Analgezicele afecteaza fertilitatea?

medicamenteTe-ai intrebat daca exista vreun risc daca esti nevoit sa apelezi la analgezice? Potrivit Inserm, exista riscuri doar pentru persoanele care obisnuiesc sa consume doze mari de aspirina sau paracetamol.

Autor: Claudia Ilies

Aspirina sau paracetamolul ar putea afecta fertilitatea barbatilor?

Cercetatorii de la Institutul National de sanatate si cercetare medicala de la Rennes au aratat ca analgezicele pot afecta producerea de testosteron la adulti.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialistii au cultivat in vitro mostre de tesut testicular cu paracetamol, aspirina si un alt anti-inflamator numit indometacin, in dozele maxime recomandate.  Dupa 24 de ore au observat ca producerea de hormoni steroidieni a fost afectata, dar si alti factori responsabili pentru caracterul masculin si fertilitate au fost influentate.

Cine poate suferi din cauza consumului de analgezice?

Daca le consumati ocazional nu trebuie sa va ingrijorati. Efectele nocive pot aparea daca se depasesc dozele maxime recomandate.  Acestea pot afecta si performantele sportive, altfel ca si sportivii trebuie sa le evite, mai ales in situatiile in care acestia obisnuiesc sa le utilizeze preventiv. Pe langa riscul in privinta fertilitatii, pot aparea probleme generale de sanatate.

Feminizarea nou-nascutilor

Cercetatorii au mai lansat avertismente in legatura cu acest aspect si in 2010, cand studiile au confirmat efectul perturbator al analgezicelor. Scaderea productiei de testosteron conduce la feminizarea noilor nascuti de sex masculin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *