Aceasta este varsta la care pentru majoritatea bebelusilor, copii de varsta foarte mica, sunt introduse mancarurile solide. Academia Americana a Pediatrilor ( AAP) recomanda sa se introduca treptat mancarurile solide, atunci cand bebelusii ating varsta de 4 – 6 luni. Modificarea alimentatiei la copiii mici si bebelusi se face in functie de promptitudinea lor si de nevoile nutritionale.
Insa, daca vrei sa fii sigura, consulta-te cu doctorul inainte sa-i introduci mancaruri solide.
Cand sunt bebelusii pregatiti pentru mancare solida?
Iata cateva indicii prin care iti poti da seama daca bebelusul tau este pregatit pentru mancarea solida:
A disparut ori s-a diminuat reflexul tractiunii limbii copilului. Acest reflex care protejeaza copiii sa se inece cu obiecte straine ii ajuta si sa impinga mancarea afara din gura.
Copilul tau poate sa-si sustina capul. Pentru a manca hrana solida, copiii trebuie sa-si controleze bine capul si gatul si sa fie in stare sa stea in sezut.
Copilul tau este interesat de mancare. Bebelusii de 6 luni care privesc neintrerupt si apuca mancarea cand este ora mesei, in mod sigur sunt pregatiti pentru o hrana diversificata.
Daca doctorul iti da unda verde, insa copilul tau este frustrat sau neinteresat pe masura ce-i introduci hrana solida, incearca sa astepti cateva zile sau chiar saptamani pana sa incerci din nou. Intrucat hrana solida nu reprezinta decat un supliment in momentul acesta, laptele de la san si formulele speciale de lapte vor implini in continuare nevoile nutritionale de baza.
Cum incepi sa-ti hranesti bebelusul cu mancaruri solide
Cand doctorul permite introducerea de mancare solida in alimentatia bebelusilor / copiilor mici iar acestia din urma sunt pregatiti, e momentul pentru schimbarea alimentatiei. Alege un moment al zilei cand bebe nu este obosit sau irascibil. Trebuie sa astepti ca bebelusului tau sa i se faca foame, dar nu sa flamanzeasca.
- Pune-ti copilul in poala sau intr-un scaun special pentru copii. Copiii care stau bine in sezut, de obicei in jurul varstei de 6 luni, pot fi pusi pe un scaun inalt cu o curea de siguranta.
- Prima mancare solida va consta la majoritatea bebelusilor intr-o portie de cereale de orez pentru copii, amestecate cu lapte de la san sau formula de lapte. Pune lingura aproape de buzele copilului si lasa-ti bebelusul sa miroasa si sa guste. Nu fi surprinsa daca prima lingura este refuzata. Asteapta un minut si incearca din nou. Majoritatea alimentelor pe care i le oferi copilul la varsta aceasta vor ajunge pe barbia sa, pe babetica sau pe tava de la scaunel. Din nou, acesta nu este decat inceputul.
- Nu adauga cereale in biberonul bebelusului, decat in cazul in care doctorul te sfatuieste sa faci asta. Altfel, exista sanse ca bebelusul tau sa devina obez si, in plus, nu va invata cum sa manance hrana solida.
- Odata ce copilul tau capata indemanarea sa manance cerealele cu lingura, mai poate dura ceva timp pana sa-i introduci un fruct sau o leguma. Ia-o incet cand ii introduci alimente noi. Introdu pe rand cate un aliment si asteapta cateva zile pana sa incerci ceva nou. Aceasta iti va permite sa identifici alimentele la care copilul poate fi alergic.
Bebelusilor le poate lua ceva timp sa invete cum sa manance alimentele solide. In timpul acestor luni, mamicile le pot furniza hrana obisnuita constand in lapte de la san sau formule de lapte. Asa ca nu fi ingrijorata daca bebelusul tau refuza anumite alimente la inceput sau nu pare a fi interesat. Poate dura putin timp.
Alimentele pe care bebelusii trebuie sa le evite
Dintre alimentele care in mod obisnuit cauzeaza reactii alergice la bebelusi si la copiii foarte mici fac parte si ouale, nucile, pestele sau crustaceele. Discuta cu doctorul inainte sa-i dai aceste alimente copilului tau.
Fii constienta ca bebelusii prezinta cel mai mare risc pentru a dezvolta alergii la mancare, daca unul sau mai multi membri ai familiei au alergii sau afectiuni precum eczemele sau astmul.
Semnele posibile ale alergiei la mancare sau reactiile alergice includ:
- Iritatia
- Balonarea sau o crestere a gazelor intestinale
- Diareea
- Agitatia dupa consumarea alimentelor
Pentru mai multe reactii alergice grave ca de exemplu urticaria sau dificultatea respiratiei, apeleaza imediat la asistenta medicala. Daca bebelusul tau are orice tip de reactie la un aliment, nu-i mai oferi acel aliment pana ce nu vorbesti cu doctorul.
Nu-i da nici miere pana la implinirea varstei de 1 an. Mierea poate contine anumiti spori care pot cauza botulism la copii. De asemenea, nu-i da lapte de vaca pana cand copilul nu trece de varsta de 1 an, deoarece nu contine nutrientii de care bebelusul are nevoie.
Ponturi pentru introducerea alimentelor solide in alimentatia copiilor mici
Avand o viata agitate de familie, majoritatea parintilor opteaza, cel putin la inceput, pentru mancarurile pregatite special pentru bebelusi, pe care le poti gasi in comert. Ele sunt depozitate in cutii mici si convenabile, iar producatorii trebuie sa respecte strict siguranta si indicatiile nutritionale. Evita, totusi produsele care au adaugate umpluturi si zaharuri. Daca planuiesti sa prepari hrana copilului acasa, paseaz-o cu un mixer sau blender.
Reguli pentru pregatirea mesei bebelusilor si a copiilor mici
- Protejeaza-ti copilul si restul familiei de toxiinfectiile alimentare prin respectarea regulilor de siguranta a alimentelor (incluzand spalatul regulat pe maini).
- Incearca sa pastrezi nutrientii din hrana copilului folosind metodele de gatit care sa retina majoritatea vitaminelor si mineralelor. Alege sa gatesti la abur sau sa coci legumele si fructele in loc sa le fierbi, pentru a nu indeparta nutrientii.
- Congeleaza portiile de mancare pe care nu trebuie sa le folosesti in momentul acela in loc sa le conservi.
- Evita sfecla preparata acasa, varza, spanacul sau napii. Acestia pot contine cantitati mari de nitrati, care duc la aparitia anemiei la copii. Foloseste mai degraba legume la borcan.
Fie ca-i prepari hrana copilului acasa, fie ca o cumperi, tine minte ca textura si consistenta mancarii sunt importante. La inceput, copiii ar trebui sa manance piureuri obtinute dintr-un singur aliment. Doar sos de mere, de exemplu, nu mere si pere amestecate impreuna.
Dupa ce ai folosit cu succes alimentele individual, este in regula sa-i oferi un piure preparat din doua alimente. Cand copilul tau are aproape 9 luni, texturile cu o consistenta groasa sau inecacioasa ale alimentelor vor fi tolerate pe masura ce bebelusul incepe tranzitia la o dieta care include mult mai multe alimente solide.
Daca folosesti mancare pentru bebelusi la borcan, din comert, ia o lingura din aceasta si pune-o intr-un bol pentru a-ti hrani copilul. Nu-ti hrani copilul direct din borcan, pentru ca bacteriile din gura bebelusului pot contamina hrana ramasa. In cazul in care congelezi borcanele desfacute cu mancarea pentru copil, este mai bine sa arunci orice nu se consuma intr-o zi sau doua.
Sucurile pot fi introduse dupa varsta de 6 luni, moment din care poti folosi o cana speciala, din care va bea bebelusul. Cumpara una cu toartele mari si cu un capac ( precum cestile) si invata-ti copilul cum sa o tina si cum sa bea din ea. Ai putea fi nevoita sa folosesti cateva cani diferite pana sa o gasesti pe cea potrivita pentru el. La inceput, cel mai bine ar fi sa foloseste apa, ca sa eviti murdaria.
Foloseste doar sucuri 100% naturale, nu sucuri din comert sau amestecuri cu sucuri instant. Nu-i da suc direct din sticla si tine minte sa respecti limita cantitatii de suc pe care copilul tau o bea, adica mai putin de 120 de ml pe zi. Prea mult suc adauga calorii, poate duce la obezitate si poate cauza diaree.
Scopul tau pentru urmatoarele cateva luni este sa introduci o varietate larga de alimente, incluzand cereale cu fier, fructe, legume si piureuri. Daca bebelusului tau pare sa nu-i placa o anumita mancare, reintrodu-o mai tarziu. Poate dura ceva timp pana cand copiii se obisnuiesc sa consume anumite alimente.
Sursa: kidshealth.org