Home Mama si tata Mamici Sarcina Analize sarcina Amniocenteza poate exclude anomaliile genetice

Amniocenteza poate exclude anomaliile genetice

3 minute de citit

ac - amniocentezaSarcina presupune o monitorizare intensa, dar si testarea si analiza sangelui viitoarei mame, pentru indentificarea anumitor probleme aparute in dezvoltatea fatului. Testele de screening, istoricul parintilor, al altor rude apropiate sau chiar varsta mamei pot face necesara realizarea unei proceduri care sa identifice cu precizie de aproape 100% prezenta unor anomalii ale fatului. Iar amniocenteza este procedura care poate oferi aceste informatii cu acesta precizie.

Autor: Mihaela Dinu

Amniocenteza este singura procedura care poate sa indice sau sa excluda in proportie de 99% prezenta anomaliilor cromozomiale, respectiv diagnosticul de Sindrom Down. Testul este invaziv si consta in recoltarea de lichid amniotic din interiorul placentei. Procedura se desfasoara sub anestezie locala si presupune realizarea de punctie transabdominala, ghidata ecografic.

Mai exact, fatul este permanent monitorizat cu ajutorul ecografului, timp in care se introduce un ac lung in uter (prin abdomen) si se colecteaza putin lichid din sacul care inconjoara fatul. Aceasta procedura se realizeaza cu ajutorul ghidajului ecografic, astfel incat acul sa nu atinga capul copilului in momentul recoltarii de lichid. Lichidul amniotic obtinut prin punctie este analizat, pentru a se detecta eventuale mutatii sau anomalii genetice.

Riscuri generate de amniocenteza

Deoarece procedura este una invaziva, amniocenteza prezinta un risc de pana la 1% de a provoca un avort spontan in maxim 72 de ore de la realizarea procedurii.

Chiar daca scurgerea de lichid amniotic poate fi normala dupa realizarea procedurii, se recomanda anuntarea medicului, dar si repaus la pat si observarea oricaror scurgeri vaginale care se produc in zilele ulterioare realizarii amniocentezei.

Cand se recomanda amniocenteza

Amniocenteza este indicata abia dupa saptamana 14 sau 16. Realizarea procedurii mai devreme de cea de a 14-a saptamana creste riscul unui avort spontan sau al altor complicatii.

Uneori, medicii recomanda aceasta procedura doar din cauza varstei mamei. Deoarece aceasta reprezinta un factor important in aparitia unor anomalii, amniocenteza este recomandata de catre medici chiar daca testele de screening realizate anterior, bitest sau triplu test, au indicat un risc relativ scazut.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole de Alina Marin
Incarca mai multe articole in Analize sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citeste si...

Cum poate afecta infectia urinara femeile insarcinate

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru o femeie, insa aceasta poate fi …