Atacurile de panica si anxietatea in sarcina

Atacurile de panica si anxietatea in sarcinaTotusi, o femeie cu anxietate si atacuri de panica trebuie sa amane conceperea unui copil?

“N-as afirma chiar c-ar trebui sa amane momentul conceperii unui copil dar consider ca este important sa se pregatesca, sa urmeze un program de psihoterapie inainte de sarcina care sa le poata ajuta sa inteleaga si sa reactioneze pozitiv pe durata sarcinii, mai ales ca in acesta perioada nu pot beneficia de terapie medicamentoasa, recomanda medicul specialist neonatolog.

Viitoarele gravide cu anxietate si atacuri de panica ar trebui sa urmeze psihoterapie inca dinainte de a concepe un copil

“Femeile cunoscute cu tulburari psihiatrice de tipul anxietatii sau depresiei aflate sub tratament cronic psihotrop, trebuie informate despre riscul malformativ fetal al acestora. Este de dorit ca sarcina sa fie programata dupa cel putin 3 luni de la intreruperea acestor medicamente. Pentru femeile cu tulburari usoare, se poate efectua consiliere psihologica preconceptionala si pe parcursul sarcinii, fara a fi necesara, in aceste cazuri, amanarea sarcinii”, e de parere si medicul primar in obstetrica si ginecologie.

 Psihoterapie la cabinet sau online, cu audio si video, prin Skype, inainte de a ramane insarcinata

Recomandarea psihoterapeutului este ca “femeile care se confrunta cu stari de anxietate si cu atacuri de panica sa apeleze la ajutor psihoterapeutic atunci cand hotarasc sa ramana insarcinate sau imediat dupa. Din fericire anxietatea este o tulburare perfect vindecabila. Psihoterapia cognitiv comportamentala si-a dovedit eficienta in nenumarate studii clinice. Impreuna cu un psihoterapeut aceste femei vor reusi sa inteleaga ce se intampla in mintea si corpul lor atunci cand au aceste stari si vor reusi sa lucreze cu cauzele lor (adica modul uneori eronat si irational de a interpreta anumite situatii) asa incat sa isi poata aduce copilul pe lume cu mai mult echilibru.

In plus, gandirea rationala dobandita in sedintele de psihoterapie cu siguranta ca le vor ajuta in a isi explica si controla multe dintre nelinistile firesti care apar in aceasta perioada, dar si in cea de dupa nastere. Pentru femeile carora le este mai dificil sa iasa din casa sau sa se deplaseze la cabinet, exista si varianta de psihoterapie online, cu audio si video, prin Skype.”

Foto: guardian.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *