Atacurile de panica si anxietatea in sarcina

In ce mod este influentat bebelusul de atacurile de panica si anxietatea mamei?

“Anxietatea este un tip de emotie care provine dintr-un anumit mod catastrofist si dramatic de a interpreta anumite situatii. Din pacate acest mod de a gandi poate fi transmis copilului prin imitare sau chiar prin invatare in decursul educatiei sale ulterioare.”, spune Irina Paraschiv, psihoterapeut.

Atacurile de panica si anxietatea in sarcina“Daca mama va obisnui sa interpreteze anumite situatii ca fiind foarte “dramatice” atunci copilul va prelua acest mod de a gandi ca fiind unul firesc si sanatos. Acest lucru poate duce pe mai departe la instalarea unei stari de neliniste in copil, ceea ce cu siguranta este daunator pe termen lung.”

“Este dovedit stiintific ca atacurile de panica in sarcina pot induce un sters mental si fizic care poate afecta dezvoltarea fetala. Sarcina este o perioada in care pastrarea sanatatii si echilibrului mental este foarte importanta.”, admite Dr. Catalina Iordan, medic specialist neonatologiein cadrul retelei private de sanatate REGINA MARIA.

Fatul poate fi afectat de atacurile de panica si anxietatea mamei?

“Pe masura ce se devolta si creste, fatul primeste constant, transplacentar, „mesaje” din partea mamei sale si nu includem aici doar perceperea ritmului cardiac matern, ci si semnale chimice sau chiar semnale privind starea mentala materna.

Studii materno-fetale au dovedit influenta starilor de anxietate materna asupra fatului si dezvoltarii neurocomportamentale ale viitorului bebelus. Acestea au urmarit atat dezvoltarea neurologica pe etape a bebelusilor, cat si aspectul asupra unor zone distincte din creierul acestora utilizand metode de evaluare paraclinica de tipul rezonantei magnetice nucleare.

Acesta metoda a identificat modificari in arhitectura unor structuri precum cea amigdaliana cerebrala in cazul copiilor proveniti din mamici cu tulburari din spectrul anxios-depresiv pe durata sarcinii. A fost de asemenea dovedit stiintific ca echilibrul psihic matern influenteaza nou-nascutul alaptat, ingrijit si crescut intr-un mediu calm, prietenos. Acesta se va dezvolta armonios va creste frumos si se va dezvolta pozitiv pe plan emotional, afectiv si cognitiv.”

O femeie cu anxietate si atacuri de panica trebuie sa amane conceperea unui copil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *