuala specializata care consta in miscari foarte blande si ritmice. El se poate face doar de catre un terapeut special instruit, care trebuie sa cunoasca foarte bine anatomia si structura sistemului limfatic. Astfel, el stie ca fiecare miscare a pielii in directia fluxului limfatic incurajeaza scurgerea fluidelor si a reziduurilor.

In functie de dorintele pacientilor si de problemele semnalate de acestia, masajul limfatic se poate focaliza pe partea superioara a corpului, adica in zona fetei, a gatului si a bratelor. 

Dupa un masaj limfatic se recomanda sa se bea multa apa pentru eliminarea toxinelor si sa se reduca consumul de sare. Alcoolul va fi interzis o perioada.

Beneficiile drenajului limfatic manual

Oricine poate beneficia de efectele unui drenaj limfatic manual. Acestea sunt foarte multe si includ:

  • Detoxifierea – organismul are nevoie de drenaj limfatic pentru a reduce efectele negative ale consumului alimentelor cu continut ridicat de grasimi si lipsa exercitiilor fizice.
  • Amelioreaza cefaleea – cele mai multe dureri de cap, inclusiv cele care au drept cauza sinuzita, au la baza congestia limfatica si raspund foarte bine drenajului limfatic. Odata ce tesuturile sunt decongestionate, limfa si fluxul de sange isi reintra in normal si astfel se reduc durerea si disconfortul.
  • Grabeste vindecarea – dupa o interventie chirurgicala sau un accident, tesuturile pot fi umflate si dureroase. Drenajul limfatic manual ajuta la reducerea inflamatiilor si grabeste vindecarea.
  • Ameliorarea retentiei de lichide – retentia de lichide este foarte problematica, mai ales la femeile insarcinate. Prin drenaj limfatic manual problema se poate ameliora considerabil.

Nu mai sta pe ganduri, beneficiaza acum de efectele benefice ale unui drenaj limfatic manual – vei simti imediat schimbarea.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum poate afecta infectia urinara femeile insarcinate

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru o femeie, insa aceasta poate fi …