Cezariana este una dintre nasterile care, de cele mai multe ori, poate fi programata. Astfel, vei avea suficient timp sa iti organizezi bagajul pentru maternitate si sa introduci in el tot ceea ce vei avea nevoie pentru nasterea prin cezariana. Produse pentru zilele de dupa nastere, fie ea vaginala sau cezariana, dar si produse speciale pentru perioada de dupa operatie isi vor face loc in bagajul pentru maternitate.
Autor: Mihaela Dinu
Ce contine bagajul de maternitate pentru nasterea prin cezariana
Inainte de toate este recomandat ca bagajul de maternitate sa fie facut din timp. Nu poti sti niciodata ce urgente sau situatii pot sa apara, chiar si in cazul unei nasteri programate.
Produse destinate nasterii prin cezariana au rolul de a ajuta proaspata mamica sa isi protejeze cicatricea si sa se refaca mai usor dupa operatia de cezariana.
Ca dupa orice fel de interventie chirurgicala, zona inciziei va trebui sa fie protejata cat mai bine cu putinta.
Chiloti cezariana – lucruri necesare la nastere
Chilotii cezariana contin o banda de silicon in zona cicatricii si ajuta la vindecarea si protejarea zonei operate. Aceasa poate fi extrem de sensibila si dureroasa si tocmai de aceea are nevoie de o ingrijire speciala.
Rochie larga pentru iesirea din spital – lucruri necesare la nastere
Pantalonii de gravida pot sa fie incomozi in zona inciziei realizate prin operatia de cezariana. Tocmai de aceea, o rochie larga este ideala daca vremea o permite. Evita rochiile stramte in zona taliei sau din materiale prea rigide. Daca este prea frig, insa, opteaza pentru pantaloni din material elastic, de trening spre exemplu, dintr-o tesatura cat mai naturala (bumbac sau in), care sa nu puna presiune si sa nu irite suplimentar cicatricea. Tinuta potrivita a oricarei proaspete mamici, vulnerabile dupa o nastere, contribuie la confortul si la starea fizica a acesteia.
Foto: weheartit.com
Sutien si pijamale pentru alaptare – bagaj maternitate cezariana
Daca vei putea alapta, ceea ce e de preferat, vei avea nevoie sutiene si pijamale speciale, care sa iti ofere posibilitatea sa iti eliberezi sanii fara efort. Masele bebelusului sunt dese astfel ca va trebui sa faci acest lucru mai des decat conditia ta de proaspat operata ti-o permit in conditii de confort. Pijamalele si sutienele pentru alaptare au, insa, un mecanism de desfacere care le face foarte practice si se vor dovedi de mare ajutor atunci cand miscarile tale vor fi destul de limitate din cauza durerii operatiei.
Alege o pijama sau o rochie de noapte, neaparat din bumbac, cu deschidere speciala in zona sanilor pentru ca procesul de alaptare sa se desfasoare cat mai usor si mai firesc.
Absorbante – bagaj maternitate cezariana
In cazul operatiei de cezariana, dar si dupa o nastere vaginala, folosirea absorbantelor este necesara din cauza ca in primele zile de dupa operatie, apar unele sangerari. In aceste zile, se elimina lohiile, adica niste cheaguri de sange care provin in principal de la desprinderea placentei de uter. Sunt doar cateva zile in care se va petrece acest fenomen cat se poate de normal.
Alege niste tampoane de calitate pentru a le folosi dupa nastere care pot sa sustina cantitatea de sangerare. Pune in bagajul pentru spital suficiente absorbante pentru a putea sa le schimbi in mod regulat.
Ce mai trebuie sa contina bagajul pentru maternitate
Pentru mama:
Sutiene fara cusaturi
In perioada de dupa nastere, sanii pot fi extrem de sensibili si cusaturile ar putea fi deranjante. Tocmai de aceea, se recomanda ca bagajul sa contina si sutiene si/sau bustiere fara cusaturi, care vor asigura confortul sanilor.
– act de identitate
– dosarul analizelor din timpul sarcinii
– telefon mobil si incarcator
– lista cu persoanele si numerele de telefon ale celor pe care vrei sa ii suni sa le ceri ajutorul daca vei avea nevoie de ceva sau pe care sa ii anunti despre nasterea bebelusului
– tampoane de alaptare
– prosop, capot, papuci de casa, sosete si lenjerie intima pentru cateva zile
– sampon, sapun, pasta de dinti, periuta de dinti, cosmetice (crema, balsam de buze, antiperspirant, crema pentru sfarcuri – pentru tratarea mameloanelor crapate – probleme care pot sa apara la alaptare), unghiera (pentru cazul in care ti se agata o unghie), piaptan
– pompa pentru san, manuala sau electrica (foto: freeappliances.org)
– servetele si gel antiseptic
– gustari sanatoase (fructe uscate, nuci, fructe proaspete, apa, batoane cu cereale)
– carti despre ingrijirea copilului / reviste relaxante
– o agenda si pix (pentru a nota ideile importante, to do-urile, orele care care mananca bebe)
– punga pentru haine murdare
– elastice de prins parul
– cana
Pentru bebe:
– unghiera, pampersi, cateva schimburi de body-uri pentru spital (foto: asia.ru), manusi pentru nou nascuti, sepcuta
– haine pentru plecarea acasa (in functie de sezon)
– landou pentru transportul bebelusului
– perna pentru alaptat
– paturica pentru bebe
– patura pentru plecarea acasa (daca temperatura e scazuta)
– suzeta, babetici
– kit de recoltare a celuelor stem