Home Mama si tata Mamici Preconceptia Antidepresivele in sarcina, tratament pentru mama, riscuri pentru fat

Antidepresivele in sarcina, tratament pentru mama, riscuri pentru fat

3 minute de citit

medicamente antidepresive in sarcinaAnxietatea, atacurile de panica sau depresia pot sa apara si in timpul sarcinii, independent de schimbarile hormonale specifice acestei perioade. Numite tulburari afective, acestea pot duce la sentimente puternice de tristete sau teama si pot necesita tratament de specialitate si o medicatie constand in antidepresive.

Autor: Mihaela Dinu

Chiar daca, initial, antidepresivele din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei  (SSRI), Prozac, Zoloft, au fost considerate ca fiind sigure in timpul sarcinii, s-a aratat ulterior ca si acestea pot avea efecte negative majore asupra fatului. Daca sunt luate in timpul sarcinii, in special in ultimul trimestru de sarcina, pot sa creasca riscul aparitiei unor afectiuni grave pentru copil, cum ar fi hipertensiune pulmonara persistenta a nou-nascutului (HTPPN).

HTPPN creste presiunea sangelui in vasele de sange ale plamanilor si, astfel, determina un flux sangvin anormal catre plamani si inima, fapt care duce la oxigenare insuficienta. Efectele directe sunt: tulburari de respiratie, culoare vinetie a pielii si a buzelor, varsaturi sau probleme de alimentare, oboseala mare, dificultate in a adormi, plans intens, intepenirea sau relaxarea muschilor,tremuraturi, spasme, iritabilitate sau valori scazute ale zaharului in sange.

Antidepresivele cresc riscul de malformatii si autism

Malformatiile congenitale si autismul reprezinta alte pericole la care este expus copiul prin tratamentul cu antidepresive al gravidei. Legatura dintre folosirea de antidepresive in timpul sarcinii si aparitia malformatiilor congenitale sau  a autismului la bebelusi nu a fost in mod clar demonstrata. Cu toate acestea, cercetarile si studiile efectuate pe animale au aratat o anumita legatura intre consumul acestor substante in timpul sarcinii si aparitia afectiunilor fizice sau psihice la copiii expusi la acestea in viata intrauterina.

Chiar daca sansele aparitiei unor malformatii sau a altor boli este redus, utilizarea antidepresivelor in sarcina poate creste aceste riscuri chiar si de patru ori fata de sarcinile in care nu se folosesc antidepresive.

De asemenea, medicamentul trece si in laptele matern, astfel ca aceste antidepresive nu trebuie utilizate in timpul alaptarii.

Desigur, nu toti copiii expusi la substantele prezente in antidepresive prezinta aceste simptome, insa e un risc pe care fiecare mama trebuie sa fie gata sa si-l asume.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Preconceptia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Idei de bijuterii pe care le poti cumpara pentru sotia ta care este insarcinata

Maternitatea si intemeierea unei familii sunt momente importante in viata unei femei, iar …